Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Radom -Viniśće

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mariusz1972
Globtroter
Radom -Viniśće

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz1972 » 21.01.2011 23:30

Witam
W sierpniu jadę z rodziną do Chorwacji /Viniśće/ z Radomia- dwoje dorosłych i dwoje dzieci 9 i 5 lat.
Zastanawiam sie jak jechać- przez Słowację i Węgry, czy Czechy , Austrię i Słowenię.Jak jest najlepijej?Ma ktoś z Was taką wiedzę?. Z góry dzięki za podpowiedzi.
werka075
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) werka075 » 21.01.2011 23:52

Witam ja jechałem dwa razy przez Słowenie,Austrie i bardzo dobrze sie jechało ostatnim razem o 18 wyjechalismy z Pagu i na sniadanko w Wierzbicy zawitaliśmy.Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.01.2011 00:23

Kolego tylko Słowacja, Węgry i nie daj się zwieść tym którzy będą proponowali coś innego.
kkrzys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkrzys » 22.01.2011 01:50

Najlepiej ,to dla jednego to dla drugiego inne :D .
Jechałem jedną i drugą trasą.
Dziś wybrałbym via Miszkolc,Budapeszt .
Ach to Vinisce,Mnie bardzo zauroczyło.
mariusz1972
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz1972 » 22.01.2011 09:20

Dobra, a teraz powiedzcie czym różnią sie te trasy.
Wiem ,że przez Austrię prawie przez cały czas jedzie się autostradami od Czech do samej Chorwacji.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.01.2011 11:06

Niczym tu asfalt i tam asfalt, no może w Czechach trochę nieznośnego betonu od którego lasuje się mózg, różnica odległości niewielka.
O Austrii już wiesz, na Węgrzech do Miszkolca taka trochę sztuczna ekspresówka z podniesioną prędkością do 100km/h, dolej autostrada do końca. Pierwsze 400km trochę męczące dolej autostrada obojętnie jak pojedziesz. Wybór należy do Ciebie, ja jak już wcześniej napisałem preferuje wariant Słowacja, Węgry.
sebus119
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebus119 » 24.01.2011 08:51

Ja też wybieram sie do vinisce w tym roku ale w czerwcu, ja myślałem nad Słowacją i Węgrami wszyscy mi tak polecają. Myślę, że to najlepsza opcja tylko ie wiem jak z fotelikiem dla dziecka:(
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 24.01.2011 12:05

sebus119 napisał(a):Ja też wybieram sie do vinisce w tym roku ale w czerwcu, ja myślałem nad Słowacją i Węgrami wszyscy mi tak polecają. Myślę, że to najlepsza opcja tylko ie wiem jak z fotelikiem dla dziecka:(

Zastanów się nad trasą Czechy - Austrii - Słowenia. Na wiosnę A1 będzie oddana do Świerklan, do Chałupek masz ok 20km, od Bohumina już potem prawie cały czas autostrada. Z tego co piszesz w innym poście twoje dziecko nie bardzo toleruje jazdę w foteliku, więc chyba wędzi Ci zależało na czasie podróży. Jeżdżę z Raciborza mniej więcej w te same okolice i droga (z objazdem Słoweńskiej autostrady) zajmuje mi ok. 12 godzin z przerwami. Trasa przez Czechy i Austrię jest trochę droższa.
Ostatnio edytowano 24.01.2011 16:57 przez dids76, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.01.2011 15:40

Napisz proszę jeszcze jaką masz średnią prędkość?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 24.01.2011 16:56

Z domu na miejsce mam ok 1070km, więc średnia wychodzi trochę ponad 90km/h
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.01.2011 17:38

Z przerwami i objazdem w Słowenii ponad 1000km w 12 godzin!
No cóż chyba następny bajkopisarz.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 24.01.2011 18:08

To ja napisał(a):Z przerwami i objazdem w Słowenii ponad 1000km w 12 godzin!

No cóż następny co pisze aby pisać i pokazać wszystkim jaki jest "mundry"

Nawet z przerwami i objazdem autostrady w Słowenii średnia prędkość 90km/h nie jest wcale trudna do osiągnięcia. Postoje praktycznie robię tylko na zakup winiet, paliwa i siku. Wszystkie moje wyjazdy były poza sezonem, jazda w nocy.

Według ViaMichelin:
Trasa Racibórz - Poljica 1066km (918 na autostradzie)
10godz 33minuty
To teraz dolicz sobie do tego + 30 minut na objazd autostrady w Słowenii i 1 godz na postoje. Razem 12 godzin!!
No chyba że na autostradzie nie przekraczasz 100km/h
sebus119
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebus119 » 24.01.2011 19:18

może i masz racje jeszcze rozpatrzę tą wersje a czas 12 H jest całkiem możliwy,a znam szybszych :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.01.2011 21:52

dids76 napisał(a):

Nawet z przerwami i objazdem autostrady w Słowenii średnia prędkość 90km/h nie jest wcale trudna do osiągnięcia. Postoje praktycznie robię tylko na zakup winiet, paliwa i siku. Wszystkie moje wyjazdy były poza sezonem, jazda w nocy.

Według ViaMichelin:
10godz 33minuty
To teraz dolicz sobie do tego + 30 minut na objazd autostrady w Słowenii i 1 godz na postoje. Razem 12 godzin!!

W jaki sposób wyszło tobie 918km. autostrad niech pozostanie twoja słodka tajemnicą. Dolicz do tego przejazd przez Wiedeń, kilka mniejszych miejscowości i wiosek i 1(jedna)godzina przerw w trakcie całej trasy.
Pisz bajki będziesz bogatym człowiekiem
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 24.01.2011 22:04

To ja napisał(a):
dids76 napisał(a):

Według ViaMichelin:
10godz 33minuty

W jaki sposób wyszło tobie 918km. autostrad niech pozostanie twoja słodka tajemnicą. Dolicz do tego przejazd przez Wiedeń, kilka mniejszych miejscowości i wiosek i 1(jedna)godzina przerw w trakcie całej trasy.
Pisz bajki będziesz bogatym człowiekiem

Widać gościu że dawno tam nie jechałeś, od ponad roku jest oddana autostrada A5 przed Wiedniem, jak i obwodnica Wiednia.
Nie mnie wyszło 918km tylko programowi ViaMichelin. Może by tak wrócić do szkoły i nauczyć się czytać ze zrozumieniem.
Jadąc w nocy 1 (jedna) godzina przerw mi w zupełności wystarcza, tym bardziej że reszta "załogi" w tym czasie śpi.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone