Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przyczółki Jary

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 18.04.2014 19:54

Spoko... wesołych Świąt :mrgreen:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 18.04.2014 19:57

Jak to mawiają............i vice Wersal. :smo:
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 21.04.2014 00:04

Problem mam, Panowie Władza, może coś poradzicie :).

W lutym mieliśmy lecieć z Wenecji na Maltę. Lot odwołano. Ryanair zaproponował darmowy nocleg i pomoc w organizacji dalszej podróży. Jako że lotów z Wenecji na Maltę w dnia następnym nie było, zdecydowaliśmy się lecieć z Bergamo. Lot fundował Ryanair, trzeba było tylko samemu zapłacić za podróż do Bergamo, potem przedstawić rachunki i czekać na zwrot poniesionych kosztów. Z ludźmi poznanymi w kolejce (Włoch, Kolumbijka) wynajęliśmy samochód. Zrobiliśmy zrzutę na wypożyczenie auta, paliwo i opłatę autostradową.

Po wszystkim dostarczyliśmy rachunki (wypożyczenie auta, paliwo, autostrada, napoje, kolacja...), Włoch przesłał je do Ryanaira, pieniądze - jak nas poinformował - otrzymał. Jako że rachunek za wypożyczenie auta posiadał on, o zwrot kosztów wystąpił w naszym imieniu. Od tego momentu "sympatyczny" Włoch zamilkł. Ignoruje kolejne maile (nawet życzenia świąteczne), nie odpowiada na wiadomości przesłane przez fejsa (a na pewno je odbiera, jest tam aktywny, wrzuca codziennie jakieś pierdoły). Minął miesiąc.

Kasa nie jest wielka (ok. 500zł za 2 osoby), ale strasznie mnie wnerwia takie squr...stwo. Aha, do Kolumbijki też przestał się odzywać. Pytanie, co możemy zrobić. Zgłaszać to gdzieś? Macie jakieś pomysły? Zależy mi na tym, żeby zastosowane metody nie łamały prawa :D.

Pozdrawiam
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 21.04.2014 06:18

Krzychooo napisał(a):Jako że rachunek za wypożyczenie auta posiadał on, o zwrot kosztów wystąpił w naszym imieniu.

Cześć. Nie jestem Władza, ale mam pytanie. Czy dawaliście mu na piśmie jakieś pełnomocnictwo, upoważnienie do działania w Waszym imieniu? Słowne może być trudne do udowodnienia i wiąże się z dodatkowymi kosztami.
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 21.04.2014 09:23

Hej, Jara. Dzięki za zainteresowanie tematem.

Nie. Żadnego pisemnego pełnomocnictwa mu nie udzieliliśmy. Mamy wyłącznie maile i wiadomości z fejsa. I hmm, ewentualne oświadczenia trzech osób, że kasę mu daliśmy...
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 21.04.2014 11:13

Krzychooo napisał(a):Hej, Jara. Dzięki za zainteresowanie tematem.

Nie. Żadnego pisemnego pełnomocnictwa mu nie udzieliliśmy. Mamy wyłącznie maile i wiadomości z fejsa. I hmm, ewentualne oświadczenia trzech osób, że kasę mu daliśmy...

No to do sądu, ale to bez sensu. Bo chyba we Włoszech, ale za 500 zł? No i odsetki małe, bo to tylko miesiąc. Uprzykrzyć możesz italiańcowi życie na fejsie, ale on to zleje. Tacy są.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 21.04.2014 17:57

Krzychooo napisał(a):..........

Umowa jest umową i nie ma znaczenia, że została zawarta w formie ustnej, a nie pisemnej (tym bardziej, że w obecności świadków).
Gdybyś chciał ten problem rozwiązać pozostaje Ci dochodzić swoich praw na drodze sądowej, ale z powództwa cywilnego.
Nie może tu być mowy o oszustwie, bo musiałbyś udowodnić, że gość w momencie zawierania tejże chciał Cię oszukać, a tego nie jesteś wstanie udowodnić.To, że nie odbiera ( i nie odpisuje) Twojej korespondencji tak naprawdę o niczym nie świadczy.
Nie wiem szczerze powiedziawszy jak jest z terytorialnością w takim przypadku.
Dla przestępstwa ściganego "na wniosek" lub " z urzędu" na terenie RP, postępowanie prowadzi jednostka na terenie której przestępstwo zostało popełnione, więc jeżeli tam wygląda to tak samo to umowa została zawarta w Bergamo.
Nie znam prawa obowiązującego w I, a tym bardziej zasad wg jakich prowadzone są postępowania, a więc niestety......
Biorąc pod uwagę "międzynarodowość" konfliktu (Polak, Włoch i Kolumbijka) i koszty jakie musiałbyś ewentualnie ponieść, bez żadnej gwarancji na pozytywne zakończenie , ja bym temat odpuścił.

Ale możesz popytać kogoś biegłego w prawie włoskim.
Być może tam to wygląda zupełnie inaczej niż u nas.

Ale jak dla mnie skórka nie warta wyprawki.
Potraktuj to jako kolejne doświadczenie życiowe. :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.04.2014 18:47

jara napisał(a):
Bocian napisał(a):
jara napisał(a):
Bocian napisał(a):My już się szykujemy do Crowielkanocy :) Jutro ruszamy :)

Zazdraszczam tej wyprawy. Pogoda się zapowiada dobra, fajnie i fajna miejscówka.

Miejmy nadzieję, że wszystko będzie ok. :D

A co ma nie być :lol:
Życzenia dla Ciebie i Natki i dla całej ekipy Wszystkiego Najlepszego.

Daliśmy radę :)
Zdjęć nie będzie :) Woda była bardzo zimna. Nowa tradycja narodzona ;)
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 22.04.2014 18:52

Bocian napisał(a):Woda była bardzo zimna.

Bałtyk to nie Jadran :lol:

Bocian napisał(a):Zdjęć nie będzie :)

Wyobraźnia działa :smo:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.04.2014 19:04

jara napisał(a):
Bocian napisał(a):Woda była bardzo zimna.

Bałtyk to nie Jadran :lol:

Bocian napisał(a):Zdjęć nie będzie :)

Wyobraźnia działa :smo:

I na tym poprzestańmy :)
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 22.04.2014 19:10

Bocian napisał(a):I na tym poprzestańmy :)

No i tu mnie zaintrygowałeś. 8O

Może coś na PW? :smo: :mrgreen:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.04.2014 19:13

jara napisał(a):Może coś na PW? :smo: :mrgreen:

A to spoko :) Oprócz obrobienia komuś doopy i dogadania się z kim nie pisać podeślę Ci jakieś foty :) Muszę tylko poczekać aż Slapol i reszta bandy na mejla mi coś podeśle, bo ja swoich zdjęć nie mam. Ojczyzna dała mi za słaby fon :oczko_usmiech:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 22.04.2014 19:25

ok.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.04.2014 19:26

jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 22.04.2014 19:30

Bocian napisał(a):A jutro szopka ;)
http://radom24.pl/artykul/czytaj/17592

Dziękować powinieneś.
Takich manewrów wojskowych nie było od 40 lat. :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone