Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Święta Bożego Narodzenia

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
plavac
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4893
Dołączył(a): 11.02.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 24.12.2009 10:52

Dobrych, pogodnych Świąt Bożego Narodzenia i pomyślnego AD 2010
dla cromaniackiej rodziny :)
Marek40
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1713
Dołączył(a): 30.08.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek40 » 24.12.2009 13:34

Życzę nastrojowych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia oraz samych szczęśliwych zdarzeń w nadchodzącym Nowym Roku
Marek
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 10.12.2010 18:25

No cóż. Święta tuż, tuż. A może by tak mjakiś przepis na Wigilię czy Święta Bożego Narodzenia zapodać wzorem lat ubiegłych. W kuchniach i wędzarniach rozpoczął się ruch .................... :D
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.12.2010 19:34

Pasztet.

Może być cielęcina, wieprzowina.
0,5 kg karczku, łopatki, nerkówki
0,4 kg wątroby (ja daję połowę z tego)
0,25 kg podgardla lub tłustego boczku
0,06 kg sloniny
0,01 kg grzybów suszonych
0,1 kg włoszczyzny; cebula, marchew, pietruszka
1 bułka 3 jaja
2 liście laurowe, ziele ang., gałka muszk., imbir, sól, pieprz
0,03 tłuszczu do formy

Wszystko, prócz wątroby i słoniny, gotować na lekkim ogniu. Posolić w połowie gotowania. Na koniec wrzucić sloninę i wątrobę. Bułkę zamoczyć w rosole. Wszystko drobno zmielić, utrzec na pulchną masę, formę wyłożyć plastrami sloniny tak, aby zachodziły na siebie. Zakryć szczelnie i piec koło godziny.
SMACZNEGO !!!!!!!!!
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.12.2010 19:36

Ale na to, to troche za późno...


KORZENNA

20 g cynamonu w korze,
15 g czarnego pieprzu w ziarenkach,
10 g kardamonu,
10 g goździków,
4 g gałki muszkatołowej,
litr spirytusu,
szklanka wody,
ok. 1/2 kg miodu (w przepisie oryginalnym był kilogram, ale świadomie zrobiliśmy bardziej "na ostro"; uwaga - miód był z zaufanego wiejskiego źródła i porządny, sklepowe badziwie odradzamy)

Przyprawy utłuc w moździerzu, wrzucić do słoja, zalać alkoholem. Zamknąć szczelnie, zostawić w ciepłym pomieszczeniu na przynajmniej 10 dni (nasze stało znacznie dłużej). Codziennie mocno potrząsać.
Gdy naciągnie - przefiltrować.
Następnie miód stopniowo rozpuścić w gotującej wodzie - odszumować - po zdjęciu płynnej masy z ognia, stopniowo dodawać do niej nalewkę, stale mieszając.
Szybko schłodzić, wstawiając garnek do zimnej wody.
Ponownie przefiltrować, rozlać do butelek, zostawić w ciemnym, chłodnym miejscu przynajmniej na 4-6 miesięcy.


POMARAŃCZOWO-KAWOWA

1 pomarańcza,
4 dkg kawy w ziarenkach (40 dużych ziarenek; uwaga - kawa też była nieprzypadkowa, tylko jakaś szczególnie aromatyczna ze specjalistycznego sklepu),
35 dkg cukru,
szklanka wody,
0.5 litra spirytusu.

Wodę zagotować, rozpuścić w niej cukier, ostudzić. Do lekko ciepłego syropu wlać spirytus.
Pomarańczę sparzyć i osuszyć. Pomarańczę ponacinać (myśmy po prostu pocięli na parę kawałków, bo mieliśmy ciasny słoik), w nacięcia powciskać ziarnka kawy. Włożyć do słoja, zalać spirytusem z syropem, zostawić na 6 tygodni (nasze stało znacznie dłużej).
Po naciągnięciu - zlać płyn, przefiltrować porządnie, przelać do butelek, odstawić na 3 miesiące.
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.12.2010 19:59

FUX napisał(a):... 4-6 miesięcy.


3 miesiące.


Chłopie, to ma być coś na Wigilię, a nie na Wielkanoc :lol:
ksenia
Globtroter
Posty: 55
Dołączył(a): 04.05.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) ksenia » 24.12.2010 11:33

Dzięki za takie pyszne przepisy chyba nie starczy czasu aby wszystkie wypróbować .Życzę wszystkim Wesołych i spokojnych Świąt niech się spełnią wasze plany w nadchodzącym Nowym Roku
To właśnie tego wieczoru, gdy wiatr zimnym śniegiem dmucha - w serca złamane i smutne, cicha wstępuje otucha. To właśnie tego wieczoru, od bardzo wielu już wieków, pod dachem tkliwej kolędy, Bóg się rodzi w człowieku. Radosnych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku...życzenia przesyła Ksenia z rodziną. :papa:
Biker_HR
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 847
Dołączył(a): 18.01.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biker_HR » 24.12.2010 11:37

U Hrvatskoj se na Badnjak najviše jede bakalar, i ostale vrste riba, a u Dalmaciji vecina gradova tradicionalno kuha i poklanja bakalar svojim gradjanima na nekom od gradski trgova..


Obrazek

Obrazek

U Polskoj su slicni obicaji?
Nives
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 495
Dołączył(a): 13.10.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 25.12.2010 19:56

Krotkie podsumowanie zwyczaji Wigilijnych w Polsce dla BikerHR:

U Poljskoj su obicaji da:
- Bozicna vecera pocinje kada se pojavi prva zvezda na nebu (oko 16),
- treba da bude 12 obroka na stolu,
- treba da bude obavezno sharan (riba),
(po mogustvu se kupi ziva, i onda pliva u kadi i ubije istog dana, da bi bila svezija ili je ubijaju u prodavnici 8O )
- obavezno jelo je 'bigos" tj. podvarak
- cesto je na stolu kolac od maka (strudla)
- kiti se jelka i razmenjuju se pokloni
- pevaju se bozicne pesme, tj. takozvane 'kolendy'
- u ponoc se ide na misu, koja se zove Pasterka

Eto toliko ukratko...

I jedna lepa poljska bozicna pesma, iz krajeva iz kojih potice Jovan Pavle II

krakuscity
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 7920
Dołączył(a): 11.08.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 17.12.2011 10:08

darek1 napisał(a):No cóż. Święta tuż, tuż. A może by tak jakiś przepis na Wigilię czy Święta Bożego Narodzenia zapodać wzorem lat ubiegłych. W kuchniach i wędzarniach rozpoczął się ruch .................... :D


Zaczęliście już coś przygotowywać na święta?

Bigos im starszy tym lepszy więc może czas już zacząć go przygotowywać?
Z piernikiem jest podobnie :wink: .
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 17.12.2011 11:53

krakuscity napisał(a):Zaczęliście już coś przygotowywać na święta?


Dom przystroiliśmy w zeszłą niedzielę, choinka już kupiona i zaraz się biorę za obsadzenie i przystrajanie,
bigos się gotuje, prezenty już kupione lub już jadą (prawie wszystkie), wieczorkiem organizujemy wigilie firmową ...


Chyba zaczęliśmy :lol:


Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.12.2011 13:52

krakuscity napisał(a):
Zaczęliście już coś przygotowywać na święta?

.


Dziś zrobiłem śledzie w śmietanie z jabłkami oraz śledzie z miodem i musztardą.
Leszek Skupin
Weteran
Posty: 14062
Dołączył(a): 23.09.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 17.12.2011 14:04

Wczoraj dopiąłem naprawy samochodu na ostatni guzik przed wyjazdem na święta :D
krakuscity
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 7920
Dołączył(a): 11.08.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 17.12.2011 14:18

Leszek Skupin napisał(a):Wczoraj dopiąłem naprawy samochodu na ostatni guzik przed wyjazdem na święta :D

Ty ciągle naprawiasz samochód 8O jak tak dalej będzie to koszty przekroczą wartość auta. :wink:
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.12.2011 14:25

Choinka stoi od tygodnia, dzisiaj puściłem kolędy Golec Orkiestra.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

cron
Święta Bożego Narodzenia - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone