darek1 napisał(a):Ciekawe co też kolega Grzegorz upichcił na własne imieniny
Przyjęcie w zasadzie oparte na wzorach Śródziemnomorskich, ale głównie we własnej interpretacji...
Sałatka grecka typu wiejskiego z fetą i listkami bazylii.
Tatziki z dodatkową porcją koperku.
Wędzony łosoś zawijany z gorgonzolą, słodką, nie słoną i pomidorami włoskimi suszonymi z marynaty oliwnej...
Farfalle czyli kokardy makaronowe z tuńczykiem, kaparami, oliwkami i Pesto, obowiązkowo z prażonymi orzechami piniowymi i świeżymi ziołami, tu bazylią...
Ryba po grecku czyli filet z dobrej morskiej ryby podduszony, podany z drobno pokrojonymi jarzynami w duszonymi w gęstym włoskim przecierze pomidorowym, trochę na ostro.
Zapiekane śliwki nadziewane orzechami pistacjowymi z panczettą czyli boczkiem (z piekarnika)...
Duży talerz prawdziwych wędlin z Toskanii, głównie Prosciutto oraz salami gruboziarniste i prawdziwa mortadella toskańska z pistacjami i ziarnami pieprzu. Podane z drobnymi pomidorami i rukolą...
Na gorąco filet z łososia z przyprawami toskańskimi podany wprost z piecyka...
Oraz pularda na sposób prowansalski, czyli wyluzowany całkowicie z kości kurczak, nadziewany mieloną karkówką, siekaną wątróbka drobiową, żurawinami i wymieszany z jajkiem i dużą ilością przypraw prowansalskich. Oczywiście zapieczony, podany na gorąco... z podpieczonymi kartoflami z tymiankiem i rozmarynem...
Pozdrawiam. Grzegorz.

.png)
.png)
.png)
.png)