Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 19.03.2012 19:08

darek1 napisał(a):Ciekawe co też kolega Grzegorz upichcił na własne imieniny :roll:

Przyjęcie w zasadzie oparte na wzorach Śródziemnomorskich, ale głównie we własnej interpretacji...

Obrazek

Sałatka grecka typu wiejskiego z fetą i listkami bazylii.
Tatziki z dodatkową porcją koperku.
Wędzony łosoś zawijany z gorgonzolą, słodką, nie słoną i pomidorami włoskimi suszonymi z marynaty oliwnej...

Obrazek

Farfalle czyli kokardy makaronowe z tuńczykiem, kaparami, oliwkami i Pesto, obowiązkowo z prażonymi orzechami piniowymi i świeżymi ziołami, tu bazylią...

Obrazek

Ryba po grecku czyli filet z dobrej morskiej ryby podduszony, podany z drobno pokrojonymi jarzynami w duszonymi w gęstym włoskim przecierze pomidorowym, trochę na ostro.
Zapiekane śliwki nadziewane orzechami pistacjowymi z panczettą czyli boczkiem (z piekarnika)...

Obrazek

Duży talerz prawdziwych wędlin z Toskanii, głównie Prosciutto oraz salami gruboziarniste i prawdziwa mortadella toskańska z pistacjami i ziarnami pieprzu. Podane z drobnymi pomidorami i rukolą...

Obrazek

Na gorąco filet z łososia z przyprawami toskańskimi podany wprost z piecyka...

Obrazek

Oraz pularda na sposób prowansalski, czyli wyluzowany całkowicie z kości kurczak, nadziewany mieloną karkówką, siekaną wątróbka drobiową, żurawinami i wymieszany z jajkiem i dużą ilością przypraw prowansalskich. Oczywiście zapieczony, podany na gorąco... z podpieczonymi kartoflami z tymiankiem i rozmarynem...

Obrazek

Pozdrawiam. Grzegorz. :wink: :lol:
evil
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) evil » 19.03.2012 19:34

ŁO MATKO !!! 8O chyba dzisiaj nie zasnę tak mi ślina cieknie :lol:
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 19.03.2012 20:04

komunię jakąs kolego wyprawiałes??:D aż się głodny zrobiłem...;)
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 19.03.2012 20:55

na następną imprezę się wpraszam :) :) Pyszności..
morgana
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) morgana » 19.03.2012 21:31

Zaśliniłam się, jak durna... Miałam już nic nie konsumować dziś, ale przecież się nie da, po takich widokach :mrgreen: .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.03.2012 22:10

Grzegorz!!! Pisz kiedy poprawiny i wpadamy :)
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 19.03.2012 22:15

... uwielbiam te zapiekane śliwki z pistacjami i panczettą, nie wspominając już o łososiu :D
Uczta niesamowita :D
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 19.03.2012 22:16

Rewelacjo, fantastiko, de la salato, pieczystoo, rybo, wędlinno, pomidorro, gratulacjono Gregoro :D
Bernadr C
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bernadr C » 21.03.2012 17:21

Zainteresowała mnie technika zrobienia pulardy, gdybyś mógł dokładniej powiedzieć jak sie to robi. Jadłem ostatnio coś takiego, teraz mocno sie przymierzamy do zrobienia. Prośba o kilka wyjaśnień technicznych.
:roll: :roll: :roll:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 26.03.2012 18:22

Jasne, odpowiadam. Pularda w stylu Prowansalskim, czy jakim innym, sprawa nazwy jest nie do końca ważna. To raczej wszystko formalna umowa, trzeba było jakoś nazwać. A zioła były mieszanką prowansalską...

Najważniejsze jest tzw. wyluzowanie kurczaka, czyli pozbycie cie wszystkich wewnętrznych kości, można zostawić jedynie podudzia, dla chętnych oraz niekiedy skrzydełek, ale to nie istotne. Nacina się tylko mięso wokół mostka, i przy tzw kuprze, potem za pomocą palców wszystko można odsunąć, podcinając jedynie ścięgna i przyczepy mięśni. To coś nowego dla mnie. Robię to od około 6 miesięcy, początkowo nie udało mi sie wybrać wszystkich kości. Obecnie, kwestia wprawy, zostawiam tylko pość podudzia.

Potem robimy farsz. Mięso - szynka mielona lub karkówka, na dużego kurczaka 40dg, 25 dg oczyszczonej i posiekanej kurzej wątróbki, trochę masła, 2 jajka, żurawina, bo lubimy, można rodzynki, posiekana natka pietruszki, ja raczej dużo suszonych ziół, tu mieszanka prowansalska, pieprz, majeranek...
Dla zlepienia trochę tartej bułki...

Obrazek

Dokładnie wymieszać, dopieprzyć, dosolić, i napchać tuszkę kurczaka. Potem otwór zaszywamy nicią i igłą, najlepiej chirurgiczną...
Wstawiamy do piekarnika, 200 stopni, przykrywamy na 2/3 czasu folią aluminiową, potem odkrywany, pieczemy do 2 godzin.
Tu zeszyta, upieczona pularda...

Obrazek

Po upieczeniu wyjmujemy, 15 minut dla przeniknięcie wewnętrznych soków i smaków, kroimy bardzo ostrym nożem...

Obrazek

Efekt gwarantowany, podajemy z pieczonymi ziemniakami z ziołami i konfiturą z borówek lub żurawin. polecam na idące wielkimi krokami święta...

Smacznego i pozdrawiam. Grzegorz. :wink: :lol:
iwona73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwona73 » 26.03.2012 18:32

mniammm
Napewno upiekę w najblizszym czasie :D
marytka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marytka » 26.03.2012 19:03

też robię niekiedy takie cudo i nie miałam pojecia że to pularda :lol:
u mnie jest to kurczaczek-luzaczek,ale ja pozbywanm się wszystkich kosci a dziury po udkach i skrzydełkach zaszywam. :wink:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 04.04.2012 18:46

Drodzy Crofani, Croentuzjaści i kulinarni Croforumowicze, Życzę wam wszystkim spokojnych świąt, dobrego nastroju i spełnienia wakacyjnych eskapad.

Obrazek

I jak przystało, z natury samych Świąt Wielkanocnych, dzielę się z Wami jajeczkiem, wszystkiego dobrego.

Obrazek

Świątecznie pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.04.2012 20:54

Grzegorzu!! :)
dzięki za życzenia
my Tobie i Twojej rodzince życzymy dużo spokoju, apetytu i uśmiechu na święta i nie tylko:)
Jajeczko bardzo smaczne 8)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.04.2012 07:07

Grzegorz Ćwik napisał(a):Drodzy Crofani, Croentuzjaści i kulinarni Croforumowicze, Życzę wam wszystkim spokojnych świąt, dobrego nastroju i spełnienia wakacyjnych eskapad.

Bardzo smakowite życzenia.
Dziękuję Ci za nie i za inspiracje, które dzięki Tobie tu znajduje.

Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 103
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone