Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Proszę znawców tematu o poradę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kociak 52
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kociak 52 » 04.03.2005 17:58

Witam! Jestem nowym forumowiczem, końcem maja mam w planie wyjazd samochodem do Chorwacji - miejscowość Rabac, czy ktoś podpowie mi czy warto wtym okresie tam pojechać?, i drugie pytanie dotyczy zielonej karty, czytam w informacjach że jest na granicy Chorwackiej wymagana, a w PZU poinformowano mnie że od 1 maja 2004 roku jest juz w OC. Może ktoś zorientowany mi podpowie jak to jest? Z góry bardzo dziękuję.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów

Kociak 52 :cry: 8) 8O
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 04.03.2005 18:32

zielona karta do Chorwacji nie jest wymagana!
Kociak 52
Turysta
j.w

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kociak 52 » 04.03.2005 19:34

no ale nawet w tym portalu w rozdziale " drogi i transport" pisze jak byk na wstępie że wymagana jest zielona karta przy wjezdzie do CRo.?

no i co inni na to?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.03.2005 20:41

Wiadomości ogólne na tym forum są już niestety
nieaktualne, szczególnie jeśli chodzi o dojazd i ceny autostrad.
Najbardziej aktualne informacje zawarte w postach "cromaniaków"
Jesli chodzi o zieloną kartę, to wg informacji zawartych na
załączonej poniżej "stronie" takiej karty już od 1.05.2004 nie trzeba
http://www.pieniadze.korba.pl/ubezpiecz ... ,arty.html
szukać informacji w ubezpieczeniach komunikacyjnych-Zielona Karta
Ale strzeżonego Pan Bóg strzeże-jeśli jakiś ubezpieczyciel
taką kartę do CRO wystawia ,myślę że warto ją mieć.
Pozdrawiam.
Rafał B.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał B. » 04.03.2005 22:01

Był taki wątek... Zielona karta do Chrwacji ?
Szczególnie polecam: System Zielonej Karty - Mapa systemu

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.03.2005 23:37

Rafał B. napisał(a):Był taki wątek... Zielona karta do Chrwacji ?
Szczególnie polecam: System Zielonej Karty - Mapa systemu

dzięki za poprawkę postu-mapa systemu super, wszystko wyjaśnia.
pozdrawiam
Kociak 52
Turysta
podziękowania

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kociak 52 » 05.03.2005 09:48

witam wszystkich,

dziękuje za wyczerpujące informacje na temat zielonej karty, już mam pełna wiedzę w tym zakresie dzieki Wam!!

Może jeszcze ktoś był w maju na półwyspie Istra i podpowie mi czy warto tam jechać właśnie w tym miesiącu, czy można sie kąpać w morzu, czy jest ciepłe w tym okresie / wiem że mokre na pewno/ i w ogóle czy sa w tym okresie jakieś atrakcje / jedna znam - brak męczących upałów//

czekam na podpowiedzi?

pozdrawiam, :D :lol: :oops:
Diego M
Cromaniak
Re: podziękowania

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 05.03.2005 10:58

Kociak 52 napisał(a):witam wszystkich,

dziękuje za wyczerpujące informacje na temat zielonej karty, już mam pełna wiedzę w tym zakresie dzieki Wam!!

Może jeszcze ktoś był w maju na półwyspie Istra i podpowie mi czy warto tam jechać właśnie w tym miesiącu, czy można sie kąpać w morzu, czy jest ciepłe w tym okresie / wiem że mokre na pewno/ i w ogóle czy sa w tym okresie jakieś atrakcje / jedna znam - brak męczących upałów//

czekam na podpowiedzi?

pozdrawiam, :D :lol: :oops:

Wydaje mi się ,że pogoda w tym okresie może być różna -tak samo morze
jeśłi o mnie chodzi to na Istrię pojechałbym o m-c póżniej chyba ,że potraktujesz pobyt bardziej na zwiedzanie niż korzystanie z kąpieli morskich i słonecznych.

pzdr
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 05.03.2005 14:24

Ja bylam na Istrii w lutym bodajze 2000 roku i chodzilam juz w krotkim rekawku (kapieli morskich oczywiscie nie ryzykowalam) :)
Rok pozniej bytlam w kwietniu i dalam nura pare razy - pogoda super, ciepelko (tak ok. 20 stopni powietrze + slonce dodatkowe kilka stopni), ale woda chlodna - miala (o ile mnie pamiec nie myli) jakies 14 stopni...

Do chorwacji jechac mozna o kazdeej porze roku :) Wszystko zalezy od tego, co sie chce tam robic :d

Plumek
Kociak 52
Turysta
dzieki!!!

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kociak 52 » 06.03.2005 09:23

odkrywcze podpowiedzi, serdeczne dzięki wszystkim

gdyby ktoś coś jeszcze miał to zapraszam do podzielenia sie uwagami czy warto jechac tam końcem maja TURYSTYCZNIE!!!

pozdrowionka :papa: :roll:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 06.03.2005 11:39

Ja widzisz jeżdżę TURYSTYCZNIE, ale nie oznacza to, że np. siedzę w morzu. Każdy Ci napisze, że warto jechać., bo nie dla wszystkich wysokie temperatury i ciepłe morze to wyznaczniki urlopu. Niektórzy wolą wręcz, jak upałów nie ma, bo łatwiej znoszą niższe temperatury i... brak tłumów turystów.

Ale jak zadasz pytanie w taki sposób: czy pod koniec maja w Chorwacji (na Istrii) będzie prażyć słońce i czy będzie temperastura bliska 30 stopni, bo chcę się wygrzać w słońcu i wymoczyć w wodzie - wtedy odpowiedź nie będzie już tak oczywista.

Plumek
Kociak 52
Turysta
wszystko jasne

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kociak 52 » 06.03.2005 12:26

wszystko jasne - dzieki Plumek.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 30.05.2005 17:44

Nie wiedziałam, który temat wybrać na to pytanie ale niech będzie ten.
:D
Liczę i liczę i już mi się w oczach mieni ... :lol: Czy ktoś może podać mi odległośc Katowice- Korcula ( Cieszyn, Brno, Wiedeń, graz, Maribor, Zagrzeb, i.... dalej autostradą - bez przeprawy Ploce - Trpanj aż do Orebicia). A drugi wariant to droga od Zagrzebia po staremu czyli droga E71 od Karlovaca aż do Splitu.

W przybliżeniu sobei policzyłam, ale coś mi nie gra. Jeśli ktoś liczył i zna tą odległość to poproszę.
Dr.Watson
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr.Watson » 30.05.2005 18:34

[quote="Kociak 52"]Witam! Jestem nowym forumowiczem, końcem maja mam w planie wyjazd samochodem do Chorwacji - miejscowość Rabac, czy ktoś podpowie mi czy warto wtym okresie tam pojechać?, i drugie pytanie dotyczy zielonej karty, czytam w informacjach że jest na granicy Chorwackiej wymagana, a w PZU poinformowano mnie że od 1 maja 2004 roku jest juz w OC. Może ktoś zorientowany mi podpowie jak to jest? Z góry bardzo dziękuję.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Kociak 52 :cry: 8) 8O[/quot

ODP.
Mimo ze podobno zielona K nie jest wymagana,ja w piątek w PZU pobrałem do swojego OC,AC,NW zieloną K. Wogóle nie tłumaczyłem sie po co mi ONA.
DO ubezpieczenia mają/ubezpieczyciele/ wydawać Ż.K bo każdemu należy sie jak psu kość.
Nie musisz się tłumaczyć gdzie jedziesz.
A jak pytają i marudzą możesz powiedzieć,że wkoło Europy i Ci będzie potrzebna!!!!!
Ponadto dokupiłem ASISTANCE EXTRA w PZU za 67 PLN/mc na wszelki wypadek.
Chyba warto!!!?
Szerokiej D.[
color=blue][/color]
Ostatnio edytowano 30.05.2005 18:51 przez Dr.Watson, łącznie edytowano 1 raz
Tomek
Cromaniak
Odległości

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 30.05.2005 18:45

ally napisał(a):W przybliżeniu sobei policzyłam, ale coś mi nie gra. Jeśli ktoś liczył i zna tą odległość to poproszę.

Może zajrzyj np tu i sama przekalkuluj dowolny wariant :)

Pzdr
Tomek
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone