Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pytanie Do pani Katarzyna Głydziak Bojić

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 22.01.2010 10:56

Pani Kasiu mam skromne pytanie .
Mój przyjaciel , który po ubiegłorocznym wyjeździe złapał bakcyla na Chorwacje :D , w tym roku także chce jechac ze mną , ale ma takie hobby , że lata na motolotni .

Stwierdził że jedyne odpowiednie miejsce do latania to wyspa Hvar okolice Starego Gradu - bo jest tam lądowisko
http://www.you-fly.com/airport/ldsh/Hvar.

Czy faktycznie widziała pani żeby ktoś latał na motolotni nad wyspą ?
A może jest poprostu zakaz na takie latanie ?

Ja osobiście nie zetknąłem sie z takimi osobnikami na całym wybrzeżu Dalmatyńskim (i całe szczęście -po co ma mi cos warczec nad głową :wink:) , które zresztą ze względu na rzeźbę terenu nie bardzo sie do tego nadaje ( brak płaskich terenów do lądowania , poza Istrią - no ale to nie Dalmacja )

Czy jest Pani w stanie mi coś odpowiedziec na ten temat ?
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 22.01.2010 11:03

Co prawda nie jestem Kasią, ale przy okazji latania....

Uchwycone w w Tribunj, Ikar nadleciał od Vodic ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 22.01.2010 12:35

hmm czyli jednak i nad morzem latają .....
Ja osobiście nie spotkałem :D
No ale w Vodicach i okolicach nie byłem , a tam ponoc bardziej rozrywkowe klimaty
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 22.01.2010 13:07

armar napisał(a):Pani Kasiu mam skromne pytanie .
Mój przyjaciel , który po ubiegłorocznym wyjeździe złapał bakcyla na Chorwacje :D , w tym roku także chce jechac ze mną , ale ma takie hobby , że lata na motolotni .

Stwierdził że jedyne odpowiednie miejsce do latania to wyspa Hvar okolice Starego Gradu - bo jest tam lądowisko
http://www.you-fly.com/airport/ldsh/Hvar.

Czy faktycznie widziała pani żeby ktoś latał na motolotni nad wyspą ?
A może jest poprostu zakaz na takie latanie ?

Ja osobiście nie zetknąłem sie z takimi osobnikami na całym wybrzeżu Dalmatyńskim (i całe szczęście -po co ma mi cos warczec nad głową :wink:) , które zresztą ze względu na rzeźbę terenu nie bardzo sie do tego nadaje ( brak płaskich terenów do lądowania , poza Istrią - no ale to nie Dalmacja )

Czy jest Pani w stanie mi coś odpowiedziec na ten temat ?

A jak najbardziej, choć nie zdarza się często. Rzeczywiście mamy nie tylko lądowisko, ale i największą równię pól uprawnych wsród wszystkich adriatyckich wysp. Starogradsko polje Rozciąga się od St.Gradu, aż po Vrboską (długość ok. 6 km., średnia szerokość ok 2 km.)
W sezonie polecam też loty widokowe nie tylko nad wyspą...
Co do motolotni, to powiem szczerze, jestem laikiem zupełnym i musiałabym dostać jakieś bardzo konkretne pytanie, by pomóc (o ile jestem w stanie).
Pozdrawiam
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 22.01.2010 19:54

Dziękuję za odpowiedź . :D

To wynika z tego skoro jest taki spory kawał równiny spokojnie jest gdzie wylądować .

Jedynie mam wątpliwość czy czasem takie latanie na motolotni nie jest prawnie jakoś zakazane ale obwarowane jakimiś warunkami , szczególnie w rejonach turystycznych . :?

Nie widziała Pani czasem w powietrzu nad Hvarem takiego człowieczka ze spadochronem i silniczkiem jak na fotkach Arka ? :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 22.01.2010 20:44

Widziałam, a także taką klasyczną motolotnię (znaczy lecący w pozycji leżącej, a motolotnia "w trójąkat" w poziomie - błagam, proszę się nie śmiać, nie mam pojęcia o nazewnictwie). Co do przepisów, to chyba osoba zajmyjąca się tym sportem powinna mieć jakieś o tym pojęcie... Korzystanie z miejscowego aerodromu być może też wymaga choćby uzgodnienia; spróbuję skontaktować się ze znajomym, który organizuje tutaj loty panoramiczne, pewnie coś na ten temat wie.
Pozdrawiam
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 22.01.2010 23:21

Dziękuję , wiedziałem że można na Panią liczyć !! :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 24.01.2010 15:53

Pogadaliśmy ze znajomym (który prowadzi tutejszy aeroklub). Twierdzi, że najprawdopodobniej przy wjeździe do RH należałoby zgłosić, że wwozi się na terytorium kraju tego typu sprzęt sportowy (naturalnie należy mieć ze sobą licencję czy inne dokumenty uprawniające do uprawiania tegoż sportu) Jednak mam wrażenie , że najbardziej aktualne i dokładne instrukcje w tym zakresie zdobyć można w macierzystym aeroklubie.
Natomiast, co się lotów sportowych tyczy, najlepiej przed wykonaniem lotu (nawet chyba jest taki obowiązek) skontaktować się z miejscowym aeroklubem osoba do kontaktu i namiary tu i tu, by poinformować o locie (tak, by i kontrola ruchu powietrznego w Splicie miała informacje - podejrzewam,że ze względów bezpieczeństwa) i już. O opłatach znajomy nic nie wspominał. Mówił, że kiedy lądują awionetki, właściciele płacą za lądowanie i parkowanie samolotu jakieś drobne 10 e dziennie (ale motolotnia to jednak nie samolot i parkować chyba nie trzeba będzie; oficjalnego cennika dla motolotni i tym podobnych nie ma; po prostu trzeba się skontaktować i dogadać). Jeśli będzie potrzeba, napisz maila (adres w profilu), to podeślę namiary mailowe bezpośrednio na prezesa aeroklubu Faros, będzie można dopytać "u źródła" (dodam, że aeroklub działa tylko w okresie letnim, także tel. stacjonarny też tylko latem chyba...; poza tym okresem dzwonić tylko na komórkę).
Pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 26.07.2010 16:00

Kasiu--czy słyszałaś coś o wędzonej Doradzie :?: :?: czy ta ryba nadaje się do wędzenia, czy nie ma jakiś przeciwwskazań :?: :?:
W najbliższy piątek lub sobotę kupuję Doradę i mam zamiar zrobić grilla, ale też 2/3 sztuki zamierzam uwędzić.
Szaman
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szaman » 26.07.2010 19:22

Armar-- Twój kolega nie lata na motolotni :!:
Na zdjęciach jest motoparalotnia (paralotnia z napędem)- z angielskiego PPG.
Motolotnia - http://pl.wikipedia.org/wiki/Motolotnia
paralotnia - http://pl.wikipedia.org/wiki/Paralotnia

Pozdrawiam
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 26.07.2010 20:28

maciek1956 napisał(a):Kasiu--czy słyszałaś coś o wędzonej Doradzie :?: :?: czy ta ryba nadaje się do wędzenia, czy nie ma jakiś przeciwwskazań :?: :?:
W najbliższy piątek lub sobotę kupuję Doradę i mam zamiar zrobić grilla, ale też 2/3 sztuki zamierzam uwędzić.

Hm, specjalistą od kulinariów nie jestem.. tutaj raczej ryb się nie wędzi, co przecież nie koniecznie musi znaczyć, że nie można. Jutro zapytam znajomego kucharza.
Pozdrawiam
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 26.07.2010 21:17

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
maciek1956 napisał(a):Kasiu--czy słyszałaś coś o wędzonej Doradzie :?: :?: czy ta ryba nadaje się do wędzenia, czy nie ma jakiś przeciwwskazań :?: :?:

Hm, specjalistą od kulinariów nie jestem.. tutaj raczej ryb się nie wędzi, co przecież nie koniecznie musi znaczyć, że nie można. Jutro zapytam znajomego kucharza.
Pozdrawiam

Wrzechsronna kobieta ta Pani Kasia ileż to już rad na tym forum Bravo
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 26.07.2010 22:33

To ja też mam pytanie do pani Kasi:
Czego jeszcze pani Kasia nie wie o Hvarze, a chciałaby wiedzieć? :D :wink:

Pozdrawiam serdecznie. :)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 27.07.2010 09:44

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):

Pozdrawiam

Oczywiście wiem, że u Was ryb raczej się nie wędzi, ale właśnie taka opinia kucharza to może być to :D Bardziej chodzi o ew przeciwwskazania, czy są :?: chyba nie.
Np karpia trudno spotkać wędzonego, to ryba do galarety itp, ale ja wędziłem, wyśmienity, chociaż tłusty bardzo
Irekcity
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Irekcity » 30.07.2010 15:38

Pani Kasiu.. Moge prosić o kontakt? :roll: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone