Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Solary itp...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MRK
Cromaniak
Solary itp...

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 24.11.2013 18:59

Czołem
Na wiosnę zamierzam się do małej rewolucji. Przymierzam się już, bo kasę trzeba zebrać itp. W związku z tym, mam pytanko odnośnie powyższego... Chcę, przynajmniej częściowo, zrezygnować z węgla... Czy ktoś z Was ma może zainstalowane solary, tudzież siedzi w temacie i może coś więcej na ten temat napisać...? A może jeszcze coś innego? Coś tam wiem...ale chyba nie znam nikogo, kto korzystałby z takiej formy.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 24.11.2013 19:06

Mam zainstalowane solary (a raczej rodzice), do ogrzewania CWU. Trzy panele i zbiornik 400l, dają radę od maja do września (chyba że są dłuższe okresy zachmurzone).
U nas miasto dopłacało do montażu, przedtem do ogrzewania wody używałem gazu. Rachunki za gaz się zmniejszyły, ale czas zwrotu inwestycji i tak dosyć długi.

Edit. Byłem sprawdzić, pracują ok 1100 do 1200 godzin na rok , w tym roku na razie 1059 godzin :wink: .
Ostatnio edytowano 24.11.2013 19:12 przez dids76, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.11.2013 19:11

MRK napisał(a):Czołem
Na wiosnę zamierzam się do małej rewolucji. Przymierzam się już, bo kasę trzeba zebrać itp. W związku z tym, mam pytanko odnośnie powyższego... Chcę, przynajmniej częściowo, zrezygnować z węgla... Czy ktoś z Was ma może zainstalowane solary, tudzież siedzi w temacie i może coś więcej na ten temat napisać...? A może jeszcze coś innego? Coś tam wiem...ale chyba nie znam nikogo, kto korzystałby z takiej formy.

Teść ma i narzeka więcej by tego nie zainstalował, raz że trzeba kasy na raz trochę wyłożyć, poza tym zysk niewielki jak na 3 osoby w domu. W lato trzeba czuwać przy wodzie bo gorąca się moment robi w instalacji, prąd też żre, jego zdaniem gra niewarta świeczki.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 24.11.2013 19:16

zebik napisał(a):W lato trzeba czuwać przy wodzie bo gorąca się moment robi w instalacji, prąd też żre, jego zdaniem gra niewarta świeczki.

Wody nie pilnuję bo dosyć długo trwa zanim sie 400l zagrzeje, na instalacji zamontowany mam mieszacz więc za gorąca nie poleci. Jeżeli dojdzie do zadanej temperatury to pompka się wyłącza i nie grzeje.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 24.11.2013 19:17

Z tego co wiem, to dotacja przewiduje 60% zwrotu, więc kwestia przemyślenia. Szukam jakiejś alternatywy i na wodę i na CO... Chcę wywalić węgiel. Pomyślałem o solarach i o ewentualnym dogrzaniu gazem. Dom będzie ocieplany też na wiosnę.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 24.11.2013 19:20

U nas miasto też dawało dotację, rodzice dostali kasę, tylko trzeba było potem podatek od tego zapłacić :?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.11.2013 19:20

MRK napisał(a):Z tego co wiem, to dotacja przewiduje 60% zwrotu, więc kwestia przemyślenia. Szukam jakiejś alternatywy i na wodę i na CO... Chcę wywalić węgiel. Pomyślałem o solarach i o ewentualnym dogrzaniu gazem. Dom będzie ocieplany też na wiosnę.

Nie wszędzie jest dotacja. Tam gdzie jest spora to warto ten system rozważyć, tam gdzie nie ma dotacji to nie polecałbym bo to droga inwestycja i trzeba czasu żeby się zwróciła, myślę, że lepsze byłyby pompy ciepła.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 24.11.2013 19:28

Odnośnie pomp nie wiem nic. Dom jest stary, więc jakaś konkretna przebudowa wszelkich istalacji nie wchodzi w grę. Mam instalację "węglową", że tak napiszę i gazową, która nie jest używana, ale w razie czego, przygotowana do użytku... Sęk w tym, że w tym temacie jesteś zielony.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 24.11.2013 19:46

Póki co najtańsze jest ogrzewanie węglowe i gazowe jeśli piec ma odzyskiwanie ciepła ze spalin.
Pompa ciepła z finansowego punktu widzenia to nonsens. Koszt grzania pompą ciepła (wysoki koszt i duże zużycie energii elektrycznej) jest porównywalny do kosztu opalania nowoczesnym piecem gazowym, ale koszt instalacji i ewentualnych awarii jest astronomiczny. To dobre, ale drogie rozwiązanie w miejscach w których nie ma gazu, a nie chcemy brudzić sobie rąk węglem.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.11.2013 19:58

6 rok użytkowania próżniowych.
http://www.ulrich.com.pl/uploads/solars ... 012-08.pdf
warto.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 24.11.2013 20:18

FUX napisał(a):6 rok użytkowania próżniowych.
http://www.ulrich.com.pl/uploads/solars ... 012-08.pdf
warto.

Chciałoby się napisać "napisz coś więcej", ale załącznik jest konkretny:). Dużo zimą czymś dogrzewasz?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.11.2013 21:00

Gdy zasypie śnieg-nie działa.
Od jesieni do wiosny podgrzeje wstępnie wodę w dolnej części baniaka, zanim w górnej zrobi to wężownica od pieca. Kilka-kilkanaście stopni, ale zawsze to coś, jeżeli z sieci wpływa o temp kilku stopni.

Od wiosny do jesieni ogarnia, ale nie traktuj tego jako jedyne źródło CWU.
Musi być gaz lub olej jako wspomagacz na zimne i/lub ciemne dni.

Nigdy nie musiałem wody ciepłej zrzucać. Zresztą są zawory bezpieczeństwa.

Max. wyciągnięty latem to koło 60-70 st.

Traktuj jako wspomagacz, a nie jedyne źródło CWU. Dołożenie dodatkowego panelu niewiele da, a latem będziesz przeklinał nadmiar gorącej wody.
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 24.11.2013 21:04

Pierwszy sezon użytkowania i wnioski
Fajna sprawa, bo praktycznie od maja( a może wcześniej) do września - października nie trzeba sobie głowy zaprzątać przygotowaniem cwu
Gdyby nie dotacja z gminy - banku nie podjąłbym się montażu - koszt duży zwrot w czasie bardzo długi.
Obliczyłem to tak:
W ciągu letnich miesięcy V-IX kocioł z podajnikiem na ekogroszek zużywał mi około 0,8 tony = 640zł
Koszt instalacji bez dotacji od 10.000 zł. Moja 15000 zł
15000/640=23sezony licząc po dzisiejszych cenach
Z dotacją kosztowały mnie z podatkami i innymi opłatami, prowizjami itp ok 4000 zł,
4000/640 = 6 sezonów. Dużo lepiej - no i nie trzeba palić w piecu i się martwić innymi duperelami.
Ale: Coroczny przegląd instalacji kosztować ma ok 300 zł - co ,,zjada" mi połowę oszczędności za niepalenie w piecu co daje już 12 sezonów zwrotów.
Nie liczę kosztów prądu do obsługi centralki, pompki i innych czujników
Nie sądzę , żeby nadawała się ta instalacja do ogrzewania domu, bo instalacja zaczyna pracować, kiedy system rozpozna różnicę temperatur na czujnikach, który jeden jest zamontowany na solarze , a drugi przy zbiorniku wody.
Latem zadziała, zimą, kiedy temperatura na lustrze będzie 5-10 stopni C, (dziś miałem 11) a na zbiorniku 30 ( na dole zbiornika 400 litrowego) siła rzeczy nie ruszy. Wg mnie żeby to grzało grzejniki , woda musiałaby mieć chociaż 40 stopni, więc na górnym czujniku musi być z 50 stopni, co zimą raczej się nie uda, nawet w pełnym, choć mroźnym dniu.
Zimą u mnie parę razy instalacja ruszyła , bo czujniki wykryły różnicę temperatur, ale efektu cieplnego dla zbiornika wody to nie przyniosło. Ponadto krótki dzień zimą , więc takich słonecznych chwil nie będzie za dużo i za długo.
Jeśli się mylę, niech się wypowiedzą mądrzejsi. To są tylko moje obserwacje
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.11.2013 21:11

Musi być podłączone do bojlera inne źródło ciepła (olej, gaz, groszek, inne), aby raz w tygodniu wykonać dezynfekcję bojlera, 65 st.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 24.11.2013 21:46

Ech...już mam kołomyję. Mam mniej więcej budżet określony i kombinuje jak się pozbyć węgla, a niebawem (2020r.) i tak każdy będzie się musiał pozbyć, a ponadto szukam czegoś, co nie będzie zbytnio wymagało zaangażowania...czegoś małoobsługowego :mrgreen: .
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone