Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Solary itp...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 24.11.2013 22:09

Ja w okresie letnim przed solarami CWU podgrzewalem w kotle gazowym. Rachunki za gaz wynosily ok 280zl na dwa miesiace. Teraz spadly do niecalych 100zl na dwa miesiace. Czyli oszczedzam ok 70zl miesiecznie (nie wliczajac energii elektrycznej).
Zima, przy slonecznej pogodzie (i jak nie sa zasypane sniegiem) podgrzeja wode do ok 30 stopni na dole zbiornika. Reszte musi zagrzac cos innego. :oczko_usmiech:
Wedlug mnie najlepszym rozwiazaniem jest dobry kociol gazowy + dobra instalacja CO w domu. Ale to i tak bedzie wychodzilo drozej od wegla.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 24.11.2013 22:49

dids76 napisał(a):Rachunki za gaz wynosily ok 280zl na dwa miesiace. Teraz spadly do niecalych 100zl na dwa miesiace.

Czekaj, czekaj...tona węgla kosztuje 800zł...a taka tona mi schodzi w zimie w mroźny miesiąc...:/

W poprzednią zimę poszło mi chyba 5 czy 6 ton.
Ostatnio edytowano 24.11.2013 22:54 przez MRK, łącznie edytowano 1 raz
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 24.11.2013 22:51

MRK napisał(a):
dids76 napisał(a):Rachunki za gaz wynosily ok 280zl na dwa miesiace. Teraz spadly do niecalych 100zl na dwa miesiace.

Czekaj, czekaj...tona węgla kosztuje 800zł...a taka tona mi schodzi w zimie w mroźny miesiąc...:/

Tona Ci schodzi na ogrzewanie całej chałupy, a jo pisza yno o ciepłej wodzie :oczko_usmiech:
Do tego schodzi mi jeszcze jakieś 6 ton ekogroszku na sezon :?
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 24.11.2013 23:01

Aaaaaaa....no właśnie...:)

Zastanawiam się też, w związku z cenami węgla, jak i nowymi dyrektywami, czy by nie przejść na gaz...szczególnie, że cały dom będzie świeżutko ocieplony...ale nie mam pojęcia, jakie bylyby koszty utrzymania. Instalacja jest, więc z tym jest spokój. Ech...parę nieprzespanych nocy przede mną.
muchador
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) muchador » 25.11.2013 01:55

Weź pod uwagę także to że gazem ogrzewasz zimą, ale cały rok płacisz wysoki abonament za "moc" i gotowość gazowni. Bardzo wiele osób na to narzeka. Mieszkam w bloku i w tym roku uchwalono (wspólnota) założenie solarów (90 mieszkań) - całe lato nic się nie ruszyło dopiero na początku listopada firma zaczęła wiercić na dachu. Dlaczego o tym wspominam? Na początku firma nam wyliczyła że koszt wyniesie ok 300.000 PLN - jak doszło co do czego (a żeby dostać dofinansowanie trzeba wziąć kredyt) to koszt wyszedł ok. 500.000. chyba sporo osób musi na tym zarobić. A zdania mieszkańców były bardzo podzielone jak i tutaj na forum - jedni są za a inni wręcz przeciwnie... No i jeszcze jedna rzecz - kiedy mieliśmy podpisać umowę to inwestycja miała się zwrócić w 7- 8 lat, dzisiaj ta sama firma mówi już o 10 -12. Nie zazdroszczę Ci bo chyba w naszym klimacie trudno jest podjąć decyzję.
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 25.11.2013 22:16

To jeszcze o opłacalności.
Reklama Banków różnej maści dających dotacje mówi o 45 % zwrotu.
Na umowie miałem dużo mniej, bo 35 %, do tego trzeba było doliczyć 500 zeta prawizji za rozpatrzenie wniosku i udzielenie kredytu, koszt kilku oprocentowanych rat( ja resztę kapitału spłaciłem zaraz po otrzymaniu dotacji). Trzeba zwrócić uwagę na fakt, że mając kosztorys na 15000 zł kredyt udzielony został na 100% tej sumy czyli 15000zł, a nie na 55% czy 65%, w związku z tym odsetki od tych rat były liczone od 15 tysi.. Do tego jeszcze podatek od darowizny 19%
Reklama gminy nt dotacji mówiła o 65 % zwrotu kosztów, a w umowie miałem już 55%, w tym wpłata własna. Plus tej dotacji jest taki, że już podatku od darowizny nie trzeba płacić, bo to program unijny
Mój wniosek jest taki, że bez tych dotacji to ekonomii nie ma żadnej, żadnej opłacalności. Trwałość instalacji obliczana jest na ok 25 lat pracy, więc przy takiej kwocie to się w życiu nie zwróci. Mówię tu o swoich obliczonych na 640 złotych kosztów ogrzewania cwu
15000/640= uuuu24 lata (a może nawet i 50 jak policzymy inne towarzyszące koszty) :)

Przy dotacjach zwróci się, ale czas jest uzależniony od wielu czynników. Od faktycznego kosztu instalacji i wszystkich dotacji, ale też od kosztów obsługi,w tym przeglądów corocznych, które przynajmniej w okresie gwarancji są obowiązkowe, wspomnę że będzie to 300 zł w tym roku. w umowie musze sprawdzić czy czsem nie są one obowiązkowe przez dłuższy czas.

Ale pomimo wszystko uważam , że jest ten komfort psychiczny, że w zasadzie nie trzeba się martwić o ciepłą wodę w sezonie letnim, przychodzisz i masz ciepłą, a nawet gorącą wodę ( oprócz kilkudniowych ciągłych opadów)
Morski Pas
Koordynator konkursów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morski Pas » 25.11.2013 23:44

Od 2004r. mam 3 kolektory zwykłe (nie próżniowe) i zbiornik 300 litrów na wodę użytkową. Dogrzewanie gazem. W sezonie letnim jeśli nie ma paskudnej pogody dłużej niż 5 dni to zużycie gazu zero, a rachunek za gaz prawie 50zł/miesiąc za "gotowość" dostarczenia mi tego gazu. W zimie nawet jeśli jest pełne słońce, to i tak trzeba dogrzać gazem, ale już nie od 5C, bo tyle ma woda w sieci, ale od 20-30C. Zużycie prądu jest pomijalne, bo to tylko pompa i sterownik. Czyli tak jak pisali przedpiścy, w lecie można zaoszczędzić 60-80zł miesięcznie, w zimie może 20-30.

Niby niewiele, ale zawsze coś, tym bardziej, że boli raz na początku, a potem masz przez wiele lat do przodu. Jeśli dotacja będzie na poziomie 40% to warto pomyśleć. Jak ja montowałem było dofinansowanie na poziomie 50%, ale na dzień dobry trzeba było zrobić audyt energetyczny za 2,5kzł i mnóstwo papierologii, plus jakieś prowizje, w sumie olałem to. Kupiłem komplet sprzętu u polskiego producenta wtedy za 7kzł, zaoszczędziłem na robociźnie, bo zamontowałem sobie sam. Szacuję, że zamortyzowało się to jakieś 2-3 lata temu.

O wspomaganiu ogrzewania domu słońcem zapomnij, ale jak chcesz optymalizować koszty przy ogrzewaniu gazem, to zainwestuj w kocioł kondensacyjny i zaprojektuj ogrzewanie tak, żeby woda obiegowa miała jak najniższą temperaturę, czyli albo podłogówka, albo grzejniki o dużej powierzchni. Zainteresuj się też rekuperatorami. Przy remoncie może to być trudne do zrobienia, ale naprawdę warto o tym pomyśleć.
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 17.03.2014 12:48

Taki mały bonus od pogody
Pierwsza połowa marca, słońce świeci aż miło( oczywiście bez ostatniego weekendu) a solary pięknie pracują już .
Kilka razy miałem już wodę cwu ponad 50 stopni. Byle tak dalej
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone