Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Truchtem przez Chorwację: Mali Princ

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Truchtem przez Słowenię i Chorwację: Dinara

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.05.2016 22:30

Ural napisał(a):Fajna kotlina. Po takiej to mogę chodzić.

Narastający upał daje w kość ale, góry w deszczu to już, katastrofa :( :cry:

Pozdrav. :papa:
Krzysiek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.05.2016 23:10

arko2007 napisał(a):Narastający upał daje w kość ale, góry w deszczu to już, katastrofa :( :cry:

Pełna zgoda.
We wcześniejszych odcinkach opisuję, jak zwiewaliśmy ze szczytu, kiedy zaczęło łomotać.

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.05.2016 23:11

Franz napisał(a):
arko2007 napisał(a):Narastający upał daje w kość ale, góry w deszczu to już, katastrofa :( :cry:

Pełna zgoda.
We wcześniejszych odcinkach opisuję, jak zwiewaliśmy ze szczytu, kiedy zaczęło łomotać.

Pozdrawiam,
Wojtek

Mnie dopadło w Tatrach na przełęczy Krzyżne...było groźnie 8O
Teraz już nie bardzo mogę. Po Teide na Tenerifie organizm ucierpiał :smo:
Pozdr
Krzysiek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.05.2016 00:02

arko2007 napisał(a):Mnie dopadło w Tatrach na przełęczy Krzyżne...było groźnie 8O

Wierzę. W czasach studenckich zwiewaliśmy z Ornaku. Z Krzyżnego trudniej.

arko2007 napisał(a):Teraz już nie bardzo mogę. Po Teide na Tenerifie organizm ucierpiał :smo:

Zabrzmiało intrygująco.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.05.2016 00:21

Ale trasa po szerokim łuku, skręcającym w prawo, doprowadza nas do pięknego wysokiego lasu bukowego, w którym ukryty jest planinarski dom. Chorwackim zwyczajem schronisko zamknięte jest na głucho, natomiast wywieszona na zewnątrz mapa jest lepsza od tej, którą my dysponujemy.

P1320446.JPG

P1320447.JPG

P1320448.JPG

P1320449.JPG
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.05.2016 00:35

Cóż z mapami tak jest, mała dostępność map wojskowych powoduje że posiłkujemy się tymi ze sklepików.
Po wysokim Teide mówiąc, krótko ciśnienie długo nie dało o sobie zapomnieć. Ale można z tym żyć.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.05.2016 14:56

arko2007 napisał(a):Cóż z mapami tak jest, mała dostępność map wojskowych powoduje że posiłkujemy się tymi ze sklepików.

My mieliśmy tylko taką z Internetu.

arko2007 napisał(a):Po wysokim Teide mówiąc, krótko ciśnienie długo nie dało o sobie zapomnieć. Ale można z tym żyć.

Nie wiedziałem, że ta wysokość może zdrowiu na dłużej zaszkodzić...

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.05.2016 15:05

Franz napisał(a):
arko2007 napisał(a):Cóż z mapami tak jest, mała dostępność map wojskowych powoduje że posiłkujemy się tymi ze sklepików.

My mieliśmy tylko taką z Internetu.

arko2007 napisał(a):Po wysokim Teide mówiąc, krótko ciśnienie długo nie dało o sobie zapomnieć. Ale można z tym żyć.

Nie wiedziałem, że ta wysokość może zdrowiu na dłużej zaszkodzić...

Pozdrawiam,
Wojtek

Pewnie :!: że taka wysokość zdrowemu człowiekowi nie szkodzi.
To raczej chodzi ułomność człowieka :D :lol:

Pozdr.
krzysiek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.05.2016 15:28

arko2007 napisał(a):Pewnie :!: że taka wysokość zdrowemu człowiekowi nie szkodzi.

Na szczęście jest mnóstwo gór znacznie niższych, a równie pięknych. Pamiętam, jak zachwyciły mnie góry o szczytach ledwo przekraczających 400m n.p.m.

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 20.05.2016 21:58

Franz napisał(a):
arko2007 napisał(a):Pewnie :!: że taka wysokość zdrowemu człowiekowi nie szkodzi.

Na szczęście jest mnóstwo gór znacznie niższych, a równie pięknych. Pamiętam, jak zachwyciły mnie góry o szczytach ledwo przekraczających 400m n.p.m.

Bardzo polecam takie podejście do gór. Wysokość nie musi stanowić o urodzie. Tym bardziej, gdy organizm zgłasza, na jakiej wysokości już mu źle - a to dla każdego człowieka jest inne i całkowicie indywidualne.

arko2007l napisał(a):Narastający upał daje w kość ale, góry w deszczu to już, katastrofa :(

To prawda, choć można trochę z tym polemizować :)
Dinara w deszczowym wydaniu też może się podobać 8)

Obrazek

Ale żeby na nią pójść, trzeba poczekać na poprawę pogody...
Pozdrawiam.
Piotrek
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 21.05.2016 07:20

Długo już "idziemy"... ile będzie tego przejścia na Dinarę w km?
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.05.2016 14:12

plavac napisał(a):Dinara w deszczowym wydaniu też może się podobać 8)

Ale żeby na nią pójść, trzeba poczekać na poprawę pogody...

Bardzo jestem ciekaw Twoich - jeszcze gorących - wrażeń.

te kiero napisał(a):Długo już "idziemy"... ile będzie tego przejścia na Dinarę w km?

W naszym przypadku - z uwagi na błędną interpretację drogi dojazdowej - zdecydowanie zbyt długa będzie ta droga...

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 21.05.2016 23:29

Franz napisał(a):Bardzo jestem ciekaw Twoich - jeszcze gorących - wrażeń.

Postaram się o suplement do Sinjala z 2009 roku. Nie wiem tylko, kiedy, bo rzuciło mnie teraz na mazowieckie niziny, a o dostęp do sieci ( jak już wiesz 8) ) to tu się trzeba mocno postarać. Co ma swój urok - niemniej - Dinara uvjek u mom srcu!

Franz napisał(a):
te kiero napisał(a):Długo już "idziemy"... ile będzie tego przejścia na Dinarę w km?

W naszym przypadku - z uwagi na błędną interpretację drogi dojazdowej - zdecydowanie zbyt długa będzie ta droga...

Nie wiem, czy kilometry oddadzą dobrze ten trud. Drogę opisywaną przez Wojtka zrobiłem z synem w 10 godzin, tam i z powrotem, drogę z Glavasa w 12 - choć nominalnie miało być 7 ...

Ten nieznośny upływ czasu... :?
Pozdrawiam!
Piotrek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 22.05.2016 17:36

plavac napisał(a):Postaram się o suplement do Sinjala z 2009 roku. Nie wiem tylko, kiedy, bo rzuciło mnie teraz na mazowieckie niziny, a o dostęp do sieci ( jak już wiesz 8) ) to tu się trzeba mocno postarać. Co ma swój urok - niemniej - Dinara uvjek u mom srcu!

Cieszę się, że się doczekam. Wcześniej czy później.
A nie kusi Cię wejście na najwyższy szczyt tej grupy?

plavac napisał(a):
Franz napisał(a):

Nie wiem, czy kilometry oddadzą dobrze ten trud. Drogę opisywaną przez Wojtka zrobiłem z synem w 10 godzin, tam i z powrotem, drogę z Glavasa w 12 - choć nominalnie miało być 7 ...

Nam zabrało około 1h15 dojście do miejsca, gdzie zwykle zostawia się samochód - co w efekcie daje dodatkowe dwie i pół godziny marszu...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 23.05.2016 00:22

Las oferuje nam zbawczy cień, jednak dosyć szybko docieramy na jego przeciwległy skraj, za którym rozpościera się hala Duler.

100_5481.JPG

P1320450.JPG

100_5484.JPG

P1320454.JPG
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Truchtem przez Chorwację: Mali Princ - strona 63
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone