.png)
.png)
endriu napisał(a):Tovarnele - cudowny koniec świata. Gdyby nie fakt, że wakacje mam tylko raz w roku i dopiero 3 razy byłem w Chorwacji i chcę zobaczyć inne miejsca - napewno bym tam pojechał jeszcze raz
.png)
.png)
nosekdomin napisał(a):Bardzo proszę kolego napisz coś więcej o tej miejscowości! Mile widziane foto
.png)
.png)
.png)
cropag napisał(a):Doradźcie czy jechać autostradą w kierunku Zadaru i odbić na Pag, czy dopłynąć promem? Ponieważ wybieram się na północno-zachodni kraniec Pagu wydaje się korzystniejszy prom - drogą nadkładam ponad 100 km. Jakie widzicie korzyści w przejeździe "suchą nogą" tzn. bez korzystania z promu.

.png)
mutiaq napisał(a):(...)
Wkleiłabym zdjęcia, ale mi coś ich puścić nie chce. może później się uda.

cropag napisał(a):mutiaq napisał(a):My wpływaliśmy promem na wyspę, a wyjeżdżaliśmy mostem z niej.
Chcieliśmy poprostu "zaliczyć" to i to.
No i to jest fantastyczny pomysł![]()
A jak z przeprawą promową - długa była kolejka?
kulka53 napisał(a):(...)
Jak już będziecie w Tovarnele, warto zrobić sobie wycieczki autem do malutkich miejscowości i zatoczek po zachodniej stronie wyspy (na odcinku Novalja-Lun, są drogowskazy).(...)
.png)
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Nolo napisał(a):dlaczego nie Novalija?napiszcie coś więcej bo właśnie tam chcieliśmy się wybrać w tym roku-dzięki
Wrzuć w forumową wyszukiwakę hasło Novalja....jest tego co niemiara ...
Ja po wizycie w Novalji swietrdzam, że to jedno z najbardziej beznadziejnych miejsc w Hr.. Zero uroku; miejsce w którym poza "słynną", okropną zresztą plażą nie ma nic - zero starówki, zero klimatu ( właśnie dlatego, że miejsce zupełnie nieinteresujące to trzeba było wymyślic coś, co przyciągnie ludzie - i tym pomysłem była "imprezownia", bo to można zrobić wszędzie), dom na domu (nowy), apartament na apartamentowcu, woda (jej przejrzystość) pozostawia wiele do życzenia już wiosną (nie wyobrażam sobie zatem, jak jest latem, kiedy jest kuuuupa ludzi)... dzikie tłumy , bo to największa hr imprezownia (nazywana hr Ibizą - plaża Zrće)... dłuuuugo bym tak mogła... Podsumowując: jeśli jedziesz tam właśnie na imprezy i by się "rozwywać", to może i dobrze wybrałeś; jeśli to wyjazd rodzinny, wypoczynkowy, lub nie daj Boże ma być full romantic, to zmień plany, bo się załamiesz (jeśli jedziesz po raz pierwszy do Hr, to gotowyś pomyśleć, że tak właśnie wygląda całe Hr wybrzeże, a jeśli już gdzieś w Hr byłeś, to uciekniesz zaraz jak to wszystko zobaczysz).
Pozdrawiam
.png)
cropag napisał(a):Drodzy Forumowicze, moje pozostałe dwa pytania nadal aktualne![]()
![]()
1. Czy w lipcu znajdę kwaterę "w ciemno"? No bo skoro miejscowość malutka, to może jest tam 5-10 domów i nie znajdziemy apartamentu w tym czasie. Co prawda na zdjęciu od mutiaq widać trochę tych domów, ale może ktoś wie ile z nich w lipcu czeka na turystów.
3. Doradźcie czy jechać autostradą w kierunku Zadaru i odbić na Pag, czy dopłynąć promem? Ponieważ wybieram się na północno-zachodni kraniec Pagu wydaje się korzystniejszy prom - drogą nadkładam ponad 100 km. Jakie widzicie korzyści w przejeździe "suchą nogą" tzn. bez korzystania z promu.
Pozdrawiam
.png)
cropag napisał(a):Napiszcie jeszcze, czy to prawda, że na Pagu brakuje okresowo wody
.png)
kulka53 napisał(a):cropag napisał(a):Napiszcie jeszcze, czy to prawda, że na Pagu brakuje okresowo wody
Pierwsze słyszę
Z tego co wiem, opowiadała nam to właścicielka kwatery w Simuni gdzie mieszkaliśmy, woda pitna na wyspę dostarczana jest rurami biegnącymi po morskim dnie przez kanał Velebitski. Pochodzi z ujęć prosto z gór Velebit i jest bardzo czysta. Być może są miejsca, gdzie wody brakuje, jakieś odosobnione domy na zad....iu, ale nie wiem.