W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Czy często są mijanki przy wjeżdżaniu na górę i czy obowiązuje jakaś zasada kto komu ustępuje i się cofa, czy może kto ma najbliżej do mijanki? Co oznaczają te tyczki przy barierkach, które widać na filmiku?
Mijanki są co bardzo często, teoretycznie powinien ustąpić ten jadący z góry, bo jemu łatwiej ruszyć, ale w praktyce wygląda to tak, że ustępuje ten kto ma bliżej mijanki, komu łatwiej, jak widzimy że ktoś się zatrzymał i czeka to należy jechać i vice versa, ja słyszałam jedynie o takiej niepisanej zasadzie, że przed zakrętami, zza których nie widać czy coś jedzie można delikatnie titnąć w klakson, żeby ten potencjalny za zakrętem nie rozpędzał się zbytnio.
A te słupki są po to żeby w zimie jak napada śnieg widać było którędy powinna przebiegać trasa. W załączeniu parę zdjęć w scenerii zimowej ze stronki www.summitpost.org
Nie wiem czy dobrze tłumacze ale czy śv. Jure to Święta Góra. Czy może ktoś napisać krótką historie nazwy góry i czy na szczycie oprócz ładnych widoków są jakieś zabudowania np. kościołek czy inne.
Bardzo uprzejmie wnioskuję o przywrócenie kultu Świętego Jerzego w Polsce ! Jestem osobiście zainteresowany W ubiegłym roku po przeżyciu czterdziestu paru lat mogłem być w kościele p.w. Św. Jerzego w Promośten.