Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

taktyka dojazdowa do HR

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bez
Globtroter
taktyka dojazdowa do HR

Nieprzeczytany postnapisał(a) bez » 28.04.2008 17:59

jestem ciekaw, czy macie jakieś sprawdzone sposoby na pokonanie trasy do HR bez stania w korkach?
jechałęm już 2 razy i zawsze gdzieś trafiłem na korki.
jeżdżę z dzieckiem, które z nudów chodzi po ścianach w aucie, więc staram się pokonywać trasę w nocy - daję radę :wink:
Ale rano, albo przed tunelami w A albo w HR wpadałem w korki :cry: i mega strata czasu. Niby czas jazdy jest taki jak np. podaje viamichelin - 15-16 godzin jazdy na 1600 km, ale na miejsce dojeżdżałem pod niemal dobie w podróży... Jakoś nie chce mi się wierzyć w to, że można dojachć do HR w 11 godzin bo i takie opowieści słyszałem :lool: .
Mam tylko 100 km do Świecka więc jeżdżę przez D/A/SLO b o wtedy tylko 150 km jadę po zwykłych drogach. reszta autostrady.
Jakieś propozycje, info, rady, żeby nie jechać tak długo? :roll:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.04.2008 18:27

Tysiące postów napisano na ten temat.....
Jeź w inny dzien tygodnia, i/lub śpij po drodze. Będziesz mniej umęczony...
1500-1600 to już katorga na jeden strzal.....
Skąd-dokąd jedziesz?
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 28.04.2008 18:37

witam fux ;) mam parę pytań , bo widziałem że jeździsz przez glubczyce :) Pietrowice / krnov , jadać od strony Poznań / Jarocin / ostrów / Kępno / kluczbork / Opole .. i tu jest pytanie :) czy łatwo przejechać opole ? dalej kierować się na krapkowice , głogówek ? Wybrałem Głubczyce :) gdyż mniej serpentyn :) tak wyczytałem eheh :) , ominę Wrocek itp :) Pozdrav Adam
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 28.04.2008 19:16

Chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby wyjechać w środku tygodnia.
Natomiast mnie udało się przebyć trasę Split - Wałbrzych ok. 1100 km. w 13 godzin i to Boże broń bez szaleństw.
Pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.04.2008 19:40

adam11 napisał(a):witam fux ;) mam parę pytań , bo widziałem że jeździsz przez glubczyce :) Pietrowice / krnov , jadać od strony Poznań / Jarocin / ostrów / Kępno / kluczbork / Opole .. i tu jest pytanie :) czy łatwo przejechać opole ? dalej kierować się na krapkowice , głogówek ? Wybrałem Głubczyce :) gdyż mniej serpentyn :) tak wyczytałem eheh :) , ominę Wrocek itp :) Pozdrav Adam

Przez Opole nie jeździłem, to Ci nie odpowiem.
Sądzę, że prościej/szybciej, niż przez wrocek, choc reguły brak.
Ja bym przejazdu przez Wroclaw np. wczesnym rankiem nie demonizował, lecz w piątek po poludniu to już jest jakiś problem.
Moją ulubioną trasę, przez Krnov, polecam.
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 28.04.2008 19:42

no to też polecaną przez ciebie trasę wybiorę :) Pozdrav :)
bez
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bez » 28.04.2008 19:55

FUX napisał(a):Tysiące postów napisano na ten temat.....
Skąd-dokąd jedziesz?

Zachodnia wielkopolska...
jechanie w środku tygodnia troche kicha bo miejsca masowo zwalniają się w soboty
dla mnie 1500 na jeden strzał da się przeżyć - dobrze znoszę drogę...
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 28.04.2008 19:56

Najlepiej jeszcze w czerwcu,albo juz we wrzesniu i nie sobota,niedziela.Wtedy nie ma korkow !!!
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 28.04.2008 19:58

bez napisał(a):
FUX napisał(a):Tysiące postów napisano na ten temat.....
Skąd-dokąd jedziesz?

Zachodnia wielkopolska...
jechanie w środku tygodnia troche kicha bo miejsca masowo zwalniają się w soboty
dla mnie 1500 na jeden strzał da się przeżyć - dobrze znoszę drogę...

Cos za cos !!! Albo korki,albo mniejszy wybor w apartamentach jak jedziesz w ciemno,jak rezerwujesz,to piszesz od kiedy do kiedy...
willy69
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) willy69 » 28.04.2008 20:58

"jechanie w środku tygodnia troche kicha bo miejsca masowo zwalniają się w soboty"

To znaczy jak przyjadę we wtorek ,to nie znajdę żadnego miejsca?. Nawet na poczatku lipca?
Ribar Tedi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ribar Tedi » 28.04.2008 23:04

Polecam przystanek po drodze.
Kiedyś jeździłem jednym rzutem ale po co się męczyć.
A tak,ciepła kolacja,nocleg i śniadanko.
Na Węgrzech jest niedrogo i wspaniałe jedzenie.
lokis01
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lokis01 » 29.04.2008 00:35

Ja za dwa dni jadę. Planuję przejechac na jeden raz, bez noclegu po drodze. Do przejechania mam 1000km więc myslę, że dam radę. Jakby było jednak ciężko to, idąc za radami szanownych forumowiczów robimy przystanek.

Jadę z Katowic przez CZK, SVK, A, SLO i do Cro w okolice Puli.

Serdecznie pozdrawiam.
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 29.04.2008 04:36

willy69 napisał(a):"jechanie w środku tygodnia troche kicha bo miejsca masowo zwalniają się w soboty"

To znaczy jak przyjadę we wtorek ,to nie znajdę żadnego miejsca?. Nawet na poczatku lipca?

Spokojnie znajdziesz na 100 %.Ja w zeszlym roku wyladowalem w srode i znalazlem apartament dla 3 osob,klimatyzowany i z garazem na samochod.To byl poczatek lipca.
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 29.04.2008 07:15

Haweł napisał(a):
willy69 napisał(a):"jechanie w środku tygodnia troche kicha bo miejsca masowo zwalniają się w soboty"

Spokojnie znajdziesz na 100 %.Ja w zeszlym roku wyladowalem w srode i znalazlem apartament dla 3 osob,klimatyzowany i z garazem na samochod.To byl poczatek lipca.

Potwierdzam,
nie ma absolutnie żadnego kłopotu ze znalezieniem apartamentu w środku tygodnia, nawet w połowie sierpnia. Przetestowane w okolicach Zadaru (Sukosan).
Powiem więcej, jak już poznasz ludków na miejscu nie robią żadnych kłopotów z rezerwacją w dowolnych terminach.
Oczywiście cały czas mowa o prywatnych apartamentach. W przypadku hoteli podejrzewam, że może być kłopot :wink:
pozdrawiam
--
damian
noras
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) noras » 29.04.2008 07:37

[quote="lokis01"Do przejechania mam 1000km więc myslę, że dam radę.
Jadę z Katowic przez CZK, SVK, A, SLO i do Cro w okolice Puli.
Serdecznie pozdrawiam.[/quote]

Spox- z palcem w nosie. Tylko po co Ci ta Słowacja ?? Cieszyn-Ołomuniec-Brno-Wiedeń-Graz-Maribor-Postojna-Pula.
Jadąc na/z Istrii nie potrzebowałem zmiennika.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone