Rzecz dotyczy Serbii i Macedonii, dalej nie jechałam.
.png)
.png)
robert1968 napisał(a):Keliopis napisał(a):robert1968 napisał(a):Kaczaza napisał(a):Nie sprecyzowałem, że jestem w Ksamil. Jechałem przez Grecję i wjechałem do Albanii od południa. 32 godzin to jeszcze można powiedzieć względnie, ponieważ trafiłem moment w którym dopiero zaczęła tworzyć sie kolejka na przejściu Węgiersko-Serbskim w Röszke. Mieliśmy i tak 45 min stania. Wcześniej około godziny zeszło nam na obwodnicy Budapesztu, gdzie nadal trwają remonty i tworzą się korki. Generalnie do Albanii przez Grecję jedzie się prawie cały czas autostradami i drogami szybkiego ruchu. Trzeba jednak uwzględnić fakt, że w Macedonii, Grecji i Albanii są wysokie góry i nie jeździ się tak jak po autostradach na płaskim terenie. Dodatkowo mam auto na gaz i po drodze miałem 6 tankowań i same tankowania pochłaniają sporo czasu.
Jeśli macie jakieś pytania to piszcie a ja w wolnej chwili chętnie odpowiem.
Ok. Czyli potwierdza się że lepiej pojechać na Tompe i nie powinno trafić się na korki.A inne przejścia jak wyglądały?. Nie czesali samochodu?. Bo ja wiozę trochę browarków krajowych:).
Ja jadę na miesiąc czasu najpierw do Grecji przez Serbie, Macedonię, pomijam kraje UE, pozniej w trasie mam Albanię , Czarnogórę i BiH stąd zaniepokoiło mnie to "czesanie"ma ktoś z was wiedzę ile litrów alkoholu można przewieść bo na miesiąc to jakieś 3 zgrzewki piwa chciałem zabrać
![]()
Masz na myśli chyba trzy kartoniki?.Bo myślę że do trzech zgrzewek nikt się nie przyczepi. Właśnie szukam gdzieś informacji o przepisach celnych Serbia, Macedonia,Grecja,Albania. Może ktoś coś wie i ma sprawdzone źródło?
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
Bodek1 napisał(a):Raz jeszcze.
Mam pytanie do bywalców o stan dróg w Albanii , planuje w drugiej połowie sierpnia z Chorwacji przez Czarnogórę i Albanię dojechac do Ochrydu.
Którym przejściem wjechać do Albanii.
Mógłby ktoś polecić jakiś nocleg tranzytowy bo czeka mnie ponad 11 godz. jazdy, a przy okazji coś mozna zobaczyć.
Czy lepiej wjechać do Macedonii od północy kierując sie na Strugę czy od południa przez Pogradec.
Na jakich stacjach tankowaliście paliwo.
.png)
.png)
.png)
Bodek1 napisał(a):Czy drogi w Albanii dla mojego hultaja (Hyundai I30) nie będą zbyt trudne, z uwagi na niskie zawieszenie.
.png)
KarKoz napisał(a):Słuchajcie, takie pytanko mam cobym nie był zdziwiony na miejscu. Czy w Albanii pobierane są jakieś opłaty klimatyczne/meldunkowe czy jak to się tam nazywa? Jeśli tak to w jakiej wysokości?