Efektem zapoznania się z archiwum jest kilka punktów, o których za chwilkę. Dla pełnego obrazu sytuacji, moje założenia są następujące. Wyjechać z Wawy we wtorek wieczorem, dojechać w okolice Plitvic. Przespać się, zwiedzić rejon jezior a następnie ciurkiem na Makarską.
Po wszystkich "za" i "przeciw" zdecydowałem się jechać przez Czechy (Wawa-Cieszyn-Brno-Wiedeń-Graz-Maribor-Zagreb-Karlovac-Plitvice).
Wiem, że kwater szukać należy ok. 10-15 km przed samymi Plitvicami. Wydatek ok. 50 E (dwójka dorosłych z dziećmi). W tym miejscu pytanie: czy można bezpiecznie pozostawić bagaż w aucie, czy lepiej wyjąć drogocenny bagaż z auta? Słyszał ktoś o przypadku okradania aut - nie tylko w Plitvicach, ale w całej Cro?...
Szacunki, ile czasu będę potrzebował na przejazd:
PL - 4h
CZ - 2,5-3h
A - 3h
SLO - 1,5h
CRO - 4-5(???)h
przerwy: 2h
Razem: ca 18h. Skorygujcie mnie, w którym miejscu się mylę.
Wszelkie opłaty autostradowe w Cieszynie, po stronie czeskiej.
Ile czasu liczyć na przejazd, i którą drogą kierować się do Makarskiej?
Czy trasa E71 do Gornja Ploca to optymalny wybór, czy można jechać trasą nr 25 i wbić się w autostradę na wysokości Licki Osik? Z jaką prędkością należy poruszać się po autostradzie, aby nie narazić się na drogie nagranko z jakiegoś cywilnego autka - 120? 130? 150?
Nie chcę zakładać nowego wątku, więc w tym miejscu pokuszę się jeszcze o podsumowanie tematu wydatków. Za apartamenty płacimy Euro. W knajpach może być w euro/kuna/visa/mastercard. Jak wygląda temat z dostąpnością bankomatów w mniejszych miejscowościach? Nie mogę się dzisiaj porozumieć ze swoim bankiem - jaka jest prowizja za wypłaty gotówkowe... Warto wypłacić raz a dużo, czy tylko tyle ile trzeba, żeby nie trzymać większej gotówki? Mowa oczywiście koartach debetowych.

.png)
.png)
.png)
.png)