Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

taktyka dojazdowa do HR

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
KRIS_B
Podróżnik
Ulubiona trasa na CRO :)

Nieprzeczytany postnapisał(a) KRIS_B » 05.05.2008 16:55

Witajcie

Pięc razy pokonywałem trasę na Chorwację zwyczajowo w lipcu. Po przygodach na byłych granicach pomiędzy Czechami a Austrią i Austrią a słowenią oraz na bramkach w Słowenii czy też w Chorwacji zmieniłem w ostatnich 3 wyjazdach dzień i trasę :
- wyjazd zawsze w niedzielę koło południa,
- trasa przez Słowację (Zvardoń, Cadca, Zilina, Bratysława - prawie cały czas autostrada) oraz Węgry (Jannosomorja, Csorna, Szombathely, Kormend, Lendava - trasa gdzie poza obszarem zabudowanym cały czas można jechać ponad 100km/h) i potem tylko 10 km przez Słownie i już Chorwacja i szybko na Autostradę i...
Powrót: wyjazd (piątek) nie później niż koło 16-tej i ok 8.00 rano w Krakowie już w łóżeczku aby odpoczać po podróży i wieczorem jakiegoś grila przygotować!!!

Pomijam "drobne" utrudnienia na polskich drogach... ale z góry przestrzegam!!! Jak wracacie tą trasą to broń Was Panie Boże aby w Polsce na Zvardoniu być później niż o 6-tej rano (raz byłem na Zwardoniu ok 9-tej i 130 km do Krakowa jechałem 5 godzin...). Pzdr.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 06.05.2008 05:52

Moje wakacje zaczynają się w momencie , gdy zamykam drzwi swojego mieszkania.Od tej chwili przestaję się oglądać na zegarek.Nigdy do Chorwacji nie jechałem w nocy.Przecież tracicie w ten sposób piękne widoki a jeden nocleg po drodze nie zrujnuje chyba wakacyjnego budżetu. Śpiąc po drodze zwiekszasz bezpieczeństwo swojej rodziny i innych uzytkowników dróg.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.05.2008 06:31

kaszubskiexpress napisał(a):Moje wakacje zaczynają się w momencie , gdy zamykam drzwi swojego mieszkania.Od tej chwili przestaję się oglądać na zegarek.Nigdy do Chorwacji nie jechałem w nocy.Przecież tracicie w ten sposób piękne widoki a jeden nocleg po drodze nie zrujnuje chyba wakacyjnego budżetu. Śpiąc po drodze zwiekszasz bezpieczeństwo swojej rodziny i innych uzytkowników dróg.

1 000 000 % RACJI !!!!!
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 06.05.2008 07:32

kaszubskiexpress napisał(a):Moje wakacje zaczynają się w momencie , gdy zamykam drzwi swojego mieszkania.Od tej chwili przestaję się oglądać na zegarek.Nigdy do Chorwacji nie jechałem w nocy.Przecież tracicie w ten sposób piękne widoki a jeden nocleg po drodze nie zrujnuje chyba wakacyjnego budżetu. Śpiąc po drodze zwiekszasz bezpieczeństwo swojej rodziny i innych uzytkowników dróg.

Ale jak sie wyspisz w dzien,nie jedzisz na zlamanie karku,jedziesz juz ktorys raz i widoki nie sa mi potrzebne,to wole jechac na noc.Jak sie poczuje gorzej,to moge kimnac godzinke gdzies na parkingu.O wakacyjny budzet mi nie chodzi,a w dzien na trasie tez sa wypadki,kolizje.Mniej jest na trasie tirow,ciezarowek,a dokladnie na trasie jaka ja pokonuje:Krakow-Chyzne-Sahy-Letenye...
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 06.05.2008 09:18

Wszyscy jesteśmy dobrymi,wyspanymi kierowcami póki Morfeusz z nas nie zadrwi !!!
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 06.05.2008 10:34

kaszubskiexpress napisał(a):Wszyscy jesteśmy dobrymi,wyspanymi kierowcami póki Morfeusz z nas nie zadrwi !!!

A czy ja powiedzialem,ze jestem de best kierowca,wymieniamy tu poglady,komu lepiej jak jechac,a nie oceniamy,ze jak juz w nocy jedziesz,to stwarzasz zagrozenie dla innych i rodziny...Z takim podejsciem,to lepiej z domu na ulice nie wychodz,bo jeszcze cegla z dachu Ci na glowe spadnie,lub auto potraci...
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 06.05.2008 12:44

Wczytaj się kolego dokładniej w to co napisałem.Nie rozumiem dlaczego akurat wziąłeś to do siebie.Mam na myśli wszystkich kierowców,również siebie a piszę o tym dlatego ,że jestem kierowca tzw tira i naoglądałem się śmierci na drogach.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 06.05.2008 17:47

kaszubskiexpress napisał(a):Wszyscy jesteśmy dobrymi,wyspanymi kierowcami póki Morfeusz z nas nie zadrwi !!!

Na polskich drogach to Bachus ma więcej do powiedzenia :evil:
Jonas201
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jonas201 » 07.05.2008 11:25

kaszubskiexpress napisał(a):Wczytaj się kolego dokładniej w to co napisałem.Nie rozumiem dlaczego akurat wziąłeś to do siebie.Mam na myśli wszystkich kierowców,również siebie a piszę o tym dlatego ,że jestem kierowca tzw tira i naoglądałem się śmierci na drogach.
To tym bardziej wiesz ze najwiekszy dystans pokonasz noca(oczywiscie wypoczety w dzien).Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.05.2008 11:35

Witam, każdy niech jedzie tak aby dojechać bezpiecznie do celu,jeden woli nocą inny dniem,jeden gna na złamanie karku (narażając siebie ,swoją rodzinę i innych użytkowników drogi) inny spokojnie i bezpiecznie.
JA preferuję jazdę na długi dystans(Chorwacja) nocą,mniejszy ruch(TIRy)spokojniejsza jazda,dzieciaki śpią ok.2-3 w nocy parking i drzemka(obowiązkowa)do momentu aż się sam obudzę(familia wie że nie wolno przeszkadzać), i w miarę świeży jazda dalej,o świcie zmiana kierowcy(żona nocą nie jedzie) i luzik aż na miejsce :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.05.2008 13:38

gospodarz napisał(a):Na polskich drogach to Bachus ma więcej do powiedzenia :evil:

Bachus jak dobry gospodarz :wink: ugości , a póżniej przekazuje w objęcia Morfeusza :twisted:

Ja nie lubię jeździć nocą , więc na wakacje podróżuję w dzień :lol:
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 07.05.2008 16:21

Byle tylko nie prowadził do łodzi Charona.
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 10.05.2008 09:58

Witam. Zazwyczaj wyjeżdżam z Wa-wy o godz 21 w Cieszynie jestem między 1-szą a 2-gą (nie ma kolejki na przejśćiu), do Mikulowa jakieś trzy godzinki, w Mikulowie odpoczynek ok dwie godzinki, a potem już do końca za dnia i podziwianie widoków. Nigdy nie trafiam na korki PL, CZ, A. SL,HR,tu bywa rozmaicie, ale ja podziwiam widoczki i nigdzie się nie spieszę.Jeżdżę tak od wielu lat pierwej tirem teraz osobowym i moim zdaniem podróż mniej męczy kierowcę oraz pasażerów, a zwłaszcza dzieciaczki. Pamiętajmy o odpoczynkach, są niezbędne nawet te kilku minutowe, to relaks dla mięśni oraz psychiki. Monotonia trasy mocno je przytempia i jest to częsta przyczyna wypadków, szczególnie w nocy.

Serdecznie pozdrawiam i do zobaczenia na trasie be-ja
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

taktyka dojazdowa do HR - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone