Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pożar na Jadranem

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jacynty
Cromaniak
Pożar na Jadranem

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacynty » 20.09.2008 11:32

Makarska w ogniu? Podobno zakorkowana Jadranka.Wiatr wiejący z prędkością ponad 100km/h...jednak lepiej jechać w czerwcu.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 20.09.2008 11:37

zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link trochę się kopci 8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.09.2008 12:40

Z radiowego nasłuchu-spaliło sie się 300 ha(?!) ogień powstał od spięcia trakcji elektrycznej,są ranni strażacy.
Crokuski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crokuski » 20.09.2008 12:41

To już chyba od wczorajszej nocy, bo zauważyłem na webcamie ze stacji benzynowej duży korek. Miałem założyć temat co się dzieje, ale widzę, że się wyjaśniło...
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 20.09.2008 13:53

Witam.
A czy nie wiecie w którym to miejscu tak mniej/więcej?
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 20.09.2008 17:01

Wiemy: od Veprica do Promajny. Ewakuowano ludzi do hotelu w Baskiej Vodzie. Pali się od wczoraj od 21. No i zamknięta jest na tym odcinku jadranka.

P.S. W czerwcu też się paliło. Dla odmiany od Makarskiej (ok. Konzuma) w stronę Tucepi).
michal.p
Plażowicz
Mój powrót

Nieprzeczytany postnapisał(a) michal.p » 20.09.2008 18:26

No to mam szczęście wyjechałem o 19.00 z Makarskiej.
po drodze wcale nie było wesoło całą drogą do Śvięty Rok wiało Bura i ograniczenia do 80km/h, tunel był zamknięty dla autobusów i ciężarowych w stronę Zagrzebia a przy wyjeździe okazało się że w stronę Zadaru zamknęli tunel dla wszystkich.
rysiek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek » 20.09.2008 20:24

hepik napisał(a):Z radiowego nasłuchu-spaliło sie się 300 ha(?!) ogień powstał od spięcia trakcji elektrycznej,są ranni strażacy.

Spaliło się już ponad 800 ha lasu i jest to, jak na razie, największy w tym roku pożar w Cro. :(
Darmar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darmar » 20.09.2008 20:45

Paliło sie..i palić będzie..normalka.
Gandaliela
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandaliela » 21.09.2008 18:26

Ja akurat w Polsce ale mnie mąż postraszyl przez telefon .Poatrzcie sobie tu zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link i tu zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
Lewy85
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lewy85 » 21.09.2008 18:51

a już opanowali pożar i zgasili go czy dalej sie pali ?
Anusiak75
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anusiak75 » 21.09.2008 19:52

Witam Cromaniaków :D

właśnie dzisiejszej nocy wróciłam z udanego urlopu w Makarskiej..w piątek ok 21 na moich oczach "rozświetliło" się niebo potężną łuną elektryczną, a chwilę później cała Makarska była pozbawiona prądu ...prawdopodobnie w wyniku bury doszło do zerwania przewodów wysokiego napięcia, które spowodowały pożar. Widziałam pierwszy ogień dość wysoko w górach i palił się słup energetyczny...przez silny wiatr ogień tak szybko się rozprzestrzeniał, że w ciągu dwóch godzin paliło się już przy samym morzu. Wrażenie było niesamowite, bo sytuacja zmieniała się bardzo szybko i widać było, że strażacy nie radzą sobie z żywiołem. Obserwowałam ogień najpierw z samego początku Makarskiej, a potem przeszłam na cypel niedaleko latarni i stamtąd widać było pożar. Rano wyjeżdżaliśmy z Makarskiej do domu i oczywiście cała magistrala główna była zamknięta, więc musieliśmy jechać objazdem przez Vrgorac, gdzie wyznaczony był objazd...droga koszmarna...bardzo wąska i kręta raczej mało przyjazna do mijanki dla tirów i autobusów...odcinek 78 km aż do autostrady jechaliśmy ponad 2,5h...korki dramatyczne. Przez burę powrót do domu trwał 17h (przez ten objazd i korki na autostradzie). Tak jak wcześniej pisał michal.p tunel Śviety Rock zamknięty był dla aut ciężarowych i autobusów i to wprowadzało zamieszanie na drodze i korki. Na szczęście cały urlop uważam za bardzo udany...pogoda dopisała w tym roku idealnie, bo w zeszłym roku byliśmy od 1 do 13 września i pierwszy tydzień padał deszcz i było bardzo zimno, więc w tym roku postanowiliśmy jechać od 7 do 20 i było super. Polecam Makarską...super miejsce na wrześniowy wypoczynek.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.09.2008 20:27

Lewy85 napisał(a):a już opanowali pożar i zgasili go czy dalej sie pali ?

zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link :lol: :papa:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 22.09.2008 11:02

W Krvavicy pożar oparł się o pierwszą linię domów przy magistrali. Było groźnie i niebezpiecznie. Podobnie w Makarskiej - aż do skrętu na Veliko Brdo - zszedł następnie poniżej magistrali, w kierunku hotelu Rivijera i plaży. Zagrożona była stacja benzynowa na wlocie do Makarskiej. Na szczęście 400 strażaków (ściągniętych praktycznie z całej Chorwacji) dało radę. Nazajutrz dopiero (kiedy wiatr osłabł) latały kanadery i helikoptery, które dogaszały tlące się pogorzelisko.
Mam parę fotek z pogorzeliska, ale zamieszczę je dopiero po powrocie do kraju - czyli po 5 października.
kropeczka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropeczka » 22.09.2008 11:24

Janusz Bajcer napisał(a):
Lewy85 napisał(a):a już opanowali pożar i zgasili go czy dalej sie pali ?

zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link :lol: :papa:

600 ha lasu :( dobrze,że pożar udało sie opanować, pare dobrych lat jednak minie,zanim pogorzelisko przestanie straszyć :(
Następna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone