Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Powódż.Apel.

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 19.05.2010 21:48

Jako pierwsi to powinni pospieszyć z własną pomocą i wpłatami ci urzędowi durnie, którzy biora kasę na zabezpieczenia ppowodziowe, sztaby kryzysowe i inne takie duperele, które jak przychodzi co do czego, to dają ciała na całego i potem jeszcze opowiadają bajki, że procedury świetnie działają...
Dzisiaj na własne uszy zobaczyłem i usłyszałem jak to naprawdę zadziałało...
Niech ich szlag :evil: :twisted: .
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 19.05.2010 21:53

Przecież powiatowe Centra Zarządzania Kryzysowego to fikcja, istnieją tylko w ustawie !
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 19.05.2010 22:37

Od trzech dni w lokalnych mediach wypowiada się więc fikcja? 8O 8O 8O :?: :idea:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 20.05.2010 05:05

Fatamorgana napisał(a):Jako pierwsi to powinni pospieszyć z własną pomocą i wpłatami ci urzędowi durnie, którzy biora kasę na zabezpieczenia ppowodziowe, sztaby kryzysowe i inne takie duperele, które jak przychodzi co do czego, to dają ciała na całego i potem jeszcze opowiadają bajki, że procedury świetnie działają...
Dzisiaj na własne uszy zobaczyłem i usłyszałem jak to naprawdę zadziałało...
Niech ich szlag :evil: :twisted: .

Fatamorgana.
Jak jest, każdy to widzi... :(

Jeśli sami sobie nie pomożemy, to nikt nam nie pomoże, tym bardziej, że nikt się nie kwapi do ogłoszenia stanu klęski żywiołowej, co w znacznym stopniu mogłoby ułatwić wszelkie akcje ratunkowe i szybkie wsparcie dla potrzebujących pomocy...

Jednak może lepiej nie kierujmy rozmowy na te tory, bo niebezpiecznie się może przekształcić w dysput polityczny!

Moim zdaniem każdy może pomóc we własnym zakresie: jeden zasili konto caritas lub innej akcji humianitarnej, inny załaduje kilka worków z piachem, ktoś jeszcze użyczy chwilowego schronienia, a ktoś podzieli się z potrzebującymi niezbędnymi rzeczami materialnymi.. itp.

Tylko nie oceniajmy jaka forma pomocy jest lepsza i kto się bardziej "wykazał", bo każdy daje tyle na ile może i chce..

8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.05.2010 05:52

Druga strona tego wątku przemienia sie w wątek polityczny.
Kłódka?
;)
Krzysiekm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiekm » 20.05.2010 06:55

Totalna bzdura z tym domkiem!
Gdzie go wybudujesz w Chałupkach,Czechowicach,Krakowie,Sandomierzu,Warszawie czy nad morzem?
Komu zlecisz budowę(załatwienianie formalności,pozwoleń,projektów) deweloperowi,który liczy tylko na zysk?
A może jakiś cromaniak po godzinach wybuduje,oszczędnie,zgodnie z Prawem Budowlanym i Ustawą Prawa Zamówień? Bo to w końcu będą społeczne pieniądze.
Moim skromnym zdaniem każdy powinien u siebie pomagać,na swoim terenie,ja wśród znajomych też mam powodzian,którym staram się pomagać,poza tym zawsze można wpłacić na jakieś lokalne konto.Myślę, ze ze znalezieniem takiej instytucji nikt nie będzie miał ma problemu.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 20.05.2010 09:18

Tutaj, wydaje mi się, że mogą pomóc same hurtownie budowlane, tak jak kilka lat temu, kiedy przeszło tornado nad woj śląskim niedaleko Częstochowy, pomogła firma http://www.wiktorpsb.pl/, która przekazywała za darmo materiały budowlane na odbudowę. Oczywiście był jakiś limit, ale przekazali bardzo dużo i dlatego ich stronę podaję. Podaję firmę jako przykład, który może świecić w tej ciemnej dupie, o której pisał Andrzej.

W 1997 roku w czasie powodzi została wydana płyta CD cegiełka dla powodzian... kosztowała chyba ze 20 zł, kupiłem ją ale byłem wściekły jak się zorientowałem, że na paragonie pisze 22% VAT :evil:. Państwo jeszcze i na tych pieniądzach położyło łapę :evil:

A tak naprawdę wiele zależy od nas samych.

Jest szansa pomóc
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 20.05.2010 09:33

A ja niepopularnie dla wielu zapytam - a co z ubezpieczeniem :?: Jedni płacą całe lata i złotówki z niego nie korzystają, inni mieszkając na terenach zalewowych, znając doskonale realia jakie zagrożenia na nich czekają mają wszystko głęboko, bo ludzie/wójt/państwo pomoże a to co można było wydać na ubezpieczenie łatwiej przecież ...
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 20.05.2010 09:38

Nooo ubezpieczyciele już zapowiadają, że rok zamkną na stracie. Będą wypłacać odszkodowania wszystkim, którzy się ubezpieczyli, a z drugiej strony słyszałem, że ubezpieczyciele nie wszystkich chcieli ubezpieczać... w każdej bajce jest ziarenko prawdy... :?
Heterka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Heterka » 20.05.2010 09:41

U nas od niedzieli jest STRASZNO, ale wczoraj wieczorem to już była TRAGEDIA -wycie syren, straże, wojsko, samochód za samochodem z piaskiem - osunął się kawałek wału na Wiśle. Boże dojdzie do nas woda, czy nie. Uciekać czy zostać. Ale z własnego domu nie ucieknę, na komin wejdę a zostanę. A teraz siedzę w pracy - budynek tuż za wałem, pływać umiem tylko na Chorwacji ( słona woda ) i zastanawiam się czy JAKBY CO to zdążę uciec. A tu w szkole mamy uczniów, w internacie zakwaterowanych żołnierzy - może nie jest tak źle? Poziom Wisły już opada byle nie padał deszcz.
Krzysiekm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiekm » 20.05.2010 09:42

Dokładnie tak
Moi znajomi nie mają szans ubezpieczenia domu od powodzi,gdyż są na terenach zagrożonych.Ubezpieczyciele wiedzą co robią.
W TV łatwo mówić "ubezpieczcie się ludzie" tylko gdzie skoro nikt powodzian nie ubezpieczy!!!
Dla takiego PZU to kolejna lekcja kogo nie mają ubezpieczać.
Jolanda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanda » 20.05.2010 16:14

Jeżeli ktoś chce pomóc...powodzianom to można wysłac sms na numer 72052 o tresci "pomoc" ...
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 20.05.2010 21:43

Jolanda napisał(a):Jeżeli ktoś chce pomóc...powodzianom to można wysłac sms na numer 72052 o tresci "pomoc" ...

Hm, myślę, że to dużo, dużo, bardzo, bardzo dużo za mało...
Numeru konta niestety na obecną chwilę nie znam, a szkoda. :cry:
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 20.05.2010 21:47

majeczka napisał(a):
Jolanda napisał(a):Jeżeli ktoś chce pomóc...powodzianom to można wysłac sms na numer 72052 o tresci "pomoc" ...

Hm, myślę, że to dużo, dużo, bardzo, bardzo dużo za mało...
Numeru konta niestety na obecną chwilę nie znam, a szkoda. :cry:

PROSZĘ
http://www.caritas.pl/platnosci/
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 20.05.2010 22:18

hajduczek napisał(a):
PROSZĘ
http://www.caritas.pl/platnosci/

O! Serdeczne dzięki. :lol:
Z uwagi na totalny brak czasu niestety nie śledzę wszystkich relacji, zaraz jednak na powyższe konto wykonam swój przelew. :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone