Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

radia CB

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 12.08.2009 11:10

moondek napisał(a):Prosisz wtedy grzecznie, żeby zmienili kanał (jest ich przecież 40), a jak nie pomaga, to zagłuszasz (wtrącasz się w rozmowę, lub po prostu naciskasz gruchę). Z reguły to pomaga i łaskawie przechodzą ''o dwa wyżej'' :)

Wiesz co? Zagłuszanie rozmowy, nawet jeżeli toczy się ona na kanale do tego typu korespondencji nie przeznaczonym jest bardzo nieeleganckie. Jedyną receptą jest po prostu poproszenie i syntetyczne objaśnienie, aby przeszli na inny wolny kanał, aby tam kontynuować swoje razgawory.

Wyobraź sobie, że prowadzisz korespondencję na kanale 39. W pewnym momencie na kanał wchodzi kto inny, kto uważa że ten kanałe jest jego, każe Ci spadać, utrudnia łączność poprzez stawianie fali nośnej lub poprzez głupie teksty. A nie lepiej dogadać się, że wokoło mamy tyle wolnych kanałów, że starczy tam (w szczególności za granicą) miejsca dla wszystkich?
Sam w trasie PL-HR i innych relacjach, które pokonujemy wraz ze znajomymi, gadamy na temat pulpetów, ryb z rusztu, jakości piwa, pogody, głupoty innych użytkowników dróg i NIGDY nie miałem sytuacji, powodującej konflikt z pozostałymi userami CB. Faktem jest, że korzystamy z kanałów, znajdujących się powyżej 35. Natomiast jeżeli zaistniałaby sytuacja konfliktowa, z góry ustąpiłbym miejsca (kanału) nerwusowi, w myśl zasady "mądry głupiemu..." i tak dalej.

Od kilku lat - niestety - kultura na CB spadła na łeb, na szyję, a to za sprawą braku wymogu rejestracji urządzenia w PAR oraz spadku cen urządzeń. Dlatego, pomimo chamstwa i niewiedzy innych użytkowników CB sami nie propagujmy zachowań wątpliwych...

Co do strojenia anteny CB. Strojenie "pod klucz" w przypadku anteny magnesowej jest działaniem bez sensu. Rozrzut SWR w przypadku postawienia anteny w kilku równych punktach dachu sięga wartości 0,3 - 0,6. I tak: przy zestrojeniu anteny w punkcie przecięcia się przekątnych dachu (optymalne miejsce montażu anteny CB) do wartości 1,1 - 1,2 SWR, a następnie postawienia tej samej anteny w innym punkcie, SWR wzrastał do 1,5. Dlatego przy antenach magnesowych należy stroic je tak, aby zminimalizować SWR, z tym, że nie należy się przejmować, że wartość ta nie jest encyklopedycznie niska, bo i tak antena z podstawą magnetyczną jest tak naprawdę namiastką solidnej instalacji stałej z długim promiennikiem.

moondek napisał(a):Prędzej to klucz dobrego ''nadawania'' :). De facto przy antenie ze zwykłego drutu można już jako tako odbierać wiadomości, gorzej z nadawaniem.

Dodać wypada, że przy antenie z drutu oprócz szczątków korespondencji radiowej zbierzesz wszystkie "śmieci", które krążą w eterze, a więc promieniowanie elektromagnetyczne od linii napowietrznych, sieci trakcyjnych pojazdów szynowych, promieniowanie instalacji elektrycznej samochodu i wiele wiele innych. Odbiornik nie będzie w stanie odseparować tego syfu, i nic, kompletnie nic nie będziesz w stanie zrozumieć.
A nadawanie przy wykorzystaniu tego rodzaju anteny skończy się przepaleniem końcówki. Radio emitując 4W na wyjściu antenowym, nie będzie w stanie wypromieniować tej wartości przez dziadowską antenę, wskutek czego moc zmieni się w ciepło itd itd - radio do kosza ;).

Pozdrawiam
Rafał
Ostatnio edytowano 12.08.2009 11:17 przez asikx, łącznie edytowano 1 raz
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 12.08.2009 11:12

Dla "mieszczuchów" polecam jednak antenę krótką (np President Florida).
W mieście (np. Warszawie) jest już tyle użytkowników CB, że na długiej antenie nie będzie praktycznie momentu ciszy, a nie wszystkich interesują problemy drogowe (lub często prywatne innych radiowców) na drugim końcu miasta. Dodatkowo (a może jako argument na pierwszym miejscu) długa antena jest przeszkodą przy wjechaniu do wielopoziomowych lub podziemnych parkingów w np. centrach handlowych lub pod blokiem (trzeba zdejmować przed wjazdem).
Długa antena (mówię tu o magnetycznej) wymaga dość dużego magnesu, aby utrzymać bat przy dużych prędkościach na autostradzie.
Zasięg na trasie takiej krótkiej anteny jest również wystarczający (o Miśkach i tak co chwila ktoś nadaje, więc informację otrzymuje się wystarczająco wcześnie).
Kiedyś miałem długą antenę (Sirio), lecz raz mi spadła z dachu na autostradzie (całe szczęście, że była zamocowana blisko drzwi więc przytrzymała się na kablu). Dodatkowo duży, ciężki magnes nieodpowiednio umieszczony na dachu, często zbierający podczas jazdy odrobiny kurzu dość widocznie porysował lakier na dachu. Zdejmowanie anteny przed wjazdem do centrów handlowych też już mnie denerwowało.
Kupiłem krótką antenę (właśnie tę - President Florida) i wszystkie moje "dolegliwości" minęły - miałem ten zestaw również ostatnio w CRO
Obrazek
Pozdrav
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 12.08.2009 11:24

moondek napisał(a):Prosisz wtedy grzecznie, żeby zmienili kanał (jest ich przecież 40), a jak nie pomaga, to zagłuszasz (wtrącasz się w rozmowę, lub po prostu naciskasz gruchę). Z reguły to pomaga i łaskawie przechodzą ''o dwa wyżej'' :)

Kanał 28 jest kanałem ogólnym więc oczywiście poprosiłem o zmianę kanału na prywatny jednak nic to nie dało poza głupimi żartami. Zatrzymałem się na półgodzinny postój i się skończyło. Nie zależało mi tak bardzo na czasie a chciałem słyszeć informacje a nie bezsensowne gadki.
Hvala.
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 12.08.2009 11:32

mottom napisał(a):Dla "mieszczuchów" polecam jednak antenę krótką (np President Florida).
W mieście (np. Warszawie) jest już tyle użytkowników CB, że na długiej antenie nie będzie praktycznie momentu ciszy, a nie wszystkich interesują problemy drogowe (lub często prywatne innych radiowców) na drugim końcu miasta.

Co za bzdura, regulować czułość radia przy pomocy długości anteny.
Większość urządzeń CB ma regulację czułości RF Gain. Używając tego tzw. skrótu mocy można tak wyregulować radio, aby uzyskiwać łączność w żądanym zakresie. Do odcięcia poziomu szumów tła służy Squelch. Serio, nic trudne tak zgrać oba regulatory, aby a radio panowała cisza, a zarazem aby byc na bieżąco z informacjami na drodze.
Krótka antena powoduje również to, że nie odbierasz sygnałów stosunkowo silnych, ale dla Ciebie już nie słyszalnych, a dla użytkowników, korzystających z anten standardowych sa one wystarczające. Wówczas nie słysząc korespondujących ze sobą stacji po prostu wcinasz sie im między wódkę, a zakąskę. Objaw ten słyszy się często w trasie, gdy ktos nadaje info o miśkach, większość odbiera to bez zakłóceń, a w tym samym momencie ktoś dopytuje się "jak tam dróżka w kierunku X". Po prostu: krótka antena, skręcony do maxa squelch (zakłócenia i szumy) i bałagan gotowy.
Dobre rozwiązanie prezentuje moondek: do dużego miasta antena o niższych parametrach, w trasę normalna, pełnowymiarowa.

Podsumowując, należy dziękować stanowiącym prawo w tym kraju, że nie nakazali korzystać w CB z modulacji FM. Wówczas, przy obecnym poziomie kultury użytkowników i powszechnym braku świadomości technicznej, nie szło by się w ogóle z nikim porozumieć.

Pozdrawiam
Rafał
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 12.08.2009 11:59

asikx napisał(a):Co za bzdura

Kolego Rafale - typowy "mieszczuch" taki jak ja :oops: , używa z reguły opcji ASC (Automatic Squelch Control) lub ustawia squelch w takim położeniu, aby po prostu odciąć "szum", więc jeżeli antena odbierze "nieszumiącą" transmisję z odległego radia - to radio ją po prostu odtworzy (więc chcąc-nie-chcąc będziemy uczestniczyć w odległej od nas gadce o "pulpetach").
Przeglądając rynek jakiś rok temu (chyba nie jestem na czasie 8O ) nie zauważyłem, żeby wiele odbiorników ze średniej półki (a z niższej chyba żaden) posiadało pokrętło RF Gain - mój President Johnson II nie ma :? .
Oczywiście - można "żonglować" antenami (długa na trasę, krótka w mieście - trzymać obydwie w bagażniku?) oraz ustawieniami squelcha i RFGain'a, lecz to raczej "zabawa" dla pasjonatów, a nie dla "mieszczucha", który raczej słucha (ale mi się zrymowało) komunikatów w najbliższej okolicy lub komunikuje się w trasie z kolegą - a o takim tutaj piszę.
Nieustanne dopytywanie się o "dróżkę" (z moich obserwacji) nie jest domeną "krótkoantenowców" a raczej użytkowników ze źle dostrojonym radiem lub takich, którzy przed chwilą się włączyli, lub (niestety) obudzili....
Kultura użytkowników CB to zupełnie inna sprawa........ (temat rzeka)
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 12.08.2009 12:36

mottom napisał(a):więc jeżeli antena odbierze "nieszumiącą" transmisję z odległego radia - to radio ją po prostu odtworzy

Przy krótkiej antenie i włączonej blokadzie szumów, która odcina wszystko inne poniżej poziomu 3S nie odbierzesz czystej, odległej korespondencji ze standardowej 4W radiostacji nadawczej - chyba, ze ktoś wzmacnia sygnał wyjściowy - wtedy OK.
ASC jest wynalazkiem fajnym, ale to nic innego, jak adaptacyjna blokada sygnału, działająca w bardzo wąskiej tolerancji. Inteligencji w tym za grosz. Po prostu blokuje wszystko, poniżej pewnej ustalonej wartości i tyle. Krótka antena powoduje, ze dalekie transmisje są przez ASC traktowane jako szum i są przez to wycinane. Dlatego opowieści o tym, jak to na antenie 25 - 50 cm przy włączonym ASC prowadził ktoś korespondencje na odległość 10 -15 km można z cała odpowiedzialnością wsadzić między bajki.

mottom napisał(a):Nieustanne dopytywanie się o "dróżkę" (z moich obserwacji) nie jest domeną "krótkoantenowców" a raczej użytkowników ze źle dostrojonym radiem lub takich, którzy przed chwilą się włączyli, lub (niestety) obudzili....

Radia się nie stroi. Stroi się antenę.
I prawda jest taka, że niestety wiele zamieszania wprowadzają Ci użytkownicy, którzy maja problem z uzyskaniem właściwych warunków odbioru - ergo, krótkoantenowcy. Niestety, nie ma nic za nic. Albo lepiej, tyle masz ile dasz :), w tym wypadku cm anteny.

Na zakończenie wypada przypomnieć, że jak sie włączy radio, to w dobrym tonie jest posłuchać chwilę bieżącej korespondencji, a później zadawać pytanie co do warunków na drodze. Nic mnie tak nie irytuje, jak pytanie o "dróżkę", a później informacja, "dziękuję, ja nie pomogę, bo dopiero ruszam". Niech ten ruszający posłucha minute radia, a z całą pewnością usłyszy to czego oczekuje, a więc, że dróżka jest czysta i może śmiało rozpędzać się do prędkości światła swoim pełnoletnim Golfem II w dizlu :P

mottom napisał(a):Kultura użytkowników CB to zupełnie inna sprawa........ (temat rzeka)

Albo inaczej, tematu nie ma, bowiem kultura na CB w zasadzie nie istnieje.

Pozdrawiam
Rafał
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 12.08.2009 12:51

asikx napisał(a):Przy krótkiej antenie i włączonej blokadzie szumów .. nie odbierzesz czystej korespondencji ze standardowej 4W radiostacji nadawczej

ciekawe - lecz czy kiedyś używałeś takiego zestawu (ja regularnie odbieram "czyste"/zrozumiałe komunikaty - czy to znaczy, że wszyscy, kórych słucham mają niezgodnie z przepisami wzmocnione radia)

asikx napisał(a):Radia się nie stroi. Stroi się antenę.

a ściślej zestaw - (CB+auto) - zastosowałem wcześniej "skrót myślowy", który faktycznie mógłby kogoś wprowadzić w błąd

asikx napisał(a):I prawda jest taka, że niestety wiele zamieszania wprowadzają Ci użytkownicy, którzy maja problem z uzyskaniem właściwych warunków odbioru - ergo, krótkoantenowcy

albo "długoantenowcy", święcie wierzący, że ważniejsza jest "długość a nie technika" 8)

asikx napisał(a):Na zakończenie wypada przypomnieć, że jak sie włączy radio, to w dobrym tonie jest posłuchać chwilę bieżącej korespondencji, a później zadawać pytanie co do warunków na drodze. Nic mnie tak nie irytuje, jak pytanie o "dróżkę", a później informacja, "dziękuję, ja nie pomogę, bo dopiero ruszam". Niech ten ruszający posłucha minute radia, a z całą pewnością usłyszy to czego oczekuje, a więc, że dróżka jest czysta i może śmiało rozpędzać się do prędkości światła swoim pełnoletnim Golfem II w dizlu :P

-święta prawda..........
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 12.08.2009 13:22

asikx napisał(a):Wiesz co? Zagłuszanie rozmowy, nawet jeżeli toczy się ona na kanale do tego typu korespondencji nie przeznaczonym jest bardzo nieeleganckie. Jedyną receptą jest po prostu poproszenie i syntetyczne objaśnienie, aby przeszli na inny wolny kanał, aby tam kontynuować swoje razgawory.

Nie mam żadnej obiekcji, jeżeli ''rozgawory'' o d... maryni odbywają się na kanale 19 w Polsce lub na 28 za granicą. Napisałem z resztą na początku, że ''proszę grzecznie o zmianę kanału''. Jeżeli nie pomaga, stosuje bardziej drastyczną metodę, o której wspomniałem wcześniej, która zazwyczaj jest skuteczna :) Jeżeli ja dajmy na to rozmawiam, na 21 kanale, a ktoś mi się ładuje w butach w rozmowę i nie dają nic prośby o zmianę kanału, wtedy jestem skłonny sam zmienić kanał, w myśl zasady, żeby nie walczyć z ''chamem'', bo cham zawsze chamem pozostanie. Ale kanał 19 i 28 to świętość! Amen! :)

asikx napisał(a):Dodać wypada, że przy antenie z drutu oprócz szczątków korespondencji radiowej zbierzesz wszystkie "śmieci", które krążą w eterze, a więc promieniowanie elektromagnetyczne od linii napowietrznych, sieci trakcyjnych pojazdów szynowych, promieniowanie instalacji elektrycznej samochodu i wiele wiele innych. Odbiornik nie będzie w stanie odseparować tego syfu, i nic, kompletnie nic nie będziesz w stanie zrozumieć.

Nie zgodzę się, kiedyś zrobiłem taki patent i - tak jak napisałem wcześniej - jako tako coś się dało zrozumieć, o nadawaniu nie było już mowy. Ale nie da się ukryć, że jakość odbioru była nieporównywalnie gorsza od odbioru antenowego :)
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 12.08.2009 13:26

szary779 napisał(a):Kanał 28 jest kanałem ogólnym więc oczywiście poprosiłem o zmianę kanału na prywatny jednak nic to nie dało poza głupimi żartami. Zatrzymałem się na półgodzinny postój i się skończyło. Nie zależało mi tak bardzo na czasie a chciałem słyszeć informacje a nie bezsensowne gadki.
Hvala.

To potwierdza tylko to, co wyżej napisałem o zasadach działania 19 i 28 kanału. Nie mam zamiaru zatrzymywać się przez jakiegoś ''chama'', bo jestem zmuszony słuchać jego p***przenia o głupotach... Jedyna metoda to zagłuszanie, aż ''cham'' zmięknie i sam zmieni kanał :)
piotr68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr68 » 12.08.2009 14:42

Nie chcę Cię martwić ale tkie zachowanie też niestety jest z wszech miar chamskie. Nie słyszałeś, że "chamstwu w życiu należy się przeciwstawiać siłom i godnościom osobistom".
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 12.08.2009 15:30

Cały czas mam wrażenie, że czytacie tylko to, co chcecie przeczytać.

Sytuacja I
Kanał 19 (Polska) lub 28 (Europa). W eterze rozmowa o d*** maryni. Proszę grzecznie o zmianę kanału, nie skutkuje... Ponawiam prośbę (nadal grzecznie), dalej nieskutkuje, pojawia się dodatkowo komentarz, że jak mi nie pasuje, to sam mogę zmienić kanał. W tym momencie nie mam obiekcji do tego, żeby dotąd zakłucać ''zakłucaczom'' rozmowę, aż sami zmienią kanał. Z regułu nie trzeba do tego dłuższego czasu niż 30 sekund do 1 minuty. Nie przekonacie mnie mówiąc, że moje działanie nie jest w porządku...
Trzy lata temu jechałem przez Słowacje i pech chciał, że jechałem w odległości może 3- 4 km za jakimiś naszymi rodakami, którzy za nic mieli to, że zwraca się im uwagę, że toczą dysputy o panienkach na kanale ogólnodostępnym... Po kilkukrotnych próbach w końcu zastosowałem moją metodę. A że antenę mam prawie półtorametrową, nasi rodacy po ok minucie sami zaproponowali zmianę kanału... I co? Da się? Oczywiście że się da :) A przecież nie tylko ja wtedy zwracałem im uwagę... Wg mnie to jedyna metoda, bo w opisywanej powyżej sytuacji byłbym jeszcze przez długie minuty skazany na pitu pitu naszych rodaków...

Sytuacja II
Kanał powiedzmy 22. Prowadzę rozmowę, nagle wchodzi mi w rozmowę ktoś inny. Grzecznie proszę o opuszczenie kanału, gdyż jest już zajęty. Nieskutkuje? Ponawiam próbę. Nadal nieskutkuje? Sam zmieniam, bo nie lubię się denerwować za kółkiem.
evil
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) evil » 12.08.2009 16:00

moondek napisał(a):
szary779 napisał(a):Kanał 28 jest kanałem ogólnym więc oczywiście poprosiłem o zmianę kanału na prywatny jednak nic to nie dało poza głupimi żartami. Zatrzymałem się na półgodzinny postój i się skończyło. Nie zależało mi tak bardzo na czasie a chciałem słyszeć informacje a nie bezsensowne gadki.
Hvala.

To potwierdza tylko to, co wyżej napisałem o zasadach działania 19 i 28 kanału. Nie mam zamiaru zatrzymywać się przez jakiegoś ''chama'', bo jestem zmuszony słuchać jego p***przenia o głupotach... Jedyna metoda to zagłuszanie, aż ''cham'' zmięknie i sam zmieni kanał :)

Tak sie kolego porobiło ,że radia potaniały i każdy gówniarz już sobie kupuje , a potem w eterze chamstwo, brak kultury i przkleństwa :(
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 12.08.2009 16:40

Jest ktoś wśród czytających tematy o CB ? kto nadawał z CRO i nawiązał łączność z Polską ???? Kilka lat temu przy dobrych warunkach propagacyjnych rozmawiałem z kilkoma osobami - oni w CRO ja w Polsce :)
328 - 161 lub 161 - 328 ?????
Powodzenia i może kiedyś do usłyszenia :)
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 12.08.2009 18:10

mirek109 napisał(a):Jest ktoś wśród czytających tematy o CB ? kto nadawał z CRO i nawiązał łączność z Polską ???? Kilka lat temu przy dobrych warunkach propagacyjnych rozmawiałem z kilkoma osobami - oni w CRO ja w Polsce :)
328 - 161 lub 161 - 328 ?????
Powodzenia i może kiedyś do usłyszenia :)

Propagacja to loteria. Ja ostatnio doskonale na kanałach 22 - 23 w Warszawie odbierałem makaroniarzy. W 2006 roku kiedy propagacja była wyjątkowo dobra odbierałem Serbię. Na moje "dobro dosli iz Poljske" ktoś zaczął śpiewać hymn Jugosławii, który jak wiadomo tworzony był na melodię Mazurka Dąbrowskiego :). Innym razem słyszalne były nadajniki bułgarskie, lecz oni mnie nie słyszeli.
Nie warto liczyć na propagację, aby nawiązać łączność. Lepiej zacząć bawić się w krótkofalarstwo.

Pozdrawiam'
Rafał
baca1979
Autostopowicz
Cb Radio

Nieprzeczytany postnapisał(a) baca1979 » 17.06.2010 22:19

Witam,
wybieram się do CR przez Czechy, Austrię, Słowenię.
Czy jest sens brać CB, czy jest to dozwolone na tamtejszych drogach??
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone