Wycieczka w góry:
Szlak, którym wybrałem się z Luki prowadzi początkowo w kierunku zatoki Vrulje. Wąska ścieżka za parkingiem (zejście do FKK) prowadzi początkowo lasem, a poźniej uroczymi łąkami do podnóża efektownych skałek. W ich najbliższym otoczeniu otwierają się piękne widoki na zatokę Vrulje i okoliczne góry (patrz zdjęcie wyżej w poprzednim poście). Kamienista ścieżka trawersuje zbocze góry, mijając po lewej plażę przy zatoce Vrulje, a za skrzyżowaniem ścieżek (w lewo w dól do plazy) prowadzi zakosami do Magistrali, którą osiąga w pobliżu parkingu
Widok z parkingu na Makarską Riwierę
Skręcamy w lewo w kierunku Splitu, ale po 100 metrch szlak opuszcza szosę i zaczyna się stroe podejście pod górę. To najtrudniejszy odcinek na całej trasie, nie tylko z powodu podejścia. Idzie się bowiem cały czas zakosami po ostrych, obsuwającyh się kamieniach. Po 15 minutach mozolnego podejścia nie osiągając szczytu dochodzimy do szerokiej sciezki. Widoki z tego miejsca są olśiewające. Zachwyca ogrom Biokova, na morzu lepiej wodoczne są wyspy Hvar i Brac, a w dole ruchliwa Magistarala.
Łagodnie prowadząca ścieżką, kluczymy wśród licznych w tym rejonie skałek. Po drodze cały czas cudowne widoki
Widok ze szlaku
Po godzinie docieramy do lokalnej asfaltowej drogi (zamknięta dla ruchu), którą dochodzimy najpierw do nastepnej drogi, a potem do głównej drogi łączącej Sestanovac z Brela.
Za zakretem drogi, opuszczamy ją. Do Gornej Novaiji idziemy na przemian lasem (mnostwo cykad), to widokowymi łąkami.
Gorna Novalija to dwa opuszczona gospodarstwa. Tu można udać na skrzyzowaniu w prawo do Zelicy, Stomaricy, czy Luki, lub w lewo do Gornego Krisaka i centrum.
Przejscie całego odcinka zajęło mi około 4 godzin.
Choć w najwyższym miejscu szlak osiąga wysokośc "ledwie" 500 m npm, to przjeście nim jest niezłą zaprawą przed ewentualną wyprawą w wyższe partie Biokova.
Konieczne dobre buty i spory zapas wody (po drodze nie ma możliwości uzupelnienia napojów). KONIECZNY APARAT !!!
Po drodze nie spotkałem żadnego turysty.
Widok ze szlaku w tle główny masyw Biokovo