Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przyczepa

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mojekp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mojekp » 25.11.2009 10:44

no nie na wszytkie
służę przykładem
prom z Ploce do Trpanij-a sam osobiście dwa razy cofałem na prom samochodem z tym że bez przyczepy

samochodem wycofać to nic trudnego ale z przyczepą to przynajmniej dla mnie wyższa szkoła (brak praktyki)
SVIBANJ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SVIBANJ » 25.11.2009 14:06

mojekp napisał(a):no nie na wszytkie
służę przykładem
prom z Ploce do Trpanij-a sam osobiście dwa razy cofałem na prom samochodem z tym że bez przyczepy

samochodem wycofać to nic trudnego ale z przyczepą to przynajmniej dla mnie wyższa szkoła (brak praktyki)

Myśle,że nie masz czego sie obawiać. Z tego co zaobserwowałem obsługa promu dopuszcza do takich nietypowych manewrów tylko samochody osobowa. Jeżeli pojedziesz kampem lub osobówką z przyczepa, z pewnością będziesz traktowany "z należytym szacunkiem" :D i cofanie Ci nie grozi. Czyli tak jak napisał Rysio wjazd i wyjazd tylko do przodu.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 25.11.2009 14:16

mojekp napisał(a):sam osobiście dwa razy cofałem na prom samochodem z tym że bez przyczepy

W jakim celu :?: Nie spotkałem się nigdzie z promem, żeby nie było przejazdu na przestrzał :)
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 25.11.2009 14:16

SVIBANJ napisał(a):... wjazd i wyjazd tylko do przodu.

...hmm...
Raczej niewykonalne :wink:
Zwłaszcza w przypadku mniejszych promów 'jednokierunkowych'...

pozdr
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 25.11.2009 14:18

Rysio napisał(a):
mojekp napisał(a):sam osobiście dwa razy cofałem na prom samochodem z tym że bez przyczepy

W jakim celu :?: Nie spotkałem się nigdzie z promem, żeby nie było przejazdu na przestrzał :)

Nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś był taki 'jednokierunkowy', Trpanij - Ploce...

pozdr
SVIBANJ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SVIBANJ » 25.11.2009 14:22

janusz.w. napisał(a):
SVIBANJ napisał(a):... wjazd i wyjazd tylko do przodu.

...hmm...
Raczej niewykonalne :wink:
Zwłaszcza w przypadku mniejszych promów 'jednokierunkowych'...

pozdr

Napisałem "z tego co zaobserwowałem" . Być może są takie promy jak mówisz ,ale mnie nie było dane ich spotkać :D . Widziałem tylko takie "przelotowe" i podejżewam,że te jednokierunkowe to margines Pozdrawiam
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 25.11.2009 14:24

Czasami nawet na dużych promach jest konieczność wjazdu tyłem... Dotyczy to również samochodów z przyczepami, ale obsługa promów pomaga :) Do tego stopnia, że czasami kierowca siedzi sobie z założonymi rękami, cisnąc w pedały, a pan z obsługi kręci kierownicą... :lol: Nie raz widziałem taką 'akcję' :lol: Spoko :!:

pozdr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.11.2009 14:29

janusz.w. napisał(a):Czasami nawet na dużych promach jest konieczność wjazdu tyłem... Dotyczy to również samochodów z przyczepami, ale obsługa promów pomaga :) Do tego stopnia, że czasami kierowca siedzi sobie z założonymi rękami, cisnąc w pedały, a pan z obsługi kręci kierownicą... :lol: Nie raz widziałem taką 'akcję' :lol: Spoko :!:

pozdr

Ale, chyba lepiej się podszkolić ?! :wink: :lol: A nie umierać ze wstydu? :oops:

smoki3
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 25.11.2009 14:38

janusz.w. napisał(a):
Nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś był taki 'jednokierunkowy', Trpanij - Ploce...

pozdr

Hvar, Brać, Korcula, Cres i nigdzie nie spotkałem takiego. Chyba że ten ze zdjęcia, ale mało pływający był no i przerobiony na osobowy

Obrazek

:wink:
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 25.11.2009 14:43

smoki3 napisał(a):
janusz.w. napisał(a):Czasami nawet na dużych promach jest konieczność wjazdu tyłem... Dotyczy to również samochodów z przyczepami, ale obsługa promów pomaga :) Do tego stopnia, że czasami kierowca siedzi sobie z założonymi rękami, cisnąc w pedały, a pan z obsługi kręci kierownicą... :lol: Nie raz widziałem taką 'akcję' :lol: Spoko :!:

pozdr

Ale, chyba lepiej się podszkolić ?! :wink: :lol: A nie umierać ze wstydu? :oops:

smoki3

Nooo..., zdecydowanie :lol: :lol: :lol:
Z drugiej strony, czemu nie pozwolić na fachową pomoc... :?: :wink: :lol: Będzie szybciej, a i lustrko się zaoszczędzi... :lol: :lol: :lol: (widziałem takie odpadające lusterko... na szczęście nie moje).
Jak urlop, to urlop, luz :wink: :lol:

pozdr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.11.2009 16:24

janusz.w. napisał(a):
smoki3 napisał(a):

pozdr

smoki3

Nooo..., zdecydowanie :lol: :lol: :lol: (widziałem takie odpadające lusterko... ).

pozdr

Mam nadzieję, że nie o twoje auto? :wink: :lol:

Pozdrawiam .

smoki3
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.11.2009 17:26

0,03 pln
Proszę zwrocić uwagę na DMC przyczepy i fakt, że większość kierowców nie posiada kategorii E na zasadzie, że jakoś to będzie.
Wypożyczenie przyczepy w sezonie to 200-300pln, kampera 500-800pln
Opłaty za kampingi to kilkanaście do kilkudziesięciu euro dziennie.
W Pakostane mam kwaterę z klimą 70m od morza za 40-50 euro w zależności od pory sezonu.
Przejazdy z dużymi przyczepami z prędkościami 120 włóżcie do przedszkola. Ktoś, kto tak jeździ, nie do konca ma zdrowe zmysły...
Z ciężką łodzią jechałem koło 100 i to było bardzo niebezpieczne pomimo niższego środka ciężkości, hamulca najazdowego i wieloletniego doświadczenia za kółkiem.

Tak więc mamy wiele różnych aspektów od czasowych, finansowych, kulturowych na kulinarnych kończąc... :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.11.2009 20:11

FUX napisał(a):0,03 pln

W Pakostane mam kwaterę z klimą 70m od morza za 40-50 euro w zależności od pory sezonu.
Przejazdy z dużymi przyczepami z prędkościami 120 włóżcie do przedszkola. Ktoś, kto tak jeździ, nie do konca ma zdrowe zmysły...

Tak więc mamy wiele różnych aspektów od czasowych, finansowych, kulturowych na kulinarnych kończąc... :wink:

A i tak nie wolę przyczepę, ale 100- nie przekraczam, a E zrobię w przyszłym roku. W Kraju można do3500 DMC z kempingiem. Niestety Czesi i Austryjacy pilnują 750DMC przyczepy. :lol:

Pozdrawiam.

smoki3
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.11.2009 20:14

smoki3 napisał(a): W Kraju można do3500 DMC z kempingiem.

A czym się różni 3500DMC z kampingiem od 3500DMC z węglem... :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.11.2009 08:10

FUX napisał(a):
smoki3 napisał(a): W Kraju można do3500 DMC z kempingiem.

A czym się różni 3500DMC z kampingiem od 3500DMC z węglem... :roll:

Dobre pytanie, ale do ustawodawcy.

W kraju możesz ciągnąć przyczepę kempingową nawet do 1300DMC, pod warunkiem, że pozwala na to wpis do dowodu rejestracyjnego samochodu, a DMC zestawu nie przekracza 3500kg.

Natomiast za granicą ten numer nie przechodzi i wszystkie zestawy traktowane są na równi, czyli z przyczepą bez prawa jazdy na przyczepy 750kg. DMC, a powyżej musisz mieć uprawnienia.

Pozdrawiam.

smoki3

Ps. W tamtym roku dorwały mnie Czeskie Smerfy na dawnym przejściu granicznym w Mikulovie.
Pierwszym dokumentem który sprawdził policjant był dowód przyczepy i wgląd na hak.
Mam małą Adrię - był bardzo zawiedziony jej 750kg. DMC.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kempingi

Przyczepa - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone