Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
firemantom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) firemantom » 24.06.2020 12:14

Ja jako alternatywę wymodziłem coś takiego. Nie mam już sił kombinować z winietami na Węgry, nie brałem takiej opcji jazdy wogóle pod uwagę więc Węgry bez winiet.
https://www.google.com/maps/dir/Gorz%C3 ... 937769!3e0
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 24.06.2020 12:15

My w zeszłym roku wracaliśmy trasa niebieską z tymże nie skracaliśmy drogi szybkiego roku i pojechaliśmy M85 pod Gyor.
Droga bardzo fajna, przejechana w nocy. Oczywiście winieta potrzebna.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 24.06.2020 12:18

firemantom napisał(a):Ja jako alternatywę wymodziłem coś takiego. Nie mam już sił kombinować z winietami na Węgry, nie brałem takiej opcji jazdy wogóle pod uwagę więc Węgry bez winiet.

Opisywałem tą trasę w innym wątku (tylko przez Lendavę, a nie przez Letenye), w ubiegłym roku tak wracałem, gdy miałem winietę austriacką i słowacką, a nie miałem węgierskiej.

Jedyna modyfikacja, którą bym zastosował, to (o ile jedziesz w ciągu dnia, nie nocą) przejazd obwodnicą Szombathely, zamiast przez centrum, które jest ciasne. Tylko na obwodnicy przy Tesco trzeba uważać, żeby nie wjechać na płatną (dotyczy głównie powrotu).
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 24.06.2020 12:19

firemantom napisał(a):Ja jako alternatywę wymodziłem coś takiego. Nie mam już sił kombinować z winietami na Węgry, nie brałem takiej opcji jazdy wogóle pod uwagę więc Węgry bez winiet.

No akurat ostatni odcinek prowadzi cię autostradą - musisz jechać starym przejściem granicznym bo tu winieta jest potrzebna.
firemantom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) firemantom » 24.06.2020 12:26

marekkowalak napisał(a):

Opisywałem tą trasę w innym wątku (tylko przez Lendavę, a nie przez Letenye), w ubiegłym roku tak wracałem, gdy miałem winietę austriacką i słowacką, a nie miałem węgierskiej.

Jedyna modyfikacja, którą bym zastosował, to (o ile jedziesz w ciągu dnia, nie nocą) przejazd obwodnicą Szombathely, zamiast przez centrum, które jest ciasne. Tylko na obwodnicy przy Tesco trzeba uważać, żeby nie wjechać na płatną (dotyczy głównie powrotu).

No i super, już nanoszę poprawki :) Ten objazd Schombhately bez opłat to jest to??
https://www.google.com/maps/dir/47.2669 ... b1!3e0!5i2
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 24.06.2020 12:55

Nie wiem czy opłaca Ci się omijać autostrady Węgierskie, miesięczna to koszt ok 69 zł a naprawdę oszczędzisz sporo czasu.
Jadąc przez Słowenię za winietę miesięczna wychodzi ponad 130 zł
epinephrine087
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) epinephrine087 » 24.06.2020 13:17

Czy ktoś w ostatnich dniach przekraczał granicę w Gorzyczkach lub Chałupkach? Jak sytuacja? Kontrolują zameldowanie/ zamieszkanie poza woj. śląskim?
Rafi70
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafi70 » 24.06.2020 13:52

epinephrine087 napisał(a):Czy ktoś w ostatnich dniach przekraczał granicę w Gorzyczkach lub Chałupkach? Jak sytuacja? Kontrolują zameldowanie/ zamieszkanie poza woj. śląskim?

Tak , było pisane o tym wielokrotnie
firemantom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) firemantom » 24.06.2020 14:22

yarko2000 napisał(a):Nie wiem czy opłaca Ci się omijać autostrady Węgierskie, miesięczna to koszt ok 69 zł a naprawdę oszczędzisz sporo czasu.
Jadąc przez Słowenię za winietę miesięczna wychodzi ponad 130 zł

A czy Węgierskie winiety można tak samo jak inne kupić na stacji paliw po drodze?? Z drugiej strony jadąc od Austrii to chyba nie bardzo tam widać autostrady po stronie węgierskiej. Co innego jak jedziesz od Słowacji, a w moim przypadku płacić za przejechanie 10km autostradą to trochę mija się z celem.
epinephrine087
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) epinephrine087 » 24.06.2020 14:26

Rafi70 napisał(a):
epinephrine087 napisał(a):Czy ktoś w ostatnich dniach przekraczał granicę w Gorzyczkach lub Chałupkach? Jak sytuacja? Kontrolują zameldowanie/ zamieszkanie poza woj. śląskim?

Tak , było pisane o tym wielokrotnie

Wiem, ze dojechałeś do celu bez problemów i kilka osób również, ale chciałabym wiedzieć czy sytuacja jest stabilna. Wyjazd już pojutrze i trochę się stresujemy, my mamy stare dowody, ale jedno z naszych dzieci nie ma legitymacji / potwierdzenia zameldowania i nie wiemy czy się fatygować do urzędu, czy już sobie darować.
spit
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) spit » 24.06.2020 14:32

Co Wy z tą Słowenią? Jeszcze nie zamknęli a już boicie się przez nią jechać :? Czy są w ogóle jakieś oficjalne informacje na ten temat, czy karmicie się własnymi sensacjami.
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 24.06.2020 14:42

yarko2000 napisał(a):W zeszłym roku jechałem niebieską trasą z tym że przed Szombathely wjechałem na szarą do Nagykanizsa, spokojna całkiem dobra trasa.
Jechałem w nocy więc uwaga na zwierzynę - ale to jak na całych Węgrzech.
Dodatkowa uwaga - trzeba jechać zgodnie z przepisami. Podczas powrotu dostałem mandat i nie z normalnego fotoradaru tylko z kamerki nad ulicą.

W jakiej miejscowości ta kamerka była albo na której drodze ??
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 24.06.2020 14:53

max21 napisał(a):
Dracro napisał(a): Niestety w nocy nie czynna, o ile info z GoogleMaps jest prawidłowe... :(

MOL Lenti
Opis: Tel.: +36 (92) 553-021
Opening hours: Winter: 6-21
Summer: 24 hours open :papa:

https://www.mylpg.eu/pl/stacje/wegry/st ... 8CC4323C23

Fajnie, ze na lato zmienili godz. otwarcia - jeszcze w zeszlym sezonie tankowalem tuz przed 22-ga i powoli zamykali.
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 24.06.2020 14:55

mchrob napisał(a):I jeszcze jedna sprawa M1(M15) do Gyor to autostrada ograniczenia do 130km/h a M85 i M86 to droga szybkiego ruchu 110km/h. Ja pierwszy raz tam jadąc jechałem tak na spokojnie na tempomacie 135 i dziwiłem się ze wszystkich wyprzedzam :D . Potem się zorientowałem o co chodzi i tylko czekałem ze przyjdzie jakaś pamiątka z wakacji. Na szczęście upiekło mi się ale nie radzę liczyć na takie szczęście bo często focą z wiaduktów.

Faktycznie Ci się upiekło, bo na M-86 jest fotoradar na wiadukcie (110 km)
Nawet Janosik o nim ostrzega :)
bartos79
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartos79 » 24.06.2020 15:07

max21 napisał(a):
mchrob napisał(a):I jeszcze jedna sprawa M1(M15) do Gyor to autostrada ograniczenia do 130km/h a M85 i M86 to droga szybkiego ruchu 110km/h. Ja pierwszy raz tam jadąc jechałem tak na spokojnie na tempomacie 135 i dziwiłem się ze wszystkich wyprzedzam :D . Potem się zorientowałem o co chodzi i tylko czekałem ze przyjdzie jakaś pamiątka z wakacji. Na szczęście upiekło mi się ale nie radzę liczyć na takie szczęście bo często focą z wiaduktów.

Faktycznie Ci się upiekło, bo na M-86 jest fotoradar na wiadukcie (110 km)
Nawet Janosik o nim ostrzega :)

Cześć,
Powiedz czy ten radar na wiadukcie jest w stronę południa (do Chorwacji) czy na powrocie?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 266
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone