Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rozmowy o niczym...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
raimus
Podróżnik

Postnapisał(a) raimus » 23.01.2009 22:42

malutki1939 napisał(a):Witam wszystkich.
Mam jedno pytanie na które nie znalazłem odpowiedzi na forum, w jaki sposób najlepiej dokonać płatności za autostrady w Chorwacji: kuna, euro, karta kredytowa. I ile takich bramek mogę napotkać jadąc przez całą Chorwację.

czesc
jade juz 18-sty raz do chorwacj ,zawsze kupuje na austrie wideo winietke i to samo w chorwacji pozwala to ominac kolejek na punktach platniczych i zawsze jestes pewny ze nikt cie na punktach platniczych w chorwacji mnie nie oszuka a to prosze mi wierzyc zdarza sie czesto
raimus
Podróżnik

Postnapisał(a) raimus » 23.01.2009 22:46

raimus napisał(a):
malutki1939 napisał(a):Witam wszystkich.
Mam jedno pytanie na które nie znalazłem odpowiedzi na forum, w jaki sposób najlepiej dokonać płatności za autostrady w Chorwacji: kuna, euro, karta kredytowa. I ile takich bramek mogę napotkać jadąc przez całą Chorwację.

czesc
jade juz 18-sty raz do chorwacj ,zawsze kupuje na austrie wideo winietke i to samo w chorwacji pozwala to ominac kolejek na punktach platniczych i zawsze jestes pewny ze nikt cie na punktach platniczych w chorwacji mnie nie oszuka a to prosze mi wierzyc zdarza sie czesto

a co do wymiany pieniedzy to prosze zabrac tylko pare groszy na droge i plastikowa karte to jest najbezpieczniejsze i wygodne.
w chorwycji na kazdym kroku sa automaty.
pozdrawiam
jorgus111
Cromaniak

Postnapisał(a) jorgus111 » 23.01.2009 23:08

Czy kolega raimus może pisać początek zdań i nazwy państw z dużych liter , kiepsko się tak czyta... :wink:
raimus
Podróżnik

Postnapisał(a) raimus » 23.01.2009 23:11

jorgus111 napisał(a):Czy kolega raimus może pisać początek zdań i nazwy państw z dużych liter , kiepsko się tak czyta... :wink:

ale wtedy kolega JORGUS MUSI IMIONA TEZ PISAC Z DUZYCH LITER.
mysle ze uz tych uwag wystarczy
a tak nawiasem mowiac nie konczylem szkoly w polsce bo urodzilem sie poza garanicami kraju i jestem z tego dumny ze chociaz tak potrafie pisac
pozdrawiam
jorgus111
Cromaniak

Postnapisał(a) jorgus111 » 23.01.2009 23:57

raimus napisał(a):
jorgus111 napisał(a):Czy kolega raimus może pisać początek zdań i nazwy państw z dużych liter , kiepsko się tak czyta... :wink:

a tak nawiasem mowiac nie konczylem szkoly w polsce bo urodzilem sie poza garanicami kraju i jestem z tego dumny ze chociaz tak potrafie pisac
pozdrawiam

Ale raimus - to jest nick na forum,tak jak mój jorgus111, a nie imię - z jakiej litery go uworzyłeś z takiej ja napisałem... :wink:

I jeszcze do tego Polska z małej litery... :!: :!: :!:
raimus
Podróżnik

Postnapisał(a) raimus » 24.01.2009 00:03

jorgus111 napisał(a):
raimus napisał(a):

pozdrawiam

Ale raimus - to jest nick na forum,tak jak mój jorgus111, a nie imię - z jakiej litery go uworzyłeś z takiej ja napisałem... :wink:

Ostatnio edytowano 24.01.2009 14:24 przez raimus, łącznie edytowano 1 raz
jorgus111
Cromaniak

Postnapisał(a) jorgus111 » 24.01.2009 00:10

raimus napisał(a):
jorgus111 napisał(a):
raimus napisał(a):

pozdrawiam

hej jorgus mam tego dosyc u mnie nie masz szansy ja dupy nie daje poszukaj sobie kogos innego.

Hej kolego raimos uprasza sie o odrobinę kultury :evil: Poprosiłem tylko grzecznie o pisanie dużymi literami nazwy państw... :roll:

raimus napisał(a):przepraszam wszystkich za to wyrazenie ale on albo jest pedalem albo mu sie nudzi

Ale z tym twierdzeniem to grubo przesadziłeś :!: :idea:
Odsyłam do pkt.6REGULAMIU FORUM :!:
gaceq
Croentuzjasta

Postnapisał(a) gaceq » 24.01.2009 07:16

raimus napisał(a):przepraszam wszystkich za to wyrazenie ale on albo jest pedalem albo mu sie nudzi

Ja raczej mysle, że to drugie....
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.01.2009 08:54

jorgus.... no to pierwsze koty za płoty..... :D :wink: pozdrav dla ziomka
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.01.2009 09:35

jorgus111 napisał(a):
raimus napisał(a):
jorgus111 napisał(a):
raimus napisał(a):

pozdrawiam

hej jorgus mam tego dosyc u mnie nie masz szansy ja dupy nie daje poszukaj sobie kogos innego.

Hej kolego raimos uprasza sie o odrobinę kultury :evil: Poprosiłem tylko grzecznie o pisanie dużymi literami nazwy państw... :roll:

Ale z tym twierdzeniem to grubo przesadziłeś :!: :idea:
Odsyłam do pkt.6REGULAMIU FORUM :!:

Obrazek
ramius
Pierwsza i ostatnia
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 24.01.2009 09:48

Leszku--dwóch na jednego :( , jorgus by sobie poradził :D
AndrzejJ.
zbanowany

Postnapisał(a) AndrzejJ. » 24.01.2009 11:41

raimus napisał(a):zawsze kupuje na austrie wideo winietke i to samo w chorwacji pozwala

Możesz coś bliższego o tej video winietce powiedzieć ?
jorgus111
Cromaniak

Postnapisał(a) jorgus111 » 24.01.2009 11:48

AndrzejJ. napisał(a):
raimus napisał(a):zawsze kupuje na austrie wideo winietke i to samo w chorwacji pozwala

W Austrii od pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej ponad 3,5 t pobierana jest opłata w systemie elektronicznym za każdy przejechany kilometr na autostradzie czy drodze szybkiego ruchu.
Wszystkie te pojazdy muszą mieć w tym celu zainstalowane na przedniej szybie specjalne urządzenia zwane GO-Box :)
raimus
Podróżnik

Postnapisał(a) raimus » 24.01.2009 11:52

AndrzejJ. napisał(a):

KUPUJAC WINIETKE NA STACJI BENZYNOWEJ MUSISZ POWIEDZIEC ZE CHCESZ VIDO WINIETKE ; WTEDY PODAJESZ NUMER REJ TWOJEGO SAMOCHODU I ZOSTAJE ON WPISANY NA WINIETKE:
NA PUNKTACH PLATNICZYCH WYBIERASZ MIEJSCE OZNACZONE KAMERA ;PODJERZDZASZ BRAMKA OTWIERA SIE AUTOMATYCZNIE I BEZ KOLEJKI JEDZIESZ DALEJ:
TYLKO PROSZE POWIEDZIEC ZE CHCESZ WINIETE Z TUNELAMI :KOSZTUJE TO OK:30 EURO I WSZYSTKIE OPLATY SA W TYM UJETE
AndrzejJ.
zbanowany

Postnapisał(a) AndrzejJ. » 24.01.2009 11:56

raimus napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):

KUPUJAC WINIETKE NA STACJI BENZYNOWEJ MUSISZ POWIEDZIEC ZE CHCESZ VIDO WINIETKE ; WTEDY PODAJESZ NUMER REJ TWOJEGO SAMOCHODU I ZOSTAJE ON WPISANY NA WINIETKE:
NA PUNKTACH PLATNICZYCH WYBIERASZ MIEJSCE OZNACZONE KAMERA ;PODJERZDZASZ BRAMKA OTWIERA SIE AUTOMATYCZNIE I BEZ KOLEJKI JEDZIESZ DALEJ:
TYLKO PROSZE POWIEDZIEC ZE CHCESZ WINIETE Z TUNELAMI :KOSZTUJE TO OK:30 EURO I WSZYSTKIE OPLATY SA W TYM UJETE

Dotyczy to Austrii i Chorwacji też ?
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.