Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rafting po Cetyni

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marzena125
Autostopowicz
Rafting po Cetyni

Nieprzeczytany postnapisał(a) marzena125 » 21.07.2008 13:17

Kochani, proszę o informacje - jeżeli ktoś był lub słyszał cokolwiek na ten temat. Czy jest to trudny spływ i ile kosztuje? Czy trzeba rezerwować miejsca dużo wcześniej? Jeśli tak -to gdzie? Ile trwa- cały dzień?
Jadę z dziećmi i chciałabym ze starszą córką tego spróbować. Starsza ma 9 lat- czy niejest za mała? Dobrze pływa ale też łatwo wpada w opcję "panic" :D Pływaliśmy po mazurach więc generalnie wody nie powinna się bać - jeżeli są jednak jakieś ostre szybkie zjazdy- to może warto się zastanowić?
Czytałam gdzieś, ze podobno podczas spływu są postoje w pięknych miejscach gdzie się można kąpać.
Jadę do Chorwacji poraz pierwszy.
fafikdog
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fafikdog » 21.07.2008 14:57

Byłem w tym roku (równo tydzień temu).
Spływ trwa 3,5-4 godziny.
Ceny: dorośli 100-200KN, dzieci 100-150KN.
My wybraliśmy tę droższą wersję (inna firma), nie wiem na czym polegały różnice, ale to jednak bezpieczeństwo więc...
Z miejscami nie ma problemu, trzeba się zgłośić dzien wscześniej.
Początek o 8 lub 14.
Rzecz naprawde godna polecenia.
WiolaW
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) WiolaW » 22.07.2008 13:57

Osoby, które to organizują same cię zaczepiają, opowiadają, pokazują zdjęcia oraz puszczają na DVD nagranie. Mąż z synem mieli ochotę, ale musieliśmy wybrać - wycieczka statkiem czy spływ pontonem. Padło na wycieczkę statkiem na wyspę Brać a spływ zostawiliśmy na przyszły rok.
McGregot
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) McGregot » 22.07.2008 23:29

Witam
Ja płynąłem z 8 letnim synem i nie było problemu, w trudniejszych momentach dziecko siada na dnie pontonu i po prostu trzyma się uchwytów. Jeśli wcześniej były by spore opady a co za tym idzie szybsza rzeka w samym biurze odradzą dziecku spływ, ale w lecie raczej nie pada. Jeśli chodzi o rezerwację to najlepiej dokonać jej dzień wcześniej w samym Omiszu w siedzibie biura - oba są koło siebie na ulicy przy Cetinie. Kupując bilety na stoliku w centrum miasta zapłaci się 200 kun w biurze zawsze coś można utargować (zapłaciłem 400 za 3 osoby).
Spływ będzie piękną przygodą gorąco polecam!
fafikdog
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fafikdog » 23.07.2008 07:13

McGregot napisał(a):Witam
Ja płynąłem z 8 letnim synem i nie było problemu, w trudniejszych momentach dziecko siada na dnie pontonu i po prostu trzyma się uchwytów. Jeśli wcześniej były by spore opady a co za tym idzie szybsza rzeka w samym biurze odradzą dziecku spływ, ale w lecie raczej nie pada. Jeśli chodzi o rezerwację to najlepiej dokonać jej dzień wcześniej w samym Omiszu w siedzibie biura - oba są koło siebie na ulicy przy Cetinie. Kupując bilety na stoliku w centrum miasta zapłaci się 200 kun w biurze zawsze coś można utargować (zapłaciłem 400 za 3 osoby).
Spływ będzie piękną przygodą gorąco polecam!

Co do biur i ich siedzib: jest ich mnóstwo w całym Omisiu, są też "oddziały" na np kempingach.
Rezerwować trzeba dzień wcześniej.
zimny
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zimny » 23.07.2008 08:14

Też tydzień temu spływałem Cetiną. Ważne jest by załapać się na spływ z legalnym przewoźnikiem, bo pełno jest też firm "krzakowych" . Mój przewoźnik np miał swojego człowieka robiącego zdięcia w najbardziej ciekawych miejscach i udostępniał je po splywie na płycie. warto dać pare kun więcej i mieć pamiątkę. Ja płaciłem 200 Kn od osoby , a formaloności załatwiałem w Baska Voda u niejakiego pana Alexa ( statek Papa w porcie ).
Pozdrawiam
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 23.07.2008 09:47

marzena125 napisał(a):Kochani, proszę o informacje - jeżeli ktoś był lub słyszał cokolwiek na ten temat. Czy jest to trudny spływ i ile kosztuje?

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=176 ... ght=cetina
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 03.08.2008 14:53

My spływaliśmy Cetiną 12 lipca i płaciliśmy tylko 100 kun od osoby, a patrząc na inne pontony mieliśmy takie same warunki. W Omisu na uliczce równoległej do głównej, pod Pizzerią "Koenig" zaczepił nas pewien facet, reklamujący rafting. Przy stoliku ustawił telewizor z filmem ze spływu. Oferował też zdjęcia na płytce za 100 kun od płytki. Potem okazało się, że była to firma organizująca wycieczki dla Węgrów. Niemniej jednak nie gardziła kunami od innych nacji ;). Wywiązali się z umowy, więc z czystym sumieniem polecam. Nietrudno znaleźć organizatorów raftingu w Omisu, ale z tego, co się orientuję, to nasz spływ kosztował połowę sumy, którą oferuje większość firm.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne