Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Proszę o poradę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Peper1
Podróżnik
Proszę o poradę

Nieprzeczytany postnapisał(a) Peper1 » 16.06.2007 20:05

Wybieram się na wyspę Hvar. Proszę o poradę czy przeciętny kierowca jest w stanie pokonać tą trasę non stop ( bez noclegu), czy jednak planować dłuższy wypoczynek. Napiszcie jakie są wasze doświadczenia 8O .

Pozdrawiam.
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 16.06.2007 20:12

Troche dziwne pytanie,bo powinienes znac swoje mozliwosci jako kierowca.Jak zadajesz takie pytanie,to zrob sobie po drodze odpoczynek,nie jestes pewny swoich mozliwosci,to nie narazaj rodziny,jedziesz na wakacje...a z drugiej strony,to zalezy od trasy,jak sie ulozy,korki,klima,to wszystko ma swoje znaczenie.Nie ryzykuj !!!
Peper1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Peper1 » 16.06.2007 20:19

Dziękuję. Bardziej chodziło mi o doświadczenia tych , którzy przebyli tą trasę właśnie non stop, Jakie sę ich odczucia, wrażenia. Co mogli by doradzić. Przyznaję, nie często pokonuję taką trasę. Dlatego pytam.

Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2007 20:23

Witaj,ja jadę właśnie na Hvar( 5 raz do Cro) i za każdym razem ok. 2 w nocy mam "kryzys" jak chyba każdy kierowca, wtedy krótka drzemka na parkingu poprawia kondycję,chyba że masz zmiennika,dalej jest już ok.
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 16.06.2007 20:25

No wlasnie Ci odpowiedzialem,ze jest czlowiek i czlowiek,ja pokonalem taka trase bez zadnego ale,a Ty moze potrzebujesz jakiegos odpoczynku,drzemki np. To Ty powinienes wiedziec na co Cie stac !!!,a nie pytac na forum !!!
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 16.06.2007 20:27

Peper1 napisał(a): Proszę o poradę czy przeciętny kierowca jest w stanie pokonać tą trasę non stop ( bez noclegu), czy jednak planować dłuższy wypoczynek.

Pierwszy raz jechałem i jechałem. Kryzysy przełamywałem napojami energetyzującymi ale kiedy zdecydowałem że czas się przespać to miałem potworny kłopot zasną :(.
Drugim razem - szkoda pisać bo jechałem z Wiednia rano :))
Trzeci raz - pierwszy kryzys i zjazd na stacje paliw, parking i sen. Wystarczyła godzina, obmycie twarzy zimną wodą, łyk kawy i dalej w droge. Znowu po pewnym czasie organizm domaga się sny więc postój, spacerek po parkingu, łyk kawy i dalej w droge.
Jedziemy na wczasy więc nie czas na hojrakowanie. Wiedz że natepny kryzys moż sie zakończyć nieszczęściem.

Bezpiecznej drogi tam i spowrotem i udanego wypoczynku :)

Powodzenia

http://olczyk.com/mirek/chorwacja/
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 16.06.2007 21:32

Peper1 napisał(a):Wybieram się na wyspę Hvar. Proszę o poradę czy przeciętny kierowca jest w stanie pokonać tą trasę non stop ( bez noclegu), czy jednak planować dłuższy wypoczynek. Napiszcie jakie są wasze doświadczenia 8O .

Pozdrawiam.

Byliśmy tam w zeszłym roku, nie pomagają żadne energetyzujące napoje, wierz mi, że jeśli chcesz szczęśliwie dojechać, musisz zapewnić sobie nocleg. Hotel, motel, czy nawet zwykły parking. Nie wiem jaki jest Twój cel podróży na Hvarze, ponieważ i tam niektóre odcinki podnoszą dość wysoko ciśnienie. Zwłaszcza pierwszy raz. :papa: forum/viewtopic.php?t=13645&highlight=
Peper1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Peper1 » 17.06.2007 07:03

Wszystkim bardzo dziękuję. Warto chyba zaplanować nocleg. Tak też zrobię! :hut:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.06.2007 08:41

Weź pod uwagę, że w Splicie musisz /powinieneś być min. z 1,5 h przed odpłynięciem promu. To plus zaokrętowanie, podróż promem, wyokrętowanie to ca. 2-3 minimum. Jeszcze musisz przejechać wyspę.
W maju byłem na Bracu. Z Bolu wyjechałem po 8-ej na prom o 10.30 bodajże. Gdybym do Supetaru przyjechał z 10 min. później musiałbym czekać do 13-ej!!!!!
W Splicie do miasta wjechałem kolo 12.30.
Samemu policz, ile to zajmuje czasu. Na dobrą sprawę musisz liczyć około pół dnia.
W drodze powrotnej, mimo że byliśmy wypoczęci, nocowaliśmy w Wiedniu. W tamtą stronę spaliśmy w Grazu. Za każdym razem Oekotel.
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 17.06.2007 09:10

Peper1 napisał(a):Wszystkim bardzo dziękuję. Warto chyba zaplanować nocleg. Tak też zrobię! :hut:

B.słuszna decyzja

pzdr :papa: :hut:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 17.06.2007 20:30

Diego M napisał(a):
Peper1 napisał(a):Wszystkim bardzo dziękuję. Warto chyba zaplanować nocleg. Tak też zrobię! :hut:

B.słuszna decyzja

pzdr :papa: :hut:

No właśnie, przecież jedziemy tam na wakacje, urlopy. Przede wszystkim, żeby sie zrelaksować, odpocząć i wypocząć. Po co więc się męczyć z samym dojazdem? Wrzuć w koszty cenę noclegu, a wierz mi już dziś poczujesz się odrobinę zrelaksowany. :papa:
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 18.06.2007 10:01

majeczka napisał(a):No właśnie, przecież jedziemy tam na wakacje, urlopy. Przede wszystkim, żeby sie zrelaksować, odpocząć i wypocząć. Po co więc się męczyć z samym dojazdem? Wrzuć w koszty cenę noclegu, a wierz mi już dziś poczujesz się odrobinę zrelaksowany. :papa:

Ja proponuję kupić jeszcze nowy samochód i też go "wrzucić w koszty" a na pewno poczujesz się wyjątkowo zrelaksowany... :oczko_usmiech:

PozdraV
J.
zbylan
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbylan » 20.06.2007 21:21

Witam wszystkich, jako że to mój pierwszy post na tym forum (a także pierwszy wyjazd do CRO (Kuciste koło Orebić), do którego po części mnie namówiliście).
Planuję wyjazd z W-wy 21-go lipca z samego rana i mam nadzieję dojechać tego dnia do Graz, a może nad granicę Słoweńską
FUX napisał(a):W drodze powrotnej, mimo że byliśmy wypoczęci, nocowaliśmy w Wiedniu. W tamtą stronę spaliśmy w Grazu. Za każdym razem Oekotel.

Ponieważ jadąc z rodziną planuję nocleg, proszę o rozwinięcie tematu Oekotel. Czy to hotele, motele, a może pensjonaty ?,
- trzeba rezerwować, czy może wjeżdża się z marszu ?
- jakie są tam warunki noclegowe ?
- czy można przy nich skorzystać ze strzeżonego parkingu ?
Wiele odpowiedzi na powyższe pytania znalazłbym zapewne w necie, ale z jęz.niemieckim krucho, a poza tym bardziej od reklam interesują mnie wrażenia i doświadczenia własne użytkowników.
Ponieważ będę jechał z całym majdanem windsurfingowym na dachu, szczególnie zależy mi na odpowiedzi na pytanie dotyczące strzeżonego parkingu.
Z góry dziękuję za wszystkie porady i podpowiedzi.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.06.2007 21:42

zbylan napisał(a):Planuję wyjazd z W-wy 21-go lipca z samego rana i mam nadzieję dojechać tego dnia do Graz, a może nad granicę Słoweńską

Ponieważ jadąc z rodziną planuję nocleg, proszę o rozwinięcie tematu Oekotel.

Bez rezerwacji sie nie wybieraj. W drodze powrotnej na telefon załatwiłem w Wiedniu. w Grazu było full i jest to raczej reguła. Jak będziesz miał farta, to trafisz na polska lub czeska obsługę.
Obsługa jest do 22. Potem hotel zamykają.
Ani w Wiedniu ani w Grazu nie ma strzeżonego parkingu, lecz nie sądzę, abyś musiał graty nosić do pokoi :lol: . Wyjeżdżając rano (7-8), możesz nie zdążyć. Teraz wyjechałem kolo 7-ej z Wrocka i w Grazu byłem koło 4-ej. Jeszcze zdążyliśmy do miasta na obiad, zwiedziliśmy powtórnie wzgórze i obejrzeliśmy wieczorem konkurs sztucznych ogni.
Śniadania teraz zrobili chyba od 7-ej.
Radzę być za 15, aby jako jednym z pierwszych sie dopchać. Przyjście 10 po skutkuje pół godzinnym oczekiwaniem.
Jedzenie raczej kiepskie. Tak w Wiedniu jak i w Grazu. W tym drugim o klase lepsze.
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 20.06.2007 21:59

zbylan napisał(a):Ponieważ jadąc z rodziną planuję nocleg, proszę o rozwinięcie tematu Oekotel. Czy to hotele, motele, a może pensjonaty ?,
- trzeba rezerwować, czy może wjeżdża się z marszu ?
- jakie są tam warunki noclegowe ?
- czy można przy nich skorzystać ze strzeżonego parkingu ?
Wiele odpowiedzi na powyższe pytania znalazłbym zapewne w necie, ale z jęz.niemieckim krucho

Mają stronę po polsku: http://www.oekotel.com/index_pol.php i można dzwonić - dogadasz się po polsku lub angielsku.
Na stronie piszą o "darmowym i bezpiecznym" kampingu... :wink:

PozdraV
J.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone