Już sobie zerkam jak daleko od nas ta Oradea, przez którą przejeżdżaliśmy tylko w drodze do Sighisoary
Jak zwykle pokazujesz fajne miejscówki więc sobie poprzeglądam.
.png)
.png)
dangol napisał(a):Aga, czekam na kolejne rumuńskie odcinki
wiola2012 napisał(a):Koleżanka z mężem i znajomymi była w tym roku w Rumunii na motorach.
) Jutro ją podpytam o tegoroczną trasę.wiola2012 napisał(a):Jak zwykle pokazujesz fajne miejscówki więc sobie poprzeglądam.
:
Chcą nas podwieźć końmi (bryczką) lub jeepem. O nie, końmi na pewno nie, już wystarczy, że zjadłam krowę
:

.png)

.png)
maslinka napisał(a):Nagle podbiegają do nas dwaj "górale" i mówią, że nie dojedziemy tam samochodem, że droga zła. Oferują oczywiście swoje usługiChcą nas podwieźć końmi (bryczką) lub jeepem.
Jakoś im nie wierzę, chyba że sami psują drogę, żeby zarobić![]()
maslinka napisał(a):Zatrzymujemy się na jednym z punktów widokowych, żeby popatrzeć na zalesione Munții Apuseni
.png)
majkik75 napisał(a):Te zapadające się w nie drzewa przypominają mi czasy jak pamiętam jeszcze wieży z której był poprowadzony wyciąg nad naszym polskim morzem w Jastrzębiej Górze. Jeszcze gdzieś w latach '80 stała już przekrzywiona i niedostępna dla ludzi a potem przy jakimś kolejnym sztormie zabrało ją morze ...
majkik75 napisał(a):Wodospad to bardziej "pochylnia"dla wody ale też ciekawe
Nefer napisał(a):Albo psują drogę, tak jak ten słynny ostatnio rolnik spod Gliwic.
Tak naprawdę nie spod Gliwic, tylko z Gliwic; Ostropa to dzielnica Gliwic, taka rolnicza Nefer napisał(a):Bardzo przyjemny widoczek, zachęcający do aktywności.
.png)
maslinka napisał(a):majkik75 napisał(a):Te zapadające się w nie drzewa przypominają mi czasy jak pamiętam jeszcze wieży z której był poprowadzony wyciąg nad naszym polskim morzem w Jastrzębiej Górze. Jeszcze gdzieś w latach '80 stała już przekrzywiona i niedostępna dla ludzi a potem przy jakimś kolejnym sztormie zabrało ją morze ...
Nie pamiętam tego, a jeździłam jako dziecko (w latach osiemdziesiątych, z rodzicami na wczasy) właśnie do Jastrzębiej Góry.

.png)
majkik75 napisał(a):Znalazłem: W latach 70. wieża zaczęła się niebezpiecznie przechylać w stronę morza z powodu niestabilności gruntu na klifie. Została zamknięta, a w nocy z 6 na 7 stycznia 1982 roku ostatecznie runęła na plażę.
Nie możliwe żebym był tak stary, to jest niemożliwe ...