Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Raportul z Rumunii

Niepodległość od Imperium Osmańskiego Rumunia uzyskała 9 maja 1877 roku. Połowa ludności Rumunii zginęła w II wojnie światowej. W Rumunii w 1917 roku wydano najmniejszy na świecie banknot o nominale 10 bani (10 groszy) - ma on 2,75 cm szerokości i 3,8 cm długości. Timisoara było pierwszym europejskim miastem, które wprowadziło konne tramwaje w 1869 roku i elektryczne oświetlenie ulic w 1889 roku.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 25.08.2026 18:16

Koleżanka z mężem i znajomymi była w tym roku w Rumunii na motorach. Przesyłała oczywiście ogrom zdjęć, w tym kilka z misiami i powiem szczerze narobiła mi takiego smaka na Rumunię, że muszę ją jakoś wpleść w przyszłoroczne wakacje. Bo jeśli zdrówko i Bozia pozwoli, a auto się nie rozkraczy, to pojedziemy do Turcji :hearts: .
Już sobie zerkam jak daleko od nas ta Oradea, przez którą przejeżdżaliśmy tylko w drodze do Sighisoary :) .
Jak zwykle pokazujesz fajne miejscówki więc sobie poprzeglądam.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 25.08.2026 19:06

dangol napisał(a):Aga, czekam na kolejne rumuńskie odcinki 8)

Danusiu, mówisz i masz 8)

wiola2012 napisał(a):Koleżanka z mężem i znajomymi była w tym roku w Rumunii na motorach.

Moja koleżanka też jeździ z mężem na motorach i była w Rumunii. (Może to ta sama? :chytry:) Jutro ją podpytam o tegoroczną trasę.

wiola2012 napisał(a):Jak zwykle pokazujesz fajne miejscówki więc sobie poprzeglądam.

Miło mi będzie, jeśli coś Ci się przyda :D

Druga wizyta w górach Apuseni

Tak nam się spodobało, że kolejnego dnia też pojechaliśmy w Munții Apuseni. Zrobiliśmy znowu mało imponującą kilometrowo pętelkę - około 8 km :oops:

Najpierw pokażę wyjątkowe miejsce, które na żywo robi ogromne wrażenie. Znajduje się tutaj:
https://mapy.com/pl/turisticka?l=0&sour ... 51416&z=13

Odwiedziliśmy je z polecenia znajomego :) Groapa Ruginoasa to ogromne naturalne osuwisko i przykład dynamicznej erozji gór. Nie ma pewności, jak powstało. Jest kilka teorii, stare dokumenty kartograficzne świadczą o tym, że istniało pod koniec XIX wieku; być może przyczyną było trzęsienie ziemi. Natomiast z pewnością jest aktywne, więc trzeba uważać i nie podchodzić zbyt blisko krawędzi.

Rozgadałam się, czas pokazać, o co chodzi. Oto Groapa Ruginoasa:

2026-08-14-14h33m07.jpg

2026-08-14-13h26m00.JPG

Małż pilnował, żebym nie podchodziła zbyt blisko krawędzi ;):

2026-08-14-14h15m54.jpg

Tak wygląda "dolina":

2026-08-14-14h16m17.jpg

W zbliżeniu:

2026-08-14-14h15m01.JPG

Osuwisko robi niesamowite wrażenie i na pewno jest to coś nietypowego dla rumuńskiego krajobrazu. Deszcze wymywają kolejne pokłady skał, drzewa są sukcesywnie "zabierane" w dół:

2026-08-14-14h21m46.jpg

2026-08-14-14h21m51.JPG

Po silnych opadach raczej nierozsądne byłoby podchodzenie do krawędzi (i tak staliśmy w odległości w miarę bezpiecznej ;)), ale od kilku tygodni w rejonie panowała ogromna susza.

Z kolei po drugiej stronie "kanionu" sytuacja nie jest aż tak dynamiczna - widać, że zbocza zdążyły porosnąć roślinnością, czyli dawno się tam nic nie osunęło:

2026-08-14-14h27m26.JPG

Dotrzeć w to miejsce można z kilku punktów - wszystko dobrze widać na linku do map.com (dawniej map.cz ;)) z początku wpisu.

My zamykamy pętelkę, przechodząc przez urokliwe polany:

2026-08-14-14h56m25.jpg

2026-08-14-14h56m07.JPG

A potem jedziemy na pyszne hamburgery do miejscówki, którą polecałam na poprzedniej stronie. Trochę mi się źle zrobiło, gdy czekaliśmy na jedzenie, a na drodze stanęły rządkiem krówki i za nic nie chciały się ruszyć. Miałam wrażenie, że patrzą na mnie z wyrzutem :oczy::

2026-08-14-17h07m36.jpg

Na szczęście później zainteresowały się autobusem ;):

2026-08-14-17h10m30.jpg

i mogłam spokojnie zjeść burgera. Muszę przyznać, że był pyszny... :ysz:

Naszym kolejnym celem jest Cascada Vaciorog:
https://mapy.com/pl/turisticka?l=0&sour ... 09033&z=13

Tutaj odbija się z głównej drogi:

2026-08-14-16h49m14.JPG

Nagle podbiegają do nas dwaj "górale" i mówią, że nie dojedziemy tam samochodem, że droga zła. Oferują oczywiście swoje usługi :chytry: Chcą nas podwieźć końmi (bryczką) lub jeepem. O nie, końmi na pewno nie, już wystarczy, że zjadłam krowę :cry:

Ja bym próbowałam jechać dalej Maździakiem, ale Małż sądzi, że oni mogą mówić prawdę. Jakoś im nie wierzę, chyba że sami psują drogę, żeby zarobić :evil: Mimo wszystko może lepiej nie ryzykować z dala od cywilizacji...

Jak nie ten wodospad, znajdziemy inny. Szybko wyszukuję Cascadę Pătrăhăițești:
https://mapy.com/pl/turisticka?l=0&sour ... 38998&z=16

Z parkingu niedaleko muzeum:
https://mapy.com/pl/turisticka?l=0&sour ... 76072&z=15
trzeba iść jakieś 1,5 km. Otwierać i zamykać bramki, żeby krowy i owieczki nie wlazły tam, gdzie nie powinny ;):

2026-08-14-18h14m28.jpg

Szlak prowadzi przez łąki:

2026-08-14-18h15m01.jpg

a później lasem.

Przy wodospadzie spotykamy zadziwiająco dużo ludzi. Najwięcej w górach Apuseni :mg: Jest przed 19:00, zamierzamy wszystkich "przeczekać" :mg:, co się w końcu udaje i mamy wodospad tylko dla siebie:

2026-08-14-18h46m27.jpg

Na zdjęciach nie robi on wielkiego wrażenia; w rzeczywistości był ładniejszy :)

2026-08-14-18h41m01.JPG

Wracamy do Maździaka i znowu obserwujemy, jak krowy ustawiają się idealnie w linii:

2026-08-14-19h10m23.JPG

Dziwne tu mają zwyczaje ;)

Przejeżdżając przez górskie miejscowości, ciągle mijamy zwierzaki. Oprócz krów, widzimy też piękne konie:

2026-08-14-19h33m22.jpg

Zatrzymujemy się na jednym z punktów widokowych, żeby popatrzeć na zalesione Munții Apuseni:

2026-08-14-19h42m51.jpg

Wyglądają na idealny dom dla miśków :chytry:

I na koniec tego "odcinka" trochę romantyzmu - zachód słońca i... krówki :lol::

2026-08-14-20h16m54.jpg

:papa: :papa: :papa:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 25.08.2026 20:20

Osuwisko ciekawe :) Te zapadające się w nie drzewa przypominają mi czasy jak pamiętam jeszcze wieży z której był poprowadzony wyciąg nad naszym polskim morzem w Jastrzębiej Górze. Jeszcze gdzieś w latach '80 stała już przekrzywiona i niedostępna dla ludzi a potem przy jakimś kolejnym sztormie zabrało ją morze ...
Wodospad to bardziej "pochylnia" ;) dla wody ale też ciekawe :spoko:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 27.08.2026 14:13

maslinka napisał(a):Nagle podbiegają do nas dwaj "górale" i mówią, że nie dojedziemy tam samochodem, że droga zła. Oferują oczywiście swoje usługi :chytry: Chcą nas podwieźć końmi (bryczką) lub jeepem.
Jakoś im nie wierzę, chyba że sami psują drogę, żeby zarobić :evil:

Też sądzę, że to jacyś naciągacze... Albo psują drogę, tak jak ten słynny ostatnio rolnik spod Gliwic :mg: .

maslinka napisał(a):Zatrzymujemy się na jednym z punktów widokowych, żeby popatrzeć na zalesione Munții Apuseni

Bardzo przyjemny widoczek, zachęcający do aktywności :) .
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 28.08.2026 18:59

majkik75 napisał(a):Te zapadające się w nie drzewa przypominają mi czasy jak pamiętam jeszcze wieży z której był poprowadzony wyciąg nad naszym polskim morzem w Jastrzębiej Górze. Jeszcze gdzieś w latach '80 stała już przekrzywiona i niedostępna dla ludzi a potem przy jakimś kolejnym sztormie zabrało ją morze ...

Nie pamiętam tego, a jeździłam jako dziecko (w latach osiemdziesiątych, z rodzicami na wczasy) właśnie do Jastrzębiej Góry.

majkik75 napisał(a):Wodospad to bardziej "pochylnia" ;) dla wody ale też ciekawe :spoko:

Wodozjazd 8)

Nefer napisał(a):Albo psują drogę, tak jak ten słynny ostatnio rolnik spod Gliwic :mg: .

Ale nam zrobił reklamę :lol: Tak naprawdę nie spod Gliwic, tylko z Gliwic; Ostropa to dzielnica Gliwic, taka rolnicza ;), ale to oczywiście szczegół :)

Nefer napisał(a):Bardzo przyjemny widoczek, zachęcający do aktywności :) .

Dzisiaj oglądałam na YT filmy o górach Apuseni (niestety tylko po rumuńsku i z rumuńskimi napisami ;)) i stwierdziłam, że nawet nie liznęliśmy tych terenów. Trzeba wrócić po dużo więcej :D
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 28.08.2026 20:05

maslinka napisał(a):
majkik75 napisał(a):Te zapadające się w nie drzewa przypominają mi czasy jak pamiętam jeszcze wieży z której był poprowadzony wyciąg nad naszym polskim morzem w Jastrzębiej Górze. Jeszcze gdzieś w latach '80 stała już przekrzywiona i niedostępna dla ludzi a potem przy jakimś kolejnym sztormie zabrało ją morze ...

Nie pamiętam tego, a jeździłam jako dziecko (w latach osiemdziesiątych, z rodzicami na wczasy) właśnie do Jastrzębiej Góry.

Znalazłem: W latach 70. wieża zaczęła się niebezpiecznie przechylać w stronę morza z powodu niestabilności gruntu na klifie. Została zamknięta, a w nocy z 6 na 7 stycznia 1982 roku ostatecznie runęła na plażę.

Nie możliwe żebym był tak stary, to jest niemożliwe ... :bojesie:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 28.08.2026 20:14

majkik75 napisał(a):Znalazłem: W latach 70. wieża zaczęła się niebezpiecznie przechylać w stronę morza z powodu niestabilności gruntu na klifie. Została zamknięta, a w nocy z 6 na 7 stycznia 1982 roku ostatecznie runęła na plażę.

Nie możliwe żebym był tak stary, to jest niemożliwe ... :bojesie:

No co Ty, nie jesteś 8) Jednak nie mogę tego pamiętać, bo kiedy wieża runęła, miałam miesiąc :jezykukos:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 02.09.2026 06:01

maslinka napisał(a):Ale nam zrobił reklamę :lol: Tak naprawdę nie spod Gliwic, tylko z Gliwic; Ostropa to dzielnica Gliwic, taka rolnicza ;)

Ok, dzięki za wyjaśnienie co do Ostropy. A to chyba teraz najbardziej znany Gliwiczanin jest :mg: .
Poprzednia strona

Powrót do Rumunia - România

Raportul z Rumunii - strona 21
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone