Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Soczi 2014/Pjongczang 2018/Pekin 2022

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Soczi 2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.02.2014 11:00

Kiepura napisał(a):Drużynówka to loteria.
Teoretycznie nie mamy czwartego do brydża, ale w praktyce nawet w mocniejszych składach jeden zepsuty skok przy ośmiu naszych równych może wyrównać szanse.

Dlatego równie dobrze, chociaż nie jesteśmy faworytem i jest to jednak mało prawdopodobne, może być złoto. Ale może też być piąte miejsce.

Natomiast nie rozpędzałbym się z obwieszczaniem , ze jesteśmy potęgą. To są po prostu bardzo dobre, wręcz znakomite mistrzostwa dla nas. Mamy dobry system szkolenia w jednej dyscyplinie, cała reszta to partyzantka oparta o indywidualne wyczyny. Sukcesy Małysza zaowocowały, sukcesy Kowalczyk to już mniej. Jest świetny moment by przynajmniej infrastrukturalnie wesprzeć panczenistów. Są staranie o IO 2022 w Krakowie, jest złoty medal. Są tereny w Krakowie niedaleko Arena Kraków obok AWF, gdzie taki tor mógłby powstać. Wczoraj jeden gość lansował się w Zębie blasku złota Stocha i Bródki, zobaczymy jak to się przełoży na działania praktyczne.

"Stajemy się" to nie obwieszczenie , że już jesteśmy :) I to było bardziej z przymrużeniem oka ( widocznie emotki zabrakło :))
Co do IO w Krakowie to mz, zbyt wysokie jak na nas koszty. Porywamy się z grabiami na wiatr. Szwedzi np otwarcie potrafili się przyznać, że ich na to nie stać.
Gość się lansował ? :) Chodzi Ci o premiera RP ? Nie ma prawa publicznie się cieszyć ze złota ? :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.02.2014 11:35

Sukcesy cudowne ale wkurza mnie jak już się jeden z drugim grzeje w tym blasku...ech.

Mam tylko nadzieję, że Żyła się przebudzi.
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 16.02.2014 11:41

Vjetar napisał(a):Sukcesy cudowne ale wkurza mnie jak już się jeden z drugim grzeje w tym blasku...ech.

W blasku sukcesów Stocha czy Bródki wszyscy się grzejemy. To i "on" może. Jeśli za tym pójdą konkretne inwestycje to jestem za i nawet mnie nie będzie wkurzać.

Ja bym jeszcze zadbał o snowboardzistów. Tu można wiele zdziałać i osiągnąć, a młodzi ludzie się garną do jazdy...
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.02.2014 11:45

Tomasz W napisał(a):
Vjetar napisał(a):Sukcesy cudowne ale wkurza mnie jak już się jeden z drugim grzeje w tym blasku...ech.

W blasku sukcesów Stocha czy Bródki wszyscy się grzejemy. To i "on" może. Jeśli za tym pójdą konkretne inwestycje to jestem za i nawet mnie nie będzie wkurzać.

Ja bym jeszcze zadbał o snowboardzistów. Tu można wiele zdziałać i osiągnąć, a młodzi ludzie się garną do jazdy...

Oby ale..za długo żyję żeby wierzyć w bajki.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 16.02.2014 12:11

Kiepura napisał(a):Są tereny w Krakowie niedaleko Arena Kraków obok AWF, gdzie taki tor mógłby powstać.

Tyle, że sami zawodnicy skłaniają się raczej ku temu, żeby tor powstał w Zakopanem.
Kiepura napisał(a):Wczoraj jeden gość lansował się w Zębie blasku złota Stocha i Bródki, zobaczymy jak to się przełoży na działania praktyczne.

Boję się, że z tego lansu miesiąc po IO niewiele zostanie.

IO w Krakowie?
Helikopterami będą wozić zawodników do Zakopca? 8O
Zakopianka już nie wyrabia... :roll:

I gdzie niby te zawody miałyby się odbywać?
Mamy skocznie i "plac" w Kirach.
Tyle.

A dziś w Soczi..................

Obrazek

Da się? :mrgreen:

Optymizm Żyły: :mrgreen:

Obrazek
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 16.02.2014 13:27

anakin napisał(a):
I gdzie niby te zawody miałyby się odbywać?
Mamy skocznie i "plac" w Kirach.
Tyle.

8O 8O 8O

Rozumiem, w mediach królują bajki o setkach miliardów lansowane przez przeciwników, ale...

Otwarcie, zamknięcie - stadion Wisły, gotowy, zapewne będzie drobna modernizacja,
Łyżwiarstwo figurowe, shorttrack - Arena Kraków - praktycznie gotowa, otwarcie za trzy miesiące,
Hokej - Arena Kraków (?), Spodek, Hala Oświęcim, obiekty istniejące ostatnie dwa pewnie do modernizacji,
Skoki - Zakopane, duża jest, normalna do modernizacji,
Centrum konferencyjne - ICE Kraków w budowie, otwarcie w tym roku,
Centrum Prasowe - Expo Kraków w budowie - otwarcie w tym roku,
Konkurencje Alpejskie, Jasna - to już się Słowacy martwią.

Do zbudowania:
Tor bobslejowy - Myślenice,
Trasa biegowa - Kiry,
Trasa snowbordowa - Jurgów Hawrań, coś tam jest ale trzeba zrobić od nowa.
Tor do jazdy szybkiej - Kraków.
Wioski Olimpijskie.

Wg najnowszych danych obiekty sportowe które trzeba zbudować i które po IO będą służyć polskim sportowcom to 800 milionów złotych.
Dla porównania nikomu nie potrzebny Stadion Narodowy - 2 mld zł.

Obiekty infrastruktury, zresztą nieporównanie mniejsze niż przed Euro, (Zakopianka, kolej do do Zakopanego itd.) i tak powstaną więc liczenie ich w kosztach jest problematyczne jak dla mnie.

Jeszcze nigdy i prawdopodobnie już nigdy Polska nie będzie miała takiej szansy na zorganizowanie IO, a na pewno nie tak tanio.
Największym wrogiem IO w Krakowie nie jest Oslo a lobby warszawsko-wrocławsko-gdańskie.
Stąd wynika "przyjazna" inicjatywa zbudowania toru do łyżwiarstwa szybkiego w Zakopanem, który znacznie ograniczy szanse Krakowa na IO2022.
Marek40
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek40 » 16.02.2014 13:36

Proponuję stadion Narodowy przerobić na kryte lodowisko i będzie z tego pożytek a z ta kopaniną za wielkie pieniądze skończyć .
Piłkarze ledwo co umieją a już myślą że są wielkimi gwiazdami za wielkie pieniądze. Jak wyjada za granice to w większości grzeja ławę .
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 16.02.2014 13:57

Kiepura napisał(a):......

Generalnie masz rację ( jak widzę siedzisz mocno w temacie) , z tym, że kwestie przemieszczania się między tymi dwoma miastami (Kraków - Zakopane) dyskretnie pominąłeś..
No chyba, że zwodnicy biorący udział w sportach "skokowo-biegających" będą mieszkać na miejscu i na Słowacji.
Wiesz jak wygląda zakopianka dzisiaj.
Mamy tam dwie drogi wjazdowe - od Nowego Targu i Czarnego Dunajca.
Jak to wygląda w zwykły weekend objaśniać Ci nie muszę...

Kiepura napisał(a):Stąd wynika "przyjazna" inicjatywa zbudowania toru do łyżwiarstwa szybkiego w Zakopanem, który znacznie ograniczy szanse Krakowa na IO2022.

Tyle, że to stanowisko samych zawodników, którzy twierdzą, że umiejscowienie go tam jest lepszym pomysłem (kwestia bodajże wysokości n.p.m.)

Generalnie oczywiście nie jestem przeciwnikiem IO w Krakowie.
Wręcz przeciwnie nawet. :mrgreen:
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 16.02.2014 14:02

A trasy zjazdowe dla narciarzy gdzie by były?
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 16.02.2014 14:05

baunty napisał(a):A trasy zjazdowe dla narciarzy gdzie by były?

Pewnie na Słowacji.

Wyniki biegu sztafetowego mężczyzn 4x10 km:

1. Szwecja
2. Rosja
3. Francja

....................
15.Polska.

Startowało........16 ekip.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 16.02.2014 14:24

Jako Krakus (bez city) :) jestem za organizacją igrzysk w naszym mieście.
Może przy okazji uda się zmodernizować "zakopiankę" i zrobić z niej drogę ( w miarę) szybkiego ruchu. Dojazd z zachodu mamy bo są autostrady, część obiektów też , wioska planowana jest koło hali więc miejsce dobre , pozostaje kasa i pytanie czy wszystkie obiekty po olimpiadzie będą wykorzystywane.
Trasy do zjazdu czy slalomu giganta planowane są na Słowacji i coś tam jeszcze.

O kibiców się nie boję, pewnie będą tłumy bo jak chcemy to potrafimy się zmobilizować.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 16.02.2014 14:29

anakin napisał(a):

Pewnie na Słowacji.

aaaa, to dobrze, że nie na Gubałówce, bo znów by Byrcyn zagrodził swoją działkę :mrgreen:

Z transportem nie będzie kłopotów, przerzuci się bryczki z Palenicy Białczańskiej na trasę Lubień- Zakopane.
Przy okazji powstanie nowa konkurencja: wyścigi rydwanów śnieżnych :oczko_usmiech:

krakuscity- w kierunku północnym też jest super szybka trasa z Krakowa 8)

....już z EURO Kraków wydymali :evil:
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 16.02.2014 14:44

anakin napisał(a):Wiesz jak wygląda zakopianka dzisiaj.
Mamy tam dwie drogi wjazdowe - od Nowego Targu i Czarnego Dunajca.
Jak to wygląda w zwykły weekend objaśniać Ci nie muszę...

Zakopianka będzie zmodernizowana. Pierwszy etap - przetarg w tym roku, wykonanie do 2017.

Obrazek

Ale zmodernizowana zostanie także trasa kolejowa Kraków - Zakopane co odciąży trasę drogową.

Jak powszechnie wiadomo byłem twardym przeciwnikiem Euro uważając, że jest to dla nas impreza nieopłacalna i przedwczesna a przyspieszenie infrastrukturalne przyniesie szkody. Z IO2022 jest trochę inaczej. Są autostrady, lotniska, jest wiele obiektów sportowych. Jest szansa na powstanie obiektów potrzebnych i wykorzystywanych w pełni po IO, jak choćby ten tor dla łyżwiarzy. Jedyna wątpliwość to tor saneczkowy. Ale może i ta dyscyplina się rozwinie w Polsce, jeśli będą warunki.

Jasna na Słowacji. Bozia Polsce odpowiednio stromych gór nie dała. :?

baunty napisał(a):krakuscity- w kierunku północnym też jest super szybka trasa z Krakowa 8)

Jeżeli będzie IO, będzie budowana S7 w kierunku Warszawy. Bez tego dwa największe miasta Polski nigdy nie zostaną połączone trasą szybkiego ruchu. Warszawa ma inne priorytety.
Ostatnio edytowano 16.02.2014 15:03 przez Kiepura, łącznie edytowano 1 raz
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 16.02.2014 14:46

baunty napisał(a):
krakuscity- w kierunku północnym też jest super szybka trasa z Krakowa 8)

To prawda jest :) tak jakoś bardziej pomyślałem o tych turystach z zachodu.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 16.02.2014 18:42

Wszystko ok, ale co ze smogiem, przed którym, jak czytałem, już w Zakopanem powinni ostrzegać. Nie mówiąc o Krakowie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.