Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portrety

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 10.01.2010 10:55

Rysio napisał(a):Rafał czy mi się zdaje czy kurteczkę popaliło :wink:

A rzeczywiście - miejscami pochlastało :lol:

Twój kadr ok. Dawaj dalej.

PZDR
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 10.01.2010 11:11

weldon napisał(a):... a po za tym modelki mi się buntują...

Do tego akurat to trzeba się przyzwyczaić :mrgreen:

PZDR
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 10.01.2010 14:18

Weldon, mnie najbardziej inspirują inni (nie to że kopiuję oczywiście), 100 razy przyjemniejsze niż czytanie teorii ;) zwłaszcza na ekranie kompa ;)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.01.2010 16:16

F-uncia napisał(a):Weldon, mnie najbardziej inspirują inni (nie to że kopiuję oczywiście), 100 razy przyjemniejsze niż czytanie teorii ;) zwłaszcza na ekranie kompa ;)

Z pewnością.
Właśnie jestem po dwudniowej "lekturze" Lorocha z Błażejczykiem, którzy, m.in. przypomnieli moją ziomalkę,
Zofię Nasierowską, której album, z osobistym autografem, gdzieś tu posiadam.
Tak więc inspiracji "portretowej" mi nie brakuje.
Jednak teoria pozwoli mi na zrozumienie samej idei.
Oczywiście cały czas staram się również praktycznie podejść do tematu.
Na razie walczę z modelkami, z GO:

Obrazek

już się zastanawiam, czy UZ, w ogóle nadaje się do takich zdjęć.

Dlatego też nie rezygnuję z zabaw w "cyfrowej ciemni":

Obrazek

Artystą to ja nie będę, ale, jeżeli jest taka okazja, to chciałbym czasami odejść od tej "rodzinnej reporterki"
i zrobić sobie coś, co można będzie chociaż jako tapetę na pulpit wrzucić. :wink:
Ostatnio edytowano 21.02.2012 09:28 przez weldon, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 10.01.2010 16:44

Na zdjęciu z kociakiem aparat złapał ostrość za kotem na drzwiach. Jeśli chcesz uzyskać niewielką GO tym aparatem (wg exif Minolta Dimage Z6) to musisz nastawiać zoom na wartości w okolicach x10 albo i więcej i używać punktowego pomiaru ostrości. Co do drugiego portretu pobaw się krzywymi by nadać zdjęciu większego kontrastu
:wink:

Aha, cd do wczorajszego, facet od bębnów i talerzy

Obrazek

Rafał, wiem wiem, potężny BF :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.01.2010 17:09

Rysio napisał(a):... musisz nastawiać zoom na wartości w okolicach x10 albo i więcej ...
... czyli? Robić z daleka na wąskim kadrze? Czy raczej wejść w tryb macro przy ujęciach z bliska?
Z ręki mogę nie utrzymać. Użyć statywu? To już zabawa nie ta. Zaczyna pachnieć studiem.
AF punktowy z wyłączonym Full-time'm.

Rysio napisał(a):Co do drugiego portretu pobaw się krzywymi by nadać zdjęciu większego kontrastu

Tu już sobie odpuszczę. Będę próbował nowe, tylko, przy tej pogodzie, jest straszne światło,
a na zewnątrz mróz, więc spod tego stosu ubrań modelki nie widać :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 10.01.2010 17:32

Tak w przypadku Twojego aparatu musisz używać fotografować z daleka z użyciem sporego zooma. Jeśli brakuje Ci światła podnieś ISO, w czarnobieli np szum nie wygląda źle do pewnej granicy. Wykorzystaj światło okna jeśli nie chcesz używać np halogenowego.

Edit: Co do tych ubrań, to nikt nie wymaga byś akty na mrozie robił. Opatulona zimowa modelka również może stanowić ciekawy obiekt :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.01.2010 17:44

Rysio napisał(a):Opatulona zimowa modelka również może stanowić ciekawy obiekt :wink:

Wytrzymała 30 sekund i dała nogę :wink:

Obrazek
Ostatnio edytowano 21.02.2012 09:28 przez weldon, łącznie edytowano 1 raz
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 10.01.2010 19:36

Rysio napisał(a):...Rafał, wiem wiem, potężny BF :wink:

He, he... dla mnie lux. Jest historia - a o to przeca chodzi.

Może tylko większa głębia - coby facjatka ciut wyraźniejsza była :wink:

Masz coś szerszego :?:

PZDR
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 10.01.2010 19:56

No to z wyraźną facjatą, ciut szerzej :wink:

Obrazek

Edit: Jeszcze jedno szersze

Obrazek
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 11.01.2010 10:14

Dla mnie ok.

PZDR
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 11.01.2010 11:14

Rysio, i kto ci ten BF zauważy ;)

BTW musze sprzedac obiektyw z BF, tylko ze na analogu bylo ok wiec juz nie wiem... :roll:

Nie wiem jak to w roznych aparatach wyglada, faktycznie na Canonie S1 robilam "portrety" z duzym zoomem, ale nei zawsze zoom idzie w parze z jakością. Tzn duża odległość raczej. Mam taki problem z Sigmą 28-105. na ogniskowej 105 przy wiekszych odleglosciach ma koszmarne problemy z ostroscia. Generalnie jak ja zlapie to jest super, ale nie zawsze tak jest. Hmm... Musze ja sprzedac :D Przerzucam sie na stalki :D ALe np z Tokin 12-24 i jej ostrosci jestem zadowolona. NIe to samo co 50tka ale naprawde przyzwoicie.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 11.01.2010 12:14

F-uncia napisał(a):...ALe np z Tokin 12-24 i jej ostrosci jestem zadowolona. NIe to samo co 50tka ale naprawde przyzwoicie.

No to dzięki za opinię, bo zamiaruję takową nabyć :D (IF)DX PRO II :D cena ~2000 PLN :D
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 11.01.2010 16:03

Ja kupowałam jeszcze za 1500 ;) a chwile pozniej jen podskoczyl... Jedyna wada to abberacje wieksze niz u konkurencji, ale mi np to najmniej przeszkadza, bo to mozna w obrobce zniwelować.

Ludzie kupuja Sigme 10-20 ale ja juz mam tak zle doswiadczenia z Sigmami ze jakos nie jestem przekonana.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 11.01.2010 16:16

F-uncia napisał(a):ja juz mam tak zle doswiadczenia z Sigmami ze jakos nie jestem przekonana.

Moje doświadczenia są zgoła inne, także albo Ty miałaś pecha albo ja mam szczęście :wink: A S10-20 to bardzo przyzwoite szkiełko :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Portrety - strona 129
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone