napisał(a) pitheron » 24.06.2015 10:49
Witam z cro!

19.06 dokonaliśmy z rodzinką przerzutu na terytorium Chorwacji do spokojnego i malowniczego Marusici
https://goo.gl/maps/JjZIC.
Trasa przebiegała przez Katowice, Pszczynę, Cieszyn, potem Czadca do Zyliny (ten odcinek PL-CZ-SK mega wymęczył z powodu ograniczeń prędkości) i dalej autostradami przez Bratysławę, Gyor, droga 81 do M7 i dalej Letenye, Zagreb, Split i zjazd w Sestanovac.
Wyruszyliśmy parę minut po 21 i tak mniej więcej od 22 było raczej pusto na drogach. Dopiero w cro w okolicach 8 rano zrobiło się na drogach trochę gęściej, ale i tak jechało się płynnie z prędkością przelotową (dozwolone 130). Wszystkie tunele otwarte, brak dużych robót drogowych (coś tam było po drodze, ale nie na tyle duże żebym szczególnie chciał wspominać), ze dwa nieduże spowolnienia w cro z powodu stłuczek. Granica w Letenye około 7 rano przebyta błyskawicznie.
Nie było długich postojów (z drzemki musiałem zrezygnować, bo już przy pierwszym postoju na Słowacji w celu zakupu winiety dzieci się obudziły i mogłem zapomnieć o dłuższym nocnym postoju), ale żona mnie zmieniła za kółkiem. W sumie trochę nam to zajęło, bo jakieś 17 godzin (a szacowałem 15).
Ja swój debiut na trasie do cro chyba uznam za udany mimo długiego czasu przejazdu. Dotarliśmy w końcu przepisowo i bezpieczenie.
Mam nadzieję, że relacja komuś się przyda.