Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Radwańska,Krucjata,KK, etc...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MRK
Cromaniak
Re: Katolicki ksiądz o A.Radwańskiej

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 11.07.2013 23:22

BARDUR napisał(a):Napisałem elaborat - ale nie jestem przekonany żeby go wysłać. W skrócie- są w polsce inne wyznania i przekonania a nie tylko katolicki sunnizm, którymi kościół na siłę raczy społeczeństwo, jakbyśmy byli w epoce średniowiecza i mieli ruszyć na wyprawę krzyżową do Jeruzalem.

Nie wysyłaj, cholera, nie wysyłaj... Inne religie są be i fuj. Jest tylko jeden model prawdziwego Polaka - Polak katolik. Cała reszta to Ci źli, niedobrzy, HERETYCY! W Polsce 95% osób deklaruje, że są katolikami, z czego obrządku pilnuje jakieś 40%, z czego jakieś 10% wie, o co chodzi, a reszta dotrzymuje tradycji.

ps. dawaj elaborat. Ja z chęcią przeczytam:)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 12.07.2013 06:55

MRK napisał(a):reszta dotrzymuje tradycji.

W Polsce to po prostu obyczaj...
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 12.07.2013 07:31

BARDUR napisał(a):Napisałem elaborat - ale nie jestem przekonany żeby go wysłać. W skrócie- są w polsce inne wyznania i przekonania a nie tylko katolicki sunnizm, którymi kościół na siłę raczy społeczeństwo, jakbyśmy byli w epoce średniowiecza i mieli ruszyć na wyprawę krzyżową do Jeruzalem.

To lepiej nie wysyłaj, bo skoro piszesz o katolickim sunnizmie i to chyba nie bardzo jesteś w temacie. :?
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 12.07.2013 08:33

Bocian napisał(a):

Zgadza się. Dlatego lepiej i "prawdziwiej" byłoby podać, iż w Polsce kilkadziesiąt procent społeczeństwa, podtrzymuje obyczaj katolicki, niż to, że są katolikami. To są dwie różne rzeczy. Jestem ciekaw, ile procent potrafi wymienić X przykazań, nie wspominając o innych "formułkach". Jestem ciekaw, ile osób przeczytało i zastanowiło się na Starym i Nowym Testamentem... Dla mnie kwestia wiary, choć może precyzyjniej to ujmując, kwestia życia duchowego jest cholernie istotna. Znacząca część naszego społeczeństwa, ma to w głębokim poważaniu. Ich prawo, jasna sprawa. Przy czym, najbardziej drażniące jest to, że to przeważnie "Oni" wypowiadają się najgłośniej odnośnie wiary.
Ndrangheta
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ndrangheta » 12.07.2013 08:45

A morał z tej historii jest taki, że nic tak nie umacnia wiary, jak goła dupa jakiejś panny :)
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 12.07.2013 08:51

Ndrangheta napisał(a):A morał z tej historii jest taki, że nic tak nie umacnia wiary, jak goła dupa jakiejś panny :)

Ale u kogo?
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 12.07.2013 08:54

Ndrangheta napisał(a):A morał z tej historii jest taki, że nic tak nie umacnia wiary, jak goła dupa jakiejś panny :)

:mrgreen:
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 12.07.2013 08:56

jara napisał(a):

Ale u kogo?

Się czepiasz:). Wystarczy jedna nawrócona owieczka za sprawą gołej dupy i jest dobrze:). Statystyki w górę!!:)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 12.07.2013 09:01

MRK napisał(a):
Bocian napisał(a):

Zgadza się. Dlatego lepiej i "prawdziwiej" byłoby podać, iż w Polsce kilkadziesiąt procent społeczeństwa, podtrzymuje obyczaj katolicki, niż to, że są katolikami. To są dwie różne rzeczy. Jestem ciekaw, ile procent potrafi wymienić X przykazań, nie wspominając o innych "formułkach". Jestem ciekaw, ile osób przeczytało i zastanowiło się na Starym i Nowym Testamentem... Dla mnie kwestia wiary, choć może precyzyjniej to ujmując, kwestia życia duchowego jest cholernie istotna. Znacząca część naszego społeczeństwa, ma to w głębokim poważaniu. Ich prawo, jasna sprawa. Przy czym, najbardziej drażniące jest to, że to przeważnie "Oni" wypowiadają się najgłośniej odnośnie wiary.

Największym farmazonem i przekrętem wg mnie, jest zliczanie wszystkich ochrzczonych i podawanie, że to ogólna ilość wiernych. Stąd te 95%. Gdyby chrzest był w wieku 18 lat i decydował o tym sam zainteresowany, byłoby zgoła odmiennie. Popatrzmy na bierzmowanie, ile osób do niego przystępuje.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 12.07.2013 09:09

Bocian napisał(a): Popatrzmy na bierzmowanie, ile osób do niego przystępuje.

Ale Sławek, na bierzmowanie to trzeba sobie zasłużyć.
Sven
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sven » 12.07.2013 09:14

Nie narzekajcie tak na kościół w Polsce.
Jak się patrzy co się dzieje np w Wlk Brytanii to chyba mamy powód do zadowolenia.

Jeżeli ktoś bierze ślub kościelny bo sukienka i chlanie w wujkami to gratuluję.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 12.07.2013 09:21

Sven napisał(a):Nie narzekajcie tak na kościół w Polsce.
Jak się patrzy co się dzieje np w Wlk Brytanii to chyba mamy powód do zadowolenia.

Jeżeli ktoś bierze ślub kościelny bo sukienka i chlanie w wujkami to gratuluję.

Kościół jako instytucja upadł bardzo nisko. Przykre jest jednak to, że ma odzwierciedlenie w kryzysie wiary. A przecież nie mamy wierzyć w księży.
Ndrangheta
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ndrangheta » 12.07.2013 09:27

Ból dupy pod tytułem "goły tyłek Radwańskiej" trwa w najlepsze. A co do tego ma Jezus?? Czyżby mówił: "nie pokazujcie tyłka bo się będziecie smażyć w piekle"?? Rozumiem też, że lepiej mieć Jezusa na ścianie niż w sercu-wtedy życie jest prostsze i można dowolnie manipulować na swoje potrzeby jego słowami i naukami. Jeszcze jedno. Jestem baaaardzo ciekawy co by zrobił Taliban gdyby Radwańska tę kasę za sesje oddała np. na Caritas lub kościół toruński??? pekunia nie omlet? ;)
A tak przy okazji mocno się zastanawiam, co by powiedział ksiądz Dziewecki gdyby na miejscu Agnieszki był jakiś piękniutki ministrant lub przystojny kleryk?
Sven
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sven » 12.07.2013 09:28

No tak ale dla większości jedynym kontaktem z kościołem jest właśnie ksiądz. Jego zachowanie i postawa rzutuje na całość.
To jest chyba najważniejszy problem. A nagonka w mediach to inna sprawa.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 12.07.2013 09:38

Zanim się dyskusja rozwinie w niewłaściwym kierunku proponuję przeczytać zasady w skrócie, które w dalszym ciągu na forum obowiązują. Szkoda by było tematu. Co nie :?: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Radwańska,Krucjata,KK, etc... - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone