Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Proszę o radę w sprawie trasy do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
reniah11
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) reniah11 » 15.07.2008 19:58

Jadę z Częstochowy w nocy 1.08. Obmysliłam sobie następującą trasę:
Zwardoń- Cadca-Zilina-Trencin-Trnawa-Bratysława-Mosonmagyorowar-Szombathely
-Kormend-Nagykanizsa-Letenye-Zelina-Zagrzeb-Karlowac-Senij
-Zadar
Chcę ominąć Słowenię. Proszę o wszelkie uwagi, propozycje zmian w mojej trasie i informacje na temat opłat, gdzie potrzeba winiety i ile kosztują.
Czy ktoś był w Razanac koło Zadaru?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.07.2008 20:19

reniah11 napisał(a):Jadę z Częstochowy w nocy 1.08. Obmysliłam sobie następującą trasę:
-Zadar....

Trasa całkiem normalna i nie ma co więcej kombinować ani nie ma sensu robić innych wariantów skoro nie jedziesz przez Slowenie.
Z jednym małym wyjątkiem (moim zdaniem) Piszesz, że jedziesz przez Senj - to jest na adriatyckiej magistrali a nie na autostradzie. Trasa wprawdzie piękna widokowo ale czasami możesz stracić na niej trochę czasu. Podobna sytuacja z Zeliną - chyba, że nie masz zamiaru poruszać się autostradami w HR.
reniah11 napisał(a):....... gdzie potrzeba winiety i ile kosztują.....

Na ten temat już wszystko na tym forum napisano :wink:
forum/viewtopic.php?t=17828
reniah11
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) reniah11 » 15.07.2008 22:26

Jeśli chodzi o Senij to była pomyłka pojade przez Posedarje, a Zelina nie zauwazyłam, że jest z boku Dzieki za komentarz
reniah11
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) reniah11 » 15.07.2008 23:08

Czy dobrze sprawdziłam, że płatne bedą odcinki Zilina - Bratysława; Nagykanizsa - Letenye ; Letenye - Posedarje
korfu01
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) korfu01 » 15.07.2008 23:18

Sam jechałem z Cz-wy. Jadąc jeszcze przez Słowenie ale powrotna przez Węgry. Powrotna ( ale odwracając dla Ciebie to taka) Cz-wa- Pawłowice-Cieszyn-Cadca-Żilina=Bratysława-potem granica i E75 do autostrady a potem odbicie na E65 na Janossomorja. Potem ta drogą do Szombathely i dalej 86. Potem juz prawie przy granicy Słoweńskiej odbicie na Lenti i doprowadzi Cie do Letenye a tu juz granica . Potem to juz piękna autostrada.

Odradzali przez Zwardoń bo roboty drogowe i kręta droga, ale jak jest teraz sam zdecyduj.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 16.07.2008 06:01

reniah11 napisał(a):Czy dobrze sprawdziłam, że płatne bedą odcinki Zilina - Bratysława; Nagykanizsa - Letenye ; Letenye - Posedarje

Nagykanizsa-Letenye radzę ominąć jadąc bezpłatną drogą równoległą lub przez Lendawę w Słowenii (przy okazji tańsze paliwo zatankujesz). W przeciwnym wypadku musisz kupić węgierską winietę, która dużo nie koszstuje, ale jak ją już będziesz miał to rozważ jazdę przez Węgry autostradami (jest dalej ale jedziesz szybciej).
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 16.07.2008 07:14

jdubowski napisał(a):
reniah11 napisał(a):Czy dobrze sprawdziłam, że płatne bedą odcinki Zilina - Bratysława; Nagykanizsa - Letenye ; Letenye - Posedarje

Nagykanizsa-Letenye radzę ominąć jadąc bezpłatną drogą równoległą lub przez Lendawę w Słowenii (przy okazji tańsze paliwo zatankujesz). W przeciwnym wypadku musisz kupić węgierską winietę, która dużo nie koszstuje, ale jak ją już będziesz miał to rozważ jazdę przez Węgry autostradami (jest dalej ale jedziesz szybciej).

Przez Węgry autostradami się nie opłaca !
Jadąc 86 wychodzi 200 km co przy prędkości max 90 km/h przejechałem w 2.5 h góra 3 h. Jadąc autostradą przez Budapeszt prawie 400 km (dodatkowo za nią płacąc !) w zyciu tego nie zrobisz.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 16.07.2008 08:08

Bierut napisał(a):
jdubowski napisał(a):

Przez Węgry autostradami się nie opłaca !
Jadąc 86 wychodzi 200 km co przy prędkości max 90 km/h przejechałem w 2.5 h góra 3 h. Jadąc autostradą przez Budapeszt prawie 400 km (dodatkowo za nią płacąc !) w zyciu tego nie zrobisz.

Dlatego zawsze jadę przez Austrię;)
reniah11
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) reniah11 » 16.07.2008 17:11

Czy gdybym pojechała na Lendawę w Słowenii to płacę słynne już 35 euro? Czy jak obbije na Lenti z 86 to potem jade do Pince i dalej autostradą do Letenye czy może do Mumor i potem do e65?
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 17.07.2008 10:07

Jak pojedziesz do końca route 86, zaraz za granicą w Redics na rondzie zaczyna się wjazd na autostradę, która jest jescze w trakcie prac budowlanych.
Ja proponuje na rondzie skręcić w lewo na Dolga Vas, przejechać przez Lendawę i skierować się na przejście w Mursko, nie Pince. Zajmuje to kilka minut, a w ten sposób poznacie drogę na przyszłość jak już będzie trzeba płacić viniety.
noras
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) noras » 17.07.2008 13:18

reniah11 napisał(a):Jadę z Częstochowy w nocy 1.08. Obmysliłam sobie następującą trasę:
-Zadar

Przez Słowację jechałem raz i nie chcę więcej. Na cholerę Ci te Węgry ??
Jak dla mnie - Częstochowa, Cieszyn, Ołomuniec, Brno, Wiedeń, Graz, Spielfield (opis jak ominąć kawałek autostrady w Słowenii w innym wątku), Ptuj-Zagrzeb-Karlovac-Zadar.
Ta wersja daje Ci niemal całą trasę dwupasmówkami z wyjątkiem krótkich odcinków koło Cieszyna, potem między Brnem a Wiedniem i w Słowenii.
Pora jest niefajna ze względu na to że wpadniesz w maksymalne korki w tunelach. Proponuję wyjechać jak najwcześniej 1.08, tak żeby na tunelach być środkiem nocy, albo gdzieś przeczekać.
polak:)
Podróżnik
trasa

Nieprzeczytany postnapisał(a) polak:) » 17.07.2008 18:42

Ja chciałbym jechać na Czechy-Austrię-potem Słowenię-i Chorwację. Tylko mam pytanie czy da się jakoś ominąć te drogi na Słowenii płatne 35euro. Jaką trasę przez Słowenię proponujecie??
Użytkownik usunięty
Re: trasa

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.07.2008 19:01

polak:) napisał(a):.... mam pytanie czy da się jakoś ominąć te drogi na Słowenii płatne 35euro. Jaką trasę przez Słowenię proponujecie??

Da się.
Już chyba wszystko na ten temat napisano.
www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=19656&highlight=
Kula
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kula » 22.07.2008 21:17

A ja mam pytanko czy jadąc z Cieszyna do Ziliny (nie wiem czy dobrze piszę) to trzeba kupić winiete na Czechy??
marmatmm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marmatmm » 22.07.2008 22:12

nie trzeba jedziesz ok 20 km przez Czechy zwykłą drogą
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone