Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prosze o porade:)

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 07.07.2007 13:48

nefelly .... Z łodzi zapewne bedziesz jachała inną trasą niz przez Rzeszów- Barwinek więc na temat winietek na terenie Czech i Austrii nic nie wiem. Są winietki na Słowacji i Wegrzech. Kupujesz takową , naklejasz na szybie samochodu ...... i jedziesz sobie spokojnie. To taka opłata za korzystanie z autostrady. Na Chorwacji winietek już nie ma, tam płacisz na tzw. bramkach za dany odcinek przejechany. Ceny winietek, tych najpopularniejszych ( w przybliżeniu)
Słowacja 150 koron to około 17 zł. Węgry- chyba 1530 forint, to około 18 zł. Jedne i drugie chyba są ważne przez (na) 10 dni, czyli jak jedziesz na dłużej to trzeba kupić w powrotnej drodze ponownie.

ps. a co to jest ta "rybia łuska". Myśłałem że to odmiana łuszczycy.
nefelly
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) nefelly » 07.07.2007 14:07

niewiem co to jest, ale to nie jest napewno luszczyca, jest jeszcze gorsza i bardziej dokuczliwa, z tego co slyszalam niz lusczyca, link http://www.resmedica.pl/zdart12998.html wiem ze obie sa dziedziczne, ale wiecej na temat rybiej luski niewiem, ale na bank to nie jest to samo
trasy jeszcze nie wybralismy, ale jak tylko zakupie porzadne mapy i atlas to poradze sie co do trasy, a i jeszcze mam pytanie za ile w slowacji sa te cieple zrodelka? chcialam chociazby na chwile sporobowac, podobno to tez pomaga:P
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 07.07.2007 14:50

Na Słowacji jest dużo termalnych ujęć, basenów. Jednak nie wszystkie są na wszystko. Najbardziej popularna Basenova ma wody dobre (wskazane) raczej na relaks, nerwice (chyba). Najbardziej siarkowe, wskazane na choroby szeroko rozumiane -kostne tj. m.in. lumbalgia, rwy kulszowe, .... (nie znam wszystkiego) jest w Vrbov. najbliżej do niego mają z Krakowa. Z Rzeszowa chyba 245 km. Cena za wstep ??? ..... dokładnie nie pamiętam ale nie są to zawrotne kwoty. Coś jak u nas wstęp na basen, chyba około 15 zł ( na nasze) i zależą również od godziny wejscia. Czym później wchodzisz tym taniej.

http://www.slovenskyraj.sk/vylety/vrbov/vrbov.html

zdjęcie 15 z kolei ( licząc od lewej do prawej i góry na dół) , to z takim murkiem pośrodku i niby tryskającą fontanną to jedyny basen z typową wodą siarczaną. Obok basen,duży, zdjęcia 10,12,20 ( to ten sam basen) ma mieszaną wodę ( od ciepłej do zimnej) a pozostałe - prawie normalną ( cieplejsza od zwykłego basenu).

Co do noclegu - pokój wynajmiesz za 600 koron ( około 60 zł/ doba). Myślę że to minimum, można i drożej. Tak było w tamtym roku, w tym ...... jeszcze nie byłem. Przypuszcam, że podobnie.
Danka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danka » 07.07.2007 19:54

piaszczyste plaże są w Ninie koło Zadaru , sa tam też błota lecznicze...

jak byłam 3 lata temu widziałam ulotki reklamujące kąpiele błotne , a o ile pamięć mnie nie myli na forum był kiedyś podawany link , spróbuj w opcji szukaj

na Słowacji baseny termalne wspomagające leczenie łuszczycy są w Podhajskiej, postaram się padać link , tylko musze go znależć
Danka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danka » 07.07.2007 20:01

baseny termalne w Podhajskiej

www.obecpodhajska.sk
aquavitae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 07.07.2007 22:31

Podobno błota w zatoce Blato w Trpanji są wskazane na wszelkiego rodzaju choroby skóry. Trafić można do tej zatoczki idą za wjazdem na camp Vrila w górę za placem zabaw w stronę cmentarza, gdzie zaczyna się psedu promenada i po kilkuset metrach w dole widzisz "murzynów" od błotka - to tam. ( przynajmniej tak było w latach 00-01 ). W tym roku mam zamiar wpaść tam na chwilę ze swoją małą alergiczką...
nefelly
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) nefelly » 08.07.2007 14:38

ok dzieki za info, wszystko sobie dokladnie sprawdzam, i juz plany coraz bardziej sie precyzuja. pozdrawiam!
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Prosze o porade:) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone