Sezon grzybowy w pełni - czas na grzybobranie.
Po udanym grzybobraniu można sobie przetworzyć znalezione grzybki i zabrać na wakacje do Chorwacji pod rakiję lub jako dodatek do obiadu.
Przepis na rydze w sosie pomidorowym/po sądeckuSkładniki:
3 kg rydzów
12 średnich cebul
1 1/2 szklanki octu
1 1/2 szklanki wody
7-8 łyżek cukru
3 płaskie łyżki soli
1 1/2 szklanki oleju
2 słoiczki koncentratu pomidorowego
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz do smaku
Co potrzeba , aby zrobić sobie rydzyki wg tego przepisu
Pierwszym krokiem jest udanie się tam gdzie one rosną , czyli na łąkę lub do lasu

Ponieważ w sądeckich lasach jest ostatnio wysyp rydzów , ubierałem ich 3 kg

i zabrałem się ich przetworzenia.

Rydze należy umyć, większe sztuki można pokroić kawałki i gotować ok 20 minut

12 cebul pokroić w talarki i zeszklić na patelni

Z podanych składników przygotować zalewę

zagotować ocet z wodą , cukrem, solą i przyprawami

dodać olej i koncentrat pomidorowy, wymieszać

Ugotowane i odcedzone rydzyki połączyć z usmażoną cebulką

Dodać zalewę octowo-pomidorową i dusić całość ok. 15 minut.

Następnie włożyć do słoi i pasteryzować ok.10 minut

Z trzech kilogramów rydzyków wyszło mi dwa duże litrowe słoje i kilka mniejszych , a to co w nich , to

Ps. Są dwa sposoby na spróbowanie tych rydzyków
przyjeżdżać na każdy Zlot Cro.pl lub Krakowskie Spotkanie, na którym będę ja (jak przyjadę) i rydze (jak urosną)