Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Posągi, pomniki......itp.

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 14.05.2013 18:12

Wygląda na to, że wcześnie wstajesz :wink: .......nawet chyba wcześniej ode mnie :wink:
Co do reszty.....nie pomogę :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.05.2013 21:03

A ja znalazłem jeszcze jeden powstańczy krucyfiks ...
Obrazek

I jeszcze dwa obrazy Willmana, ale gdzie indziej :D
Obrazek
Obrazek

Te już były, ale ładne są i je lubię ;)
Obrazek
Obrazek
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 14.05.2013 21:07

Posągi, figury bywają te same....choć wiesz, ujęcia bywają różne :wink:
Zresztą co ja tu wypisuję 8O
Hmmm, to chyba ja się uczę :? :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.05.2013 21:14

A jeszcze światło gra swoją rolę ;)

Zrobiłem w końcu Pomnik Partyzanta, czy tam Pomnik Bojowników o Polskę Ludową albo Pomnik Partyzanta Gwardii Ludowej - do wyboru, jak kto chce :D
Wątpię, żebyś go widziała, bo niby w samym centrum stoi, ale tak, ze go nie widać i mało kto zwraca na niego uwagę :)

O tym to coś opowiem ;)
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 14.05.2013 21:16

To czekam :wink:
Ale żeby nie było, że już :wink: :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.05.2013 21:18

Gdzie tam. Zdjęcia robiłem w niedzielę, więc pewnie do nich dojdę za jakieś ... dwa lata ;)
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 14.05.2013 21:24

Hmmm......no, aż tak odległego czasu, nie miałam na myśli :? :wink:

A jak....nie dożyję 8O :lol:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 15.05.2013 18:40

weldon napisał(a):"Willmanowa pokusa" była gdzieś niedaleko i pamiętam, że nazwa pochodzi od pewnej przypadłości, której artysta nie mógł się oprzeć :wink:

Zapewne w Krzeszowie, bo to właśnie tam opat Rosa musiał :roll: zamknąć Willmanna na klucz w pracowni, aby ukończył zamówione dzieło, bo namiast malowac ciagle biegał do karczmy :wink:.
W Lubiążu nawyków nie zmienił, ale ceniono go wielce, gdyż pochowano w klasztornej krypcie wraz z mnichami.

Tablica pamiątkowa z korytarza wiodącego do refektarza opata w Lubiążu - jadalnia ozdobiona jest malowidłami Willmanna. Podobizna artysty na tablicy powstała na podstawie jego autoportretu z 1675 roku:

Obrazek
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 15.05.2013 18:46

Toż każdy artysta weny swojej poszukać musi :wink: :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.05.2013 18:47

dangol napisał(a):Zapewne w Krzeszowie, bo to właśnie tam opat Rosa musiał :roll: zamknąć Willmanna na klucz w pracowni, aby ukończył zamówione dzieło, bo namiast malowac ciagle biegał do karczmy :wink:.

Możliwe to bardzo, ale nie pomnę, bo to strasznie dawno było :D

Miecia napisał(a):Hmmm......no, aż tak odległego czasu, nie miałam na myśli :? :wink:

A jak....nie dożyję 8O :lol:

No to nie będę ryzykował w takim razie ;)

Ale najpierw wspomniany Mickiewicz z Puszkinem u Wsiewołoda Istomina
Obrazek

Ta kamienica była wybudowana jako neorenesansowa, więc ozdóbek takich i detali było sporo, ale po odbudowie komuniści stwierdzili, że nie ma co przesadzać z burżuazyjnymi ciągotkami i tylko tych dwóch poetów odstroili, resztę pozostawiając koszmarnie smutną :/

A to ten pomnik, co mam nie ryzykować :)

Obrazek
Pomnik Partyzanta znany także jako Pomnik Partyzantom Bojownikom o Polskę Ludową lub Pomnik Partyzanta Gwardii Ludowej :)
Miał być pomnikiem Bohaterów Warszawy, ale Nike Koniecznego wtedy wygrała i z tym nie do końca było wiadomo co zrobić.

Tu w pobliżu była jedna ze słynniejszych akcji Gwardii Ludowej, jak wiadomo ukochanej bojowniczki ówczesnych władz, zamachu na Café Club, więc miejsce na tym skwerze było jak znalazł.

Obrazek

W dodatku na przeciwko stał słynny Dom Partii, więc towarzysze mogli sobie sycić wzrok tym widokiem rannego partyzanta podtrzymywanego przez kobietę i wszystko już zaplanowano, kiedy ktoś się połapał, że Kowalik, twórca pomnika, świadomie lub nie, z władzy ludowej sobie jaja zrobił.

Obrazek

W tradycji jednej z nieuznawanych przez panujących religii taka konfiguracja to się pieta nazywa ;)
W dodatku wówczas nie trzymała jeszcze wawrzynu, tylko rękę wysoko do nieba wznosiła, co towarzyszom patrzącym z okien swojej świątyni mogło się ździebko źle kojarzyć :D

Uroczystości odwołać się nie dało, pomnika za bardzo zmienić też, ale udało się jeszcze namówić autora żeby dostrugał matce-polce wawrzyn w rękę.

Wawrzyn, jako warzywo pospolite, już się robotniczo-chłopskim tak w oczy nie rzucał, jak sama zaciśnięta pięść :D
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 15.05.2013 18:53

Dziękuję Piotrek, żeś się nade mną, ulitował :roll: :wink:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 15.05.2013 18:55

weldon napisał(a):...wszystko już zaplanowano, kiedy ktoś się połapał, że Kowalik, twórca pomnika, świadomie lub nie, z władzy ludowej sobie jaja zrobił.

A to mi się spodobało. :D
Ładnie to opisałeś.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.05.2013 19:50

Miecia napisał(a):Dziękuję Piotrek, żeś się nade mną, ulitował :roll: :wink:

Szczerze mówiąc, to sobie w porę przypomniałem, że pamięć mam dobrą, ale krótką, więc to z obawy o własną kompromitację, że mi za kilka lat wytkniesz obietnicę, a ja nie będę pamiętał o co chodzi, wolałem teraz to pokazać :D

jan_s1 napisał(a):A to mi się spodobało. :D
Ładnie to opisałeś.

A dziękuję :) Czasami zdarza mi się coś tam podsłuchać na ulicy ciekawego :D

A mój ORWOFilm, nawiązujący do epoki jak się podobał? ;)

Wrócimy do Kostki ... Ciekawe, czy wiecie co to są te kamienie?:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 15.05.2013 19:52

Czytałam coś o jakimś różańcu :roll: :wink:

ps. a co wypominania.....dobrze kombinujesz :wink:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 15.05.2013 19:55

weldon napisał(a):A mój ORWOFilm, nawiązujący do epoki jak się podobał? ;)

O ile pamiętam, to Orwofilm był gorszy. :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Posągi, pomniki......itp. - strona 70
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone