Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przegroda nosowa, języczek

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser
Przegroda nosowa, języczek

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 20.06.2010 13:23

Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w sprawie korekty przegrody nosowej i podniebienia miękkiego (skracanie języczka) :?:
Co jest lepsze--czy operacja w państwowym szpitalu, czy w prywatnej klinice chirurgii plastycznej ( 1 dzień), na NFZ :?: :?:
A może ktoś coś słyszał o operacjach 30/40 minutowych nowoczesną metodą, celonem :?: :?: Dosyć drogo, ale szybko
Ostatnio edytowano 21.06.2010 11:26 przez Dziadek Maciek, łącznie edytowano 1 raz
pawelli
Mistrz Świata FIFA
Re: Przegroda nosowa

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 20.06.2010 14:12

Ja miałem jakies 5 lat temu operację przegrody w państwowym szpitalu.l
Jest to traktowane jako zabieg wiec masz znieczulenie miejscowe. Widzisz wszystko a szczególnie jak pan doktor wsadza Ci dłuto do nosa i wali młotem.
Kur.... średnia przyjemność ............... :? :? :?
Nie wspomnę o gojeniu się tego wszystkiego i zatkanym nosie przez jakieś 7-10 dni.
A chrapanie jak był tak jest ........ :wink: ....... jedynie co to mam bardziej drożny nos.
Ale wspomnienia są fatalne.
Aha - czas w szpitalu 3- 5 dni (teraz pewnie ze 3 dni)
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 20.06.2010 15:10

moja mama miała w państwowym szpitalu, znieczulenie ogólne, przyjemnie nie było ale za to po lepiej jej się śpi i oddycha. Po 3 dniach do domu wychodziła. Zmiana opatrunku była w znieczuleniu miejscowym.
andy.pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy.pl » 20.06.2010 20:14

miałem korygowaną przegrodę ponad 20 lat temu - metodę opisał pawelli. Po tylu latach powiem, że gó...o dało.
Jeśli skrzywienie jest nieznaczne - nie warto. Wrażenie poprawy było krótkotrwałe. Blizny po "zabiegu" są na zawsze i przeszkadzają co najmniej tak samo jak nieznaczne skrzywienie przed zabiegiem.
Decyzja zawsze zależy od indywidualnych okoliczności.

Szpital czy prywatna klinika - bez znaczenia. Zabieg jest prosty. Znaczenie ma lekarz, który będzie to robił!!!

O nowej metodzie nic niestety nie wiem.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 20.06.2010 21:15

Dziękuję za w/w informacje :D Pomogą w decyzji :D

Jutro spotkanie w sprawie nowej metody, chyba będzie interesujące
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.06.2010 21:17

Mam wyciętą przegrodę nosową w znieczuleniu miejscowym...nieprzyjemne ale tragicznie nie było...
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 20.06.2010 21:21

U mnie kilku chłopaków robiło przegrody bo wymóg jest taki, że przegroda musi być prosta, co tak naprawdę nie jest możliwe :) Mieli przegrody krzywe od urodzenia albo pokrzywiły im się w robocie. Zapewne dobra przegroda pomaga swobodnie oddychać i człowiek się tak szybko nie męczy. Każdy mówił , że walenie młotkiem w dłutko w nosie miłe nie jest, potem sączki w nosie tez nie bardzo. Ale za to potem gdy mogli swobodnie odetchnąć i ustąpiły ciągłe problemy z zatokami to byli zadowoleni.
Pozdrav.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 21.06.2010 11:27

Dzięki :D :D
A jakieś doświadczenia z języczkiem, podcinaniem, korektą podniebienia miękkiego :?: :?: :?:
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 21.06.2010 11:34

maciek1956 napisał(a):Dzięki :D :D
A jakieś doświadczenia z języczkiem, podcinaniem, korektą podniebienia miękkiego :?: :?: :?:

Kolega z pracy miał ze 2 miesiące temu korektę miękkiego podniebienia - przypalenie języczka laserem. Mówi, że jest duża poprawa, czyli znaczne ograniczenie chrapania, jego żona przestała sypiać w stoperach w uszach.

Aha, zabieg był finansowany przez NFZ, czas oczekiwania ok. półtora miesiąca.
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 21.06.2010 11:50

maciek1956 napisał(a):Kolega z pracy miał ze 2 miesiące temu korektę miękkiego podniebienia - przypalenie języczka laserem. Mówi, że jest duża poprawa, czyli znaczne ograniczenie chrapania, jego żona przestała sypiać w stoperach w uszach.

Aha, zabieg był finansowany przez NFZ, czas oczekiwania ok. półtora miesiąca.

I faktycznie przestał chrapać ???
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 21.06.2010 13:46

pawelli napisał(a):I faktycznie przestał chrapać ???

Całkowicie nie. Kolega twierdzi, (właściwie to zdanie jego żony), że chrapie zdecydowanie mniej - redukcja o 80%, a więc zabieg pomógł.
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 21.06.2010 14:01

Całkowicie nie. Kolega twierdzi, (właściwie to zdanie jego żony), że chrapie zdecydowanie mniej - redukcja o 80%, a więc zabieg pomógł.

No to bardzo duża redukcja :o :o :o
Ile się leży w szpitalu ? I czy w ogóle sie leży ?
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 21.06.2010 16:27

Na chrapanie jest taki preparat Datong.
50 dawek za ok 30zł, niektórym pomaga.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.06.2010 16:59

Maciek, ale ty to pytasz po konsultacji z lekarzem?

Wiesz, problem typowy dla każdego chłopa, ale chrapanie nie jest tylko
i wyłącznie spowodowane krzywą przegrodą itd.
To jest trochę bardziej skomplikowane.

Mnie też, kiedyś, namawiali, na cudowne właściwości operacji twarzoczaszki,
ale nie dałem się, na szczęście, namówić. (W przeciwieństwie do syna znajomego
- gucio mu to dało).
Okazało się, że problem leży zupełnie gdzie indziej, a stwierdzili to
po jakichś skomplikowanych badaniach.

Lepiej uderz do rodzinnego i niech da ci skierowanie, nie pamiętam,
pulmolog to był czy jakiś inny. Lekarz będzie wiedział.

Potem pewnie "słonika" dostaniesz, żeby bezdech sprawdzić.

Sądząc po tej golonie, co ją ostatnio widziałem,
to jest szansa, że przegrode masz prostą :devil:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 21.06.2010 17:01

Chrapanie tylko czasami, głównie chodzi o bardzo częste i silna krztuszenie się, aż do sporych trudności w oddychaniu. Diagnoza --przegroda i języczek do skrócenia.
Weldon--takie są dwie diagnozy, ale ja czuję, że niekoniecznie właściwe. Ze spaniem nie mam problemu, chrapania tylko po większym zmęczeniu, po kontrolnej, ale sporej ilości wina, bezdechu całkiem nie mam.
Krztuszenie to jedyny powód, że poszedłem do lekarza, zrozumiałbym języczek, ale przegroda :?: Nos pusty, kataru praktycznie brak cały rok, głowa nie boli, dlaczego przegroda :?: chyba czas na 3 lekarza, pulmonolog tym razem.
Wasze opinie pomagają w rozwiązaniu, dzięki
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone