Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portrety

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 03.02.2010 08:55

To nie tak :wink: Błysnąłeś bezpośrednio małej w twarz i to rzuca się w oczy. Często decydowanie lepszym rozwiązaniem jest zdanie się na rozproszone światło zastane, ale z tego co widzę nie było go zbyt wiele a tak jak napisałem minka małej to wynagradza :)
mariush_foto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariush_foto » 03.02.2010 10:02

Rysio - uzasadniony, uzasadniony... tym wszystkim co jest w kadrze poza Olą :-)
Gdybyś miał ochotę obejrzeć więcej zdjęć z tej ekspresowej sesji z Misskami UMK, to zajrzeć możńa tu http://photohibition.blogspot.com/2009/ ... rywki.html i tu http://photohibition.blogspot.com/2009/ ... ukowa.html
(moja ulubiona Justyna na zachętę :-))
Obrazek
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 03.02.2010 10:47

mariush_foto napisał(a):...więcej zdjęć z tej ekspresowej sesji z Misskami UMK...

Mariusz - Tobie tego jeszcze nie pisałem... ale, kurka, w tych okolicznościach to muszę Cię jednak "sheitować" :wink: :lol:

Więc...

Mariusz - I hate you :mrgreen:

PZDR
mariush_foto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariush_foto » 03.02.2010 10:54

Rafał K napisał(a):
mariush_foto napisał(a):...więcej zdjęć z tej ekspresowej sesji z Misskami UMK...

Mariusz - Tobie tego jeszcze nie pisałem... ale, kurka, w tych okolicznościach to muszę Cię jednak "sheitować" :wink: :lol:

Więc...

Mariusz - I hate you :mrgreen:

PZDR
I :hearts: U 2
:-)
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 03.02.2010 10:59

:lol:

Pisałeś na blogu, że kolorki kalendarza trochę "pojechały" w edycji. Zapytam - sam konwertowałeś do CMYK'u ?
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 03.02.2010 11:02

Mariush ja się tam nie znam na portretach (patrz moje foty :mrgreen:), ale na moje koślawe oko Justyna o niebo lepsza niż Ola ;) oczywiście chodzi mi o kadr ;) Poza tym chciałbym mieć takie modelki to focenia ...... Zazdraszczam :hearts:
mariush_foto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariush_foto » 03.02.2010 11:18

Rafał K napisał(a)::lol:

Pisałeś na blogu, że kolorki kalendarza trochę "pojechały" w edycji. Zapytam - sam konwertowałeś do CMYK'u ?
Nie, drukarnia dostała zdjęcia walczyła w nimi samodzielnie, ja tylko pstrykałem... szczerze mówiąc, kwestie takie jak konwersja do CMYKu są poza moim rozumkiem :-)

Leszek, kilka miesięcy temu wcześniej robiłem też tym samym dziewczynom reportażo-sesję w bikini w spa... jak poszperasz na blogu to znajdziesz :devil:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 04.02.2010 12:14

weldon napisał(a):
Interseal napisał(a):Chrześniaczka :)

Bajeczka ....

Bądźcie szczerzy, bo ja się nie poddaję, mimo, że tu nic nie wstawiam, ale g..cio mi wychodzi.

Zrobię coś ultrazoomem? Tylko nie piszcie, że w w macro.
Ostatnio, na mrozie, z dwudziestu metrów próbowałem oczka uchwycić. Po ciemnicy, bo już zmierzchało.

Bo jeżeli to ja jestem d..pa, to nie kupię sobie wymarzonego lustra,
a od Was to uzależniłem (też, ale jednak - małżonka Was ogląda {czasem, na szczęście}, to i się liczy z Waszym zdaniem).

Weldon - ... :wink:

Z mojego skromnego doświadczenia mogę Ci tylko podpowiedzieć, że dobry obrazek (portret, pejzaż, cokolwiek) najczęściej powstaje najpierw w głowie fotografa.

Zobacz sobie jak są skomponowane np. fotki Mariusza - gdzie każdy element jest częścią dokładnie zaaranżowanej całości. Podglądając takie klatki trzeba spróbować zrozumieć jak pracowała głowa autora i potem przełożyć to... do swojej głowy. "Pstryk" powinien być na końcu... a nie na początku.

Narzędzie jest sprawą absolutnie wtórną - lusterko z jakimś 50/1.8 byłoby (w wypadku portretów) niewątpliwie (i obiektywnie) znacznie lepszym środkiem do nauki, ale...

Kupno sprzętu samo w sobie nic nie zmieni - jeżeli nie wiesz do czego byłby Ci potrzebny taki zestaw jak wyżej (odwracając - czego Ci teraz brakuje jak używasz zuma) to raczej nie kupuj... :wink:

PZDR
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.02.2010 22:08

Rafał K napisał(a):czego Ci teraz brakuje jak używasz zuma

Mam duże dłonie i kompakty oraz UZety mi się nie mieszczą ... :wink:

A na poważnie - radości fotografowania?

Szybkości ostrzenia, precyzji kadrowania, wymiennych obiektywów ...
Koloru, głębi ostrości z możliwością korekcji... Jasności obiektywu,
większej matrycy, zdjęć seryjnych, uniwersalności ...
Mniejszych szumów, sterowania WB ...? Ja wiem?

Ten mój sprzęt to ma już z sześć lat, więc czas na zmiany.

Mam trochę rozeznania w różnicach, gdy z pożyczonym sprzętem biegam po mieście lub po polach.
Troszeczkę "studiowałem" ze stałką. UZi jest dobry w na wakacje, jak trzeba coś na szybko skadrować,
ale ja więcej uwagi poświęcam "martwej naturze", miasto, reporterka, trochę macro (chociaż tu akurat,
ta moja Minolta jest doskonała). Ostatnio mi pustułka siedząca z łupem na środku ulicy uciekła,
bo mi się aparat kilka godzin włączał, a ostrzenie zaplanował na inny termin.
A mi się zdarza zdjęcia w ruchu chcieć zrobić.
Ciężko pracuje mi się z ludźmi, w sumie, dopiero teraz, przy Was,
zacząłem myśleć o tym, że w ogóle istnieje portretowanie.
Mam (a właściwie dziecko posiada) jedno body z kitem i macro. Albo wejdę w tego nowego hx 1 sonego,
albo, chyba wolałbym, w drugie, nowsze body + jasną stałkę (mam dostęp do studia - pewnie by było warto
skorzystać, ale wtedy mogę pojechać na pożyczonym sprzecie),
może jakąś sto piątkę, flintę po Minolcie - mielibyśmy komplet.
Wtedy można by już poszaleć.

Te slogany o "fotografie, co robi zdjęcia" to ja znam, ale czuję się trochę tak,
jak kierowca na uniwersalnych oponach w środku zimy.
Każdy, byle był na zimówkach, mnie wyprzedza ...

Tak to widzę.

A przynajmniej, do tej pory widziałem :wink: znając Was ... :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 05.02.2010 09:29

weldon napisał(a):...Te slogany o "fotografie, co robi zdjęcia" to ja znam, ale czuję się trochę tak,
jak kierowca na uniwersalnych oponach w środku zimy.
Każdy, byle był na zimówkach, mnie wyprzedza ...

Tak to widzę.

A przynajmniej, do tej pory widziałem :wink: znając Was ... :D

Hahaha pięknie to ująłeś :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 07.02.2010 09:50

No dobrze przyszedł czas na zaprezentowanie dwóch zdjęć. Ciekaw jestem co powiecie o nich, które Wam się bardziej spodoba.

1. Agnieszka - zdjęcie z użyciem blendy rozpraszającej światło
Obrazek

2. Agnieszka - zdjecie w pełnym słońcu.
Obrazek

Można wziąć pod uwagę wszystko. Nie tylko blendę ;)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.02.2010 10:26

Oba do wywalenia z poziomu puszki ze względu na przymrużone a na 2 wręcz zamknięte oczy :?
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 07.02.2010 10:30

Eeee nie gadaj ;) na pierwszym nie jest tak źle ;) :P
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.02.2010 10:39

Źle ? nieeeee :wink: Aga powinna Ci przez miesiąc obiadu nie dawać za te fotki, o czym innym nawet nie wspomnę :twisted:

Ciekawy link :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 07.02.2010 11:11

Rysiu a czy to zdjecie można zaliczyć do portretów czy do krajobrazu :?: :twisted:

1.
Obrazek

Albo to poniżej...
2.
Obrazek

:D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Portrety - strona 133
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone