Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

radia CB

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kacper111
Cromaniak
radia CB

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 11.08.2009 12:40

jaskie radio Cb nabyc do swojego samochodziku, czy opłaci sie brac krótka antenę( lepiej taka wygląda), czy podczas wojaży po Chorwacji uzywaliście czegos takiego?
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 11.08.2009 12:54

Byliśmy w 3 samochody, radio CB sprawdziło się rewelacyjnie, cały czas mieliśmy ze sobą kontakt.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 11.08.2009 13:09

moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 11.08.2009 13:25

TUTAJ też powinieneś coś znaleźć na ten temat. Niewiele, ale zawsze coś... :twisted:
Kacper111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 11.08.2009 13:44

może ktoś polecic konkretny model?
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 11.08.2009 14:19

Antena ma ''wyglądać'', czy ma działać? 8O
Krótka antena dedykowana jest przede wszystkim do miasta (zbiera mniej ''miejskiego'' syfu, który krąży w eterze), a długa na trasę. Mam antenę Presidenta o długości 140 cm i mój rekord, to swobodna gadka z gościem, który był ode mnie prawie 15 km. No ale wtedy była mgła, a to podobno pomaga falom radiowym... Do miasta mam antenę Inteka, o długości 25 cm i jej zasięg to 2-3 km.
Poczytaj sobie to forum, które Ci poleciłem, tam masz wszystko w temacie.
yahhoo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) yahhoo » 12.08.2009 08:22

Jak masz sporo kasy do wydania kupuj Presidenta, ja kupiłem sobie radio Omega tanie i dobre, bardzo skuteczny filtr ANL/NB, możliwość nasłuchu dwóch kanałów równocześnie, skanowanie całego zakresu, szybka 9, zapamiętywanie kanału po odłączeniu zasilania do tego zakupiłem antenę Sirio ML145 i jest cacy, po zastanowieniu doszedłem do wniosku że, antenę kupiłem chyba za długą :D ale za to dobrze słychać jeśli chcesz krótszą czyli metrową polecam Sirio As100
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 12.08.2009 08:35

w Chorwacji byłem z pożyczonym Sunkerem - radio z dolnej półki, antena 70 cm i taki sprzęt świetnie się sprawdził, zasięg do 5 km. No i zaraziłem się CB. Po powrocie kupiłem Albrechta, malutkie radio (na takim mi zależało) - posiada szybkie 9/19, skanowanie, pamięć ostatniej stacji po odłączeniu. Do tego antena Sirio ML145 - taki półtorametrowy bat. Dzisiaj rano wyjeżdżając spod domu słyszałem info o misiakach suszących w Alejach na wysokości Peugeota - a to ponad 11 km ode mnie...

Powiedz sprzedawcy czego po radiu oczekujesz - czy chcesz jeździć po mieście a może przede wszystkim w trasie - powinien dobrać Ci odpowiedni zestaw
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 12.08.2009 10:33

Ja miałem pożyczonego Alana z anteną na pewno powyżej metra(nie mierzyłem) Pierwszy raz z CB- super sprawa.Gdyby jeszcze rodacy za granicą rozmawiali w eterze o poważnych sprawach a nie o wpierniczaniu pulpetów :evil: byłaby rewelacja
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 12.08.2009 10:37

Prosisz wtedy grzecznie, żeby zmienili kanał (jest ich przecież 40), a jak nie pomaga, to zagłuszasz (wtrącasz się w rozmowę, lub po prostu naciskasz gruchę). Z reguły to pomaga i łaskawie przechodzą ''o dwa wyżej'' :)
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 12.08.2009 10:39

Arek napisał(a):Powiedz sprzedawcy czego po radiu oczekujesz - czy chcesz jeździć po mieście a może przede wszystkim w trasie - powinien dobrać Ci odpowiedni zestaw

I odpowiednio dostroił! Bardzo wielu mobili jeszcze o tym zapomina, a potem nie idzie ich zrozumieć na trasie... Dotyczy to przede wszystkim zestawów kupionych na portalach aukcyjnych... Każdy taki zestaw powinno się dostroić do konkretnego samochodu kupującego.
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 12.08.2009 10:46

moondek napisał(a):I odpowiednio dostroił!

No tak, dla mnie to oczywista oczywistość, dlatego o tym nie wspomniałem. Dostrojenie anteny to klucz to dobrego odbioru
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 12.08.2009 10:57

Arek napisał(a):No tak, dla mnie to oczywista oczywistość, dlatego o tym nie wspomniałem. Dostrojenie anteny to klucz to dobrego odbioru

Prędzej to klucz dobrego ''nadawania'' :). De facto przy antenie ze zwykłego drutu można już jako tako odbierać wiadomości, gorzej z nadawaniem. Ale to już wyższa szkoła, której szary mobilek nie musi znać :)
szpecgos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpecgos » 12.08.2009 11:05

Jeśli chodzi o zakup radia to najlepszym radiem w dobrej cenie jest Uniden 520xl. Jest to dokładnie to samo radio co President Johny II(jak rozbierzemy Presidenta to płyta jest Uniden ponieważ firma ta robi radia dla Presidenta). President jest 2 razy droższy.
Uniden ma problemy z homologacją ale dotyczy to 2 dostawców 2 lata temu więc nie ma się co tym tematem raczej wielce przejmować.
Ja kupiłem takiego Unidena za 200zł na allegro (w zestawie homologacja) - sprzęt chodzi świetnie.
Jeśli nie Uniden to polecam jeszcze radia firmy Lafayette.
Ja używam do anteny wilson - 1m(z większą miałbym problem, żeby chować w bagażniku) - wszystko działa bardzo dobrze.
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 12.08.2009 11:07

moondek napisał(a):Prędzej to klucz dobrego ''nadawania'' :))

Ha, widać żem nowy w tej materii, mało precyzyjne moje wypowiedzi :oops:
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone