Dziś szparagi
napisał(a) Grzegorz Ćwik » 10.05.2007 18:50
SZPARAGI
Dzisiaj szparagi zielone, uważane za najlepszy rodzaj szparagów, ale ja bym sie z tym nie całkiem zgodził.
Szparagi kupujemy świeże. Po czym poznać, że są świeże? Patrzymy na przekrojony spód szparaga, musi być mokry, nie zdrewnialy, nie może być suchy, rozwarstwiony, po uciśnięciu dolnego odcinka szparaga najlepiej jak pojawi się trochę soku.
Podstawową sprawą jest umiejętne obranie szparaga. Odcinamy ostatnie 2 cm, i dalej obieramy cieniutko skórkę, tak jak na poniższej fotce. Górna część szparaga nie musi być obrana, ale sam kwiatostat powinien być dobrze wypłukany pod bieżącą woda, zawsze jest tam sporo ziemi, a to znacznie przeszkadza w dalszej konsumpcji.
Szparagi są dobre same w sobie, dlatego też wymyślanie super sosów jest jak mi sie wydaje bezcelowe. Dobre rzeczy musza obronić się same.
Po obraniu szparagi gotujemy wrzucając je do gotującej się sporej ilości wody, dobrze osolonej 1 i 1/2 łyżki soli a nawet 2 łyżki oraz 1 łyżki cukru.
szparagi zielone gotujemy około 15 minut, białe 20 nawet do 30 minut.
Odcedzamy i kładziemy na półmisek. I tutaj moja osobista propozycja, posypujemy je parmezanem oraz obowiązkowo polewamy masłem z tartą bułką. Nic prostszego.
A i oczywiście czerwone wino, no chorwackiego jeszcze nie macie...
Smacznego, Grzegorz.