Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Problem z noclegiem dla dużej grupy HEELP!!:(

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
germinal88
Podróżnik
Problem z noclegiem dla dużej grupy HEELP!!:(

Postnapisał(a) germinal88 » 11.05.2010 19:39

Witajcie. Mam poważny problem, razem ze znajomymi chcieliśmy się wybrac w terminie 8-20.08.2010 do Makarskiej, dość dużą grupą 27 osob. Od lutego rozmawiałem z człowiekiem posiadającym apartamenty ktore by nas tam pomiesciły, jednak po kilku tygodniowych rozmowach okazał się że nic z tego... spowodował to chyba dość długi czas zbierania zaliczek...:( no i mamy poważny problem, od którego zależy czy wogóle wybierzemy się tam na wakacje.
Nie mam doświadczenia w organizowaniu noclegów dla tylu osób, jednak w tym momencie jest tragicznie i nie mam pojęcia co robić. Wiem że są tutaj osoby które są w stanie mi pomóc, proszę pomóżcie. Możemy sie rozlokować w kilku budynkach sąsiadujących ze sobą, tylko nie wiem jak sie do tego zabrac:(

Pawel
pasażer
Cromaniak

Postnapisał(a) pasażer » 12.05.2010 00:07

Na początku stycznia (i to był dobry termin) szukałeś apartamentow dla 20 osób w Makarska!!!. Coś próbowałem Ci pomóc. Nagle przybyło jeszcze 7 osób i drugi wątek na forum (na marginesie).

Od lutego rozmawiałem z człowiekiem posiadającym apartamenty ktore by nas tam pomiesciły, jednak po kilku tygodniowych rozmowach okazał się że nic z tego... spowodował to chyba dość długi czas zbierania zaliczek.

Nikt nie będzie czekał, aż się w końcu księżniczki namyślą. Nie będę Ci prawił długich morałów ale masz nauczkę na przyszłość z kim warto gdziekolwiek się wybierać. Jak masz chęć jeszcze dla wszystkich coś poszukać, bo dałeś słowo (choć nie wiem dlaczego każdy z Was tego nie robi . . w końcu jedziecie razem . . . a może piszecie to razem - nie wnikam) to w maju (już po zawodach) dla 27osób, jak chcecie być razem, bym poszukał dobrego kempingu. Jak kilku powie > pod namiot nie! > to masz kłopot mniejszy. Inaczej bym się nie brał za to w tym czasie, a macie jeszcze wymagania aby wszystkich...

...rozlokować w kilku budynkach sąsiadujących ze sobą

Ostatecznie zostaje jechać w ciemno do większego miasta (np Makarska jak chcieliście) i na hasło DO BOJU! ruszacie w teren. Na wjeździe do miasta stoi zawsze kilka osób oferujących kwatery. Z rozpaczy jakiejś ostatniej nory bym nie brał, wolał bym namiot. Tyle. Pozdrav
Fatamorgana
Koneser

Postnapisał(a) Fatamorgana » 12.05.2010 00:41

germinal88 napisał(a):Witajcie. Mam poważny problem, razem ze znajomymi chcieliśmy się wybrac w terminie 8-20.08.2010 do Makarskiej, dość dużą grupą 27 osob. Od lutego rozmawiałem z człowiekiem posiadającym apartamenty ktore by nas tam pomiesciły, jednak po kilku tygodniowych rozmowach okazał się że nic z tego... spowodował to chyba dość długi czas zbierania zaliczek...:( no i mamy poważny problem, od którego zależy czy wogóle wybierzemy się tam na wakacje.
Nie mam doświadczenia w organizowaniu noclegów dla tylu osób, jednak w tym momencie jest tragicznie i nie mam pojęcia co robić. Wiem że są tutaj osoby które są w stanie mi pomóc, proszę pomóżcie. Możemy sie rozlokować w kilku budynkach sąsiadujących ze sobą, tylko nie wiem jak sie do tego zabrac:(
Pawel

Tak myślę, że wiekowo chyba nie dojrzeliście do robienia takiej eskapady...
Po co aż taka liczna gromada? 8O Kadra sportowa jakaś, czy co?
Przecież uznając że musicie wszyscy tam razem jechać, sami sobie robicie kłopot- w przypadku, gdy nie jest to wycieczka zorganizowana, z zapewnionym transportem...
A właśnie- jak z dojazdem?

Jak się zabrać do rozlokowania?
Najpierw lista kto z kim. Jak wyczerpiesz rozlokowanie par (zakładając, że oni są i będa nadal razem i śpią ze sobą... :wink: ), to stoisz przed trudniejszym zadaniem- jak dopasować resztę.
Jeśli nie jest wszystkim obojetne kto, gdzie i jak oraz z kim (zdarza się, ale wątpię, czy tak duża "banda" jest już tak bardzo zgrana na takich wyjazdach), to poza oczywistą zasadą grupowania osób tej samej płci, powinieneś pogrupować osoby o: podobnych zainteresowaniach, podobnych charakterach, gustach, zaś imprezowiczów odseparuj od śpiochów, nocnych marków od tych, co idą spać z kurami.
Jak masz listę gotową, to zobacz po ile osób liczy kazda grupa (lub ile par). Wtedy wiesz jakich noclegów szukać. Po ilu wrzucać do osobnej chałupy/apartamentu itd...
U Chorwatów dobrze sprawdza się wykorzystywanie stosunków dobrosąsiedzkich, a w takich mniejszych miasteczkach, to oni się tam znają. Kontaktujesz się z jednym- od razu pytasz o jego znajomych- czy mają miejsca i ile, za ile.
W przypadku waszej grupy to, co jest wadą (duża grupa) może być i zaletą- taka grupa dla Chorwatów oznacza przecież spory zarobek.... mało kto będzie chciał wysłać was z niczym.
To tak z głowy...
Pozdr.
Plumek
Cromaniak

Postnapisał(a) Plumek » 12.05.2010 07:44

pasażer napisał(a):Na początku stycznia (i to był dobry termin) szukałeś apartamentow dla 20 osób w Makarska!!!. Coś próbowałem Ci pomóc. Nagle przybyło jeszcze 7 osób i drugi wątek na forum (na marginesie).

Od lutego rozmawiałem z człowiekiem posiadającym apartamenty ktore by nas tam pomiesciły, jednak po kilku tygodniowych rozmowach okazał się że nic z tego... spowodował to chyba dość długi czas zbierania zaliczek.

Nikt nie będzie czekał, aż się w końcu księżniczki namyślą. Nie będę Ci prawił długich morałów ale masz nauczkę na przyszłość z kim warto gdziekolwiek się wybierać. Jak masz chęć jeszcze dla wszystkich coś poszukać, bo dałeś słowo (choć nie wiem dlaczego każdy z Was tego nie robi . . w końcu jedziecie razem . . . a może piszecie to razem - nie wnikam) to w maju (już po zawodach) dla 27osób, jak chcecie być razem, bym poszukał dobrego kempingu. Jak kilku powie > pod namiot nie! > to masz kłopot mniejszy. Inaczej bym się nie brał za to w tym czasie, a macie jeszcze wymagania aby wszystkich...

...rozlokować w kilku budynkach sąsiadujących ze sobą

Ostatecznie zostaje jechać w ciemno do większego miasta (np Makarska jak chcieliście) i na hasło DO BOJU! ruszacie w teren. Na wjeździe do miasta stoi zawsze kilka osób oferujących kwatery. Z rozpaczy jakiejś ostatniej nory bym nie brał, wolał bym namiot. Tyle. Pozdrav

Pasażer dobrze prawi.

Namioty bierzcie i jazda na kemping :) Tylko, że w Makarskiej kempingu nie ma...
Chociaż z drugiej strony wydaje mi się, że nawet teraz jeszcze spokojnie znaleźć można kwatery powyżej magistrali, na wysokości marketu Kerum. Jest tam mnóstwo nowych domów (co roku kilkanascie okazałych budynków przybywa) z apartamentami. Jest to na tyle daleko od centrum i morza, że wydaje mi się, że nie są aż tak oblegane i wcześnie rezerwowane.
Plumek
Cromaniak

Postnapisał(a) Plumek » 12.05.2010 07:47

Fatamorgana napisał(a):
germinal88 napisał(a):Witajcie. Mam poważny problem, razem ze znajomymi chcieliśmy się wybrac w terminie 8-20.08.2010 do Makarskiej, dość dużą grupą 27 osob. Od lutego rozmawiałem z człowiekiem posiadającym apartamenty ktore by nas tam pomiesciły, jednak po kilku tygodniowych rozmowach okazał się że nic z tego... spowodował to chyba dość długi czas zbierania zaliczek...:( no i mamy poważny problem, od którego zależy czy wogóle wybierzemy się tam na wakacje.
Pawel

Tak myślę, że wiekowo chyba nie dojrzeliście do robienia takiej eskapady...
Po co aż taka liczna gromada? 8O Kadra sportowa jakaś, czy co?
Przecież uznając że musicie wszyscy tam razem jechać, sami sobie robicie kłopot- w przypadku, gdy nie jest to wycieczka zorganizowana, z zapewnionym transportem...
A właśnie- jak z dojazdem?

Jak się zabrać do rozlokowania?
Najpierw lista kto z kim. Jak wyczerpiesz rozlokowanie par (zakładając, że oni są i będa nadal razem i śpią ze sobą... :wink: ), to stoisz przed trudniejszym zadaniem- jak dopasować resztę.
Jeśli nie jest wszystkim obojetne kto, gdzie i jak oraz z kim (zdarza się, ale wątpię, czy tak duża "banda" jest już tak bardzo zgrana na takich wyjazdach), to poza oczywistą zasadą grupowania osób tej samej płci, powinieneś pogrupować osoby o: podobnych zainteresowaniach, podobnych charakterach, gustach, zaś imprezowiczów odseparuj od śpiochów, nocnych marków od tych, co idą spać z kurami.
Jak masz listę gotową, to zobacz po ile osób liczy kazda grupa (lub ile par). Wtedy wiesz jakich noclegów szukać. Po ilu wrzucać do osobnej chałupy/apartamentu itd...
U Chorwatów dobrze sprawdza się wykorzystywanie stosunków dobrosąsiedzkich, a w takich mniejszych miasteczkach, to oni się tam znają. Kontaktujesz się z jednym- od razu pytasz o jego znajomych- czy mają miejsca i ile, za ile.
W przypadku waszej grupy to, co jest wadą (duża grupa) może być i zaletą- taka grupa dla Chorwatów oznacza przecież spory zarobek.... mało kto będzie chciał wysłać was z niczym.
To tak z głowy...
Pozdr.

Też racja... Duża grupa - duży kłopot ;)
Nawet dla Chorwata. Owszem - duża grupa, można zarobić... ALE duża grupa zawsze chce DUŻY rabat. I trudniej nad nią zapanować, jak zacznie rozrabiać ;) Więc nie wiem, czy tak do końca jest to dobry klient...
Eewwaa
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Eewwaa » 12.05.2010 07:48

Daj spokój :twisted:
Ty dla 27 osób nie mozesz znaleźć?
ja z czterema mam gigantyczny problem :cry:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.05.2010 07:58

To ja w ogóle nie chciałbym wypoczywać w towarzystwie takiej bandy... :D
malczykos
Croentuzjasta

Postnapisał(a) malczykos » 12.05.2010 08:37

Plumek napisał(a):.
Chociaż z drugiej strony wydaje mi się, że nawet teraz jeszcze spokojnie znaleźć można kwatery powyżej magistrali, na wysokości marketu Kerum. Jest tam mnóstwo nowych domów (co roku kilkanascie okazałych budynków przybywa) z apartamentami. Jest to na tyle daleko od centrum i morza, że wydaje mi się, że nie są aż tak oblegane i wcześnie rezerwowane.

Zgadza się. W ubiegłym roku mieszkałem w apartamencie właśnie w tamtej okolicy, ulica Zadarska. Byłem bardzo zadowolony z tego miejsca, ponieważ jest tam cisza i spokój. Apartament 4*, wysoki standard. Tylko tak jak pisze Plumek daleko do centrum, ale blisko do Keruma. Do plaży nie jest tak daleko tylko, powrót może sprawić problem. Powiem szczerze, że byłem zadowolony z tego miejsca ponieważ miałem blisko na mniej zaludnione plaże położone w stronę Krvavicy.
Heterka
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Heterka » 12.05.2010 09:02

Miałam ten sam problem co Ty. Zawsze jak planujemy wyjazd uzbiera się koło nas grupa znajomych ( którzy już byli z nami w Chorwacji )chętnych na wyjazd. Nikomu nie chce się szukać apartamentów i chcą już dostać wszystko gotowe na talerzu. Aby było sprawniej zawsze wpłacałam zaliczki za wszystkich nie wspomnę już, że koszty przesyłki zawsze ponosiłam sama. Co prawda nigdy nie narzekali na wybór miejsca i apartamentów.
W Chorwacji byliśmy 8 razy i tylko raz sami z dziećmi - przeważnie jedzie nas 10 - 18 osób. W tym roku jedzie nas 18 osób - do jednego gospodarza, u którego już wcześniej byliśmy i nie trzeba było wpłacać zaliczki - bo jak powiedział zna nas i nam ufa. Grupa ludzi jest sprawdzona w średnim wieku ( 45 - 55 ) i zawsze jest wesoło i przyjemnie.
pasażer
Cromaniak

Postnapisał(a) pasażer » 12.05.2010 09:28

Plumek napisał(a):Pasażer dobrze prawi.

Skoro tak mówisz, to powiem więcej :arrow: NIE CYTUJ CAŁYCH POSTÓW :idea:
Po co tyle przewijać? :evil:
Plumek
Cromaniak

Postnapisał(a) Plumek » 12.05.2010 10:33

pasażer napisał(a):
Plumek napisał(a):Pasażer dobrze prawi.

Skoro tak mówisz, to powiem więcej :arrow: NIE CYTUJ CAŁYCH POSTÓW :idea:
Po co tyle przewijać? :evil:

Żeby nie przewijać jeszcze więcej i nie szukać posta, do którego odnosi sie ta odpowiedź.
pasażer
Cromaniak

Postnapisał(a) pasażer » 12.05.2010 10:33

Fatamorgana, podsunął mi jeszcze jedną myśl. 27 osób to już spora grupa . . . małe przedszkole. Przez 4 miesiące był problem zebrać na zaliczkę, to nie chce sobie nawet pomyśleć jak to będzie przed wyjazdem. Ktoś powie - sorry nie uzbierałem reszty, jednak za drogo, nie jadę . . . i koszty za zarezerwowany apartament nie dzielicie na 5 a na przykład na 3 lub odwołane... (gdyby co to uprzedźcie Chorwata, że nie przyjedziecie)

27osób to minimum 6-7 aut osobowych, chyba że macie 3busy 9osobowe. Przy takim zgraniu jak teraz opisujesz, trasy Waszej razem sobie nie wyobrażam. Wystarczy, że jeden się wyłamie i powie nie płacimy za winiety, zjeżdżamy z autostrady. Lepiej to ustalić na początku podróży, a jeszcze lepiej każdy jedzie sam i spotykamy się na miejscu. Z Torunia do Makarskiej 1500km. Żartów nie ma.

A najlepiej, gdy chcecie być razem, zgłosić się do biura podróży i jednym autokarem. Przynajmniej rodzice się nie będą martwić, bo też mi się wydaje
Fatamorgana napisał(a):że wiekowo chyba nie dojrzeliście do robienia takiej eskapady...

Nie widziałem w centrum Makarskiej domu, który by pomieścił 27osób na tarasie, wiec po co upierać się na domy sąsiadujące ze sobą. Na plaży czy w barze razem nie wystarczy?
Raz byliśmy w Cro 13osób. Wiem co mówię.
pasażer
Cromaniak

Postnapisał(a) pasażer » 12.05.2010 11:10

Plumek napisał(a):Żeby nie przewijać jeszcze więcej i nie szukać posta, do którego odnosi sie ta odpowiedź.

W tym momencie chyba sobie żarty robisz. Temat nie ma 50stron czy 5lat. Nie licząc autora Twoje posty w tym temacie mają numer 3 i 4. Zacytowałaś bez powodu i jeszcze trudno Ci edytować. Sporo osób (w tym admin i moderatorzy) wyraziło się negatywnie o tym, tylko jakoś wszyscy mają na tym forum to głęboko w du... Norma, piękne deklaracje a i tak burdel na koniec. Są fora gdzie klika się na nick i pisze odpowiedź. Cytuje się rzadko, a na pewno nie tak jak tu ramki do ramek.

Mody nie mają czasu by to pilnować, wiec od nas zależy jak tematy będą wyglądać. Forum tworzą forumowicze, a nie administracja i moderatorzy!

Przypomniałem o tym delikatnie zaznaczam, co widać, bo zaraz wkroczą tu koledzy, że zaatakowałem "miłą" panią.
Jest przysłowie "Mądry zrozumie, a głupiemu nie warto tłumaczyć", wiec nie będę dalej pisał czegoś, co nie jesteś w stanie pojąć.
Plumek
Cromaniak

Postnapisał(a) Plumek » 12.05.2010 11:26

Dziękuję :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.05.2010 11:26

Plumek napisał(a):Żeby nie przewijać jeszcze więcej i nie szukać posta, do którego odnosi sie ta odpowiedź.

pasażer napisał(a):Jest przysłowie "Mądry zrozumie, a głupiemu nie warto tłumaczyć", wiec nie będę dalej pisał czegoś, co nie jesteś w stanie pojąć.
Następna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje