Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tydzień w Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
GosiaO
Globtroter
Tydzień w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) GosiaO » 26.05.2009 09:56

Witam!
Mam pomysł aby pojechać samochodem na tydzień do Chorwacji,a póżniej promem na tydzień do Włoch..Jadę pierwszy raz...:).Biore pod uwagę tylko kempingi.
Czy mogibyście powiedzieć czy taki plan ma sens?Jest naprawdę dużo do zwiedzania w samej Chorwacji,a co dopiero mówić o Włoszech...

Poradzcie mi tak w skrócie,co możnaby najlepiej zwiedzić w ciągu tego tygodnia jadąc z pn na pd?
N
o i czy zna ktoś tani camping na samej pn Chorwacji żeby po długiej jeżdzie się gdzieś przekimać?
Czy na cempingach płaci się za osobę,odzielnie namiot i oddzielnie samochód?

I tak z innej beczki...opłaca się wstąpic na Słowenię aby podobno zwiedzić jaskinie?
Czy jednak próbować ominąć Słowackie opłaty za drogi i pojechać inną trasą do Chorwacji?
Wszelkie rady cenne.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 26.05.2009 10:02

Oczywiście, że ma sens - urlop w HR to wspaniała przygoda.
klik
Wybierz na zwiedzanie duże ośrodki czyli np. Zadar, Sibenik, Split, Dubrownik i już masz tydzień.
Kampingów jest dużo po drodze więc tylko wybierać i decydować.
Płaci się różnie tak ja k piszesz bądź opłata łączna za parcelę.
GosiaO
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) GosiaO » 26.05.2009 10:09

Spoko...
Czekam na dalsze konkretne info.
Oczywiście,że mam na mysli opłaty za Słoweńskie drogi...
natuchna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) natuchna » 26.05.2009 10:13

Zwiedż Plitwickie Jeziora potem Zadar, wyspa Pasman, Szybenik, Wyspe Murter ,Split, Park Krka i wodospady. Na tydzien w skrócie dasz rade.
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 26.05.2009 10:40

Skoro jedziesz pierwszy raz to uwazam że lepiej poświęc te dwa tygodnie na Chorwację .
Na północy ( Istria ) to po części takie skondensowane Włochy tylko woda o niebo czyściejsza -przynajmniej bardziej przezroczysta , masz i miasteczka w stylu Włoskim , i zabytki rzymskie w Puli ..... A południe CHorwacji to inna bajka -im dalej na południe tym piękniej :D A są jeszcze wyspy ....Północne Włochy jak dla mnie nie zaciekawe ,a np. do Sycylii to raczej nie dojedziesz skoro chcesz podzielic urlop ........
A co zwiedzac w Chorwacji ? Poczytaj forum , informacje turystyczne w każdym regionie jest coś ciekawego - uwierz i dwa tygodnie to bardzo mało żeby ogarnąc to wszystko i poczuc klimat tego kraju i jego mieszkańców :)
A jaskinie w Słowenii pewnie warto odwiedzic choc ja nie byłem jeszcze tam ,dla mnie to nie po drodze :(
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.05.2009 12:31

Trochę posprzątałem temat. Co do konkretów, to powiem Ci że tydzień to bardzo mało jeśli chodzi o Chorwację. Wydaje mi się że nie ma sensu dzielić 2 tygodniowego urlopu na te dwa wymienione kraje, chyba że preferujesz japoński (przymiotniki piszemy z małej :wink: ) sposób zwiedzania. Jadąc do Chorwacji np w 2 miejsca (campy bazowe) mogę Ci zaproponować np:

Okolice Szibenika:
1. NP Krka
2. Szibenik
3. Trogir
4. Zadar
5. Kornati

Okolice Dubrovnika:
1. Dubrovnik
2. Mostar
3. Kravica
4. Korcula
5. Hvar

To tylko tak z grubsza :wink:
GosiaO
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) GosiaO » 26.05.2009 18:39

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Co do campingu,to może ktoś zaproponowac jakiś tani camping na pn Chorwacji?

Faktycznie,zwiedzanie obu krajów to nie lada wyzwanie,a zaybtków oj sporo...Ale ja lubię "czynne"wakacje;)
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 26.05.2009 19:22

Jeżeli jedziesz pierwszy raz to może:pn Włochy np Garda,Werona,Padwa Wenecja i przejazd samochodem Istra i KRK bedziesz miał jakiś obraz :lol:
Całej Chorwacji i Włoch nie zwiedzisz za 2 tygodnie :wink:
Nieprawdą jest ze pn Włochy nie są ładne są super chyba że ktoś ocenia kraje na podstawie wybrzeża :lol:
Dla mnie całe Włochy są super a Chorwacja jest piekna inaczej :wink:
dexter74
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dexter74 » 27.05.2009 13:16

Jakbym swój plan czytał...

Ja się zastanawiałem nad wyjazdem do CRO, tam jakiś tydzień, potem promem do Włoch.

Co do samych Włoch to się nie zastanawiałem, ale wstępnie myślałem nad Rzymem - dojazd + zwiedzanie max 1 dzień), potem do Wenecji (żona chce...), zwiedzanie i do domciu.

Jak wygląda temat promów? Ile kosztują (samochód osobowy + 3 osoby)?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 27.05.2009 13:28

dexter74 napisał(a):Jakbym swój plan czytał...

Ja się zastanawiałem nad wyjazdem do CRO, tam jakiś tydzień, potem promem do Włoch.

Co do samych Włoch to się nie zastanawiałem, ale wstępnie myślałem nad Rzymem - dojazd + zwiedzanie max 1 dzień), potem do Wenecji (żona chce...), zwiedzanie i do domciu.

Jak wygląda temat promów? Ile kosztują (samochód osobowy + 3 osoby)?

Zwiedzanie Rzymu 1 dzień max? latem?

Co do promów to najpierw powiedź skąd i dokąd i czy ma być szybko, czy nie przeszkadza Ci np 12 h rejs...Do Włoch
pływają włoskie Snav i Azzurra oraz hr Jadrolinija
Kręci się aktualnie kilka tematów nt. promów hr - it. Zajrzyj do forumowej wyszukiwarki.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 27.05.2009 13:39 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
GosiaO
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) GosiaO » 27.05.2009 13:29

No to nie jestem sama:)
Proponuję zajrzeć na stronkę Jerdolinii,zalogowac się i online sprawdzić dostępność i ceny takiej przeprawy.
Mi wyszło,że 2 osoby na samym pokładzie+samochód 1042 KN
Co Azuuraline wyszło mi taniej ok.100 zł (140 EURO),przez portal promy.pl,ale czy jest to wiarygodna cena ze wszystkimi opłatami tego nie wie nikt.
Asienka
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asienka » 28.05.2009 17:30

Fajny pomysł, mam nadzieję, bo bardzo podobnie zaplanowaliśmy. Wyjeżdżamy 17.06 do Włoch, tam Wenecja, potem do Rimmini na kilka dni, następnie Ancona i promem do Splitu, skąd pojedziemy w okolice Makarskiej i tam coś znajdziemy. Prom zapłaciliśmy bardzo tanio bo 124euro za 2 osoby, auto i spanie w kabinach ( ale miejsca w 4-ro osobowych) bilety na stronie blue line - bezpośrednio, fajna promocja jest tam 20euro za miejsce - może być kabina jak dostępna lub fotele lotnicze. W naszych biurach pośrednictwa krzyczeli od 270 do 300euro.
GosiaO
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) GosiaO » 28.05.2009 17:37

Fajnie,że są tacy co ten plan popierają:)
Asieńka dzięki za info o tych promach:)
GosiaO
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) GosiaO » 02.06.2009 11:42

Jedzie ktoś od 5-12 czerwca do Chorwacji?:)Przejeżdzmay z góry na dół;)

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi