napisał(a) Grzegorz Ćwik » 09.03.2007 18:20
NAJLEPSZA SAŁATKA Z TUŃCZYKA
Uważam, ze przepisy w miarę proste są najlepsze. Tu przedstawiam swoją sprawdzoną wielokrotnie sałatkę, zawsze smakuje. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Najdłuższą sprawą jest gotowanie ryżu. Przepis na weekend...
SKŁADNIKI:
2 woreczki dobrego, białego ryżu po 100g każdy
Najlepiej około 1 i 1/2 do 2 opakowań dobrej słodkiej kukurydzy.
2 opakowania tuńczyka w oleju, tylko duże kawałki
1 małe opakowanie (plastikowe lub mały słoiczek) drylowanych zielonych oliwek i taki sam czarnych
5 dużych łyżek majonezu
1 łyżka musztardy
trochę pieprzu, kurkumy lub curry.
Gotujemy ryż na miękko, ale tak by się nie kleił (czyli musi byc sypki), ale żeby nie był twardy bo zepsuje wszystko, studzimy, do salaterki lub szklanej misy. Odsączamy kukurydzę, dodajemy. Oliwki zielone i czarne odsączamy, kroimy na połówki, dodajemy.
Teraz czas na majonez i musztardę, trochę pieprzu, kurkumy lub curry. Dobrze mieszamy. Nie solimy.
Na koniec dodajemy tuńczyka, odlewając nadmiar oliwy, jednak przynajmniej zostawiamy jej połowę na smak. Mieszamy delikatnie, tak by nie rozdrobnić za nadto tuńczyka, straci swój charakter. Można przybrać oliwkami, kawałkami niezapapcianego tuńczyka lub świeżą bazylią.
Proste i dobre. Na każde przyjęcie. Polecam
Pozdrawiam. Grzegorz.
