Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

PODSUMOWANIE W-wa - Makarska via Plitvice

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
akcent76
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) akcent76 » 01.07.2007 09:20

Witam,
Efektem zapoznania się z archiwum jest kilka punktów, o których za chwilkę. Dla pełnego obrazu sytuacji, moje założenia są następujące. Wyjechać z Wawy we wtorek wieczorem, dojechać w okolice Plitvic. Przespać się, zwiedzić rejon jezior a następnie ciurkiem na Makarską.
Po wszystkich "za" i "przeciw" zdecydowałem się jechać przez Czechy (Wawa-Cieszyn-Brno-Wiedeń-Graz-Maribor-Zagreb-Karlovac-Plitvice).

Wiem, że kwater szukać należy ok. 10-15 km przed samymi Plitvicami. Wydatek ok. 50 E (dwójka dorosłych z dziećmi). W tym miejscu pytanie: czy można bezpiecznie pozostawić bagaż w aucie, czy lepiej wyjąć drogocenny bagaż z auta? Słyszał ktoś o przypadku okradania aut - nie tylko w Plitvicach, ale w całej Cro?...

Szacunki, ile czasu będę potrzebował na przejazd:
PL - 4h
CZ - 2,5-3h
A - 3h
SLO - 1,5h
CRO - 4-5(???)h
przerwy: 2h

Razem: ca 18h. Skorygujcie mnie, w którym miejscu się mylę.
Wszelkie opłaty autostradowe w Cieszynie, po stronie czeskiej.

Ile czasu liczyć na przejazd, i którą drogą kierować się do Makarskiej?
Czy trasa E71 do Gornja Ploca to optymalny wybór, czy można jechać trasą nr 25 i wbić się w autostradę na wysokości Licki Osik? Z jaką prędkością należy poruszać się po autostradzie, aby nie narazić się na drogie nagranko z jakiegoś cywilnego autka - 120? 130? 150? ;)

Nie chcę zakładać nowego wątku, więc w tym miejscu pokuszę się jeszcze o podsumowanie tematu wydatków. Za apartamenty płacimy Euro. W knajpach może być w euro/kuna/visa/mastercard. Jak wygląda temat z dostąpnością bankomatów w mniejszych miejscowościach? Nie mogę się dzisiaj porozumieć ze swoim bankiem - jaka jest prowizja za wypłaty gotówkowe... Warto wypłacić raz a dużo, czy tylko tyle ile trzeba, żeby nie trzymać większej gotówki? Mowa oczywiście koartach debetowych.
Ostatnio edytowano 01.07.2007 09:36 przez akcent76, łącznie edytowano 1 raz
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 01.07.2007 09:34

Witaj,niewiem co uwazasz za drogocenny bagaż :) .Nasz skladał sie z kamery,aparatów foto i paszportów.To wszystko i tak zabierasz ze sobą idąc oglądać Plitvice.Nie słyszałam o przypadku kradzieży.W zeszłym roku wracając z Tucepi w ok.Katowic podróż zajęła nam 14 godzin.Jechaliśmy w HR-autostrada cały czas,przez Węgry z postojami na obiad i zakupy (ok.1,5 godz),Słowacja-autostrada.Do Polski przejscie w Zwardoniu i dalej do domu.Pogonic można było tylko na autostradzie w HR,reszta drogi -mniej więcej prędkość zgodna z przepisami.
Ale zmordowani bylismy strasznie :)
wojak999
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojak999 » 01.07.2007 13:22

Przerabiałem tę trasę 2 lata temu. W innej kolejności ale bardzo podobnie. Czasy, które podałeś w opisie są czysto teoretyczne. Nie wiem czy będziesz kierował sam czy masz zmiennika ? Z W-wy należy wyjechać około 16.00. Zakładam, że nie ma żadnych remontów na trasie do Bielska-Białej. Przed 21.00 będziesz w Cieszynie. Wybór drogi należy do Ciebie ale sugerowałbym Słowację. Winetę na Czechy lub Słowację kupisz na stacji benzynowej w Polsce przed granicą (trochę przepłacisz). Jeśli wybierzesz trasę przez Słowacje na Czechy nie kupujesz winety. Z przejścia w Cieszynie kierujesz sie na Bratysławę. 25 km po drogach Czech i jesteś w Słowacji. Cadca, Zilina, i kawałek dalej wpadasz na autostradę. Bratysława, kierunek Wiedeń, granica z A, vinieta na Austrie na granicy za 7,60 EUR jeśli nie będzie to na najbliższej stacji benzynowej. Wiedeń mijasz bokiem i kierujesz sie na Graz. W tym momencie jest po 2 w nocy i należy się trochę odpoczynku. Stacja benzynowa i jak kilkuset innych turystów śpisz w aucie (2 godziny). Po rozprostowaniu kości dalej w drogę. Kierujesz się na Maribor (SLO). W Słowenji opłata za autostradę w Euro na bramkach. W sumie masz do przejechania okolo 70 km w Słowenji i tylko część autostradą. Kierujesz się na m. Krapina i Zagrzeb. Po przekroczeniu granicy z Horwacją wpadasz na autostradę (nową) płatne na bramkach w kunach. Możesz dokonać wymiany na granicy (na poczcie lub w kantorze). Wymieniają złotówki. Mijasz Zagrzeb, Karlovac i zjezdzasz z autostrady na drogę nr 1. Kierujesz sie na Slunj i Plitvice. Noclegu szukasz 25 km przed Plitvicami (Brocanac, Ostarski Stanovi, Rakovica, Grabovac). Za 50 euro znajdziesz pokój dla 4 osób. 10 km przed Plitvicami taki sam pokój kosztuje 100 euro. Do następnego ranka wypoczynek i o 9.00 pojawisz na wejsciu do Plitvic. Zwiedzanie zajmie Ci czas do 15.00. W auto i dalej w drogę. O trasie nr 25 zapomnij. Z Plitvic jedziesz trasą nr 1 przed Udbiną wpadasz na Nr 522 dojeżdzasz do Gornja Ploca. Dalej autostradą za Split do Sestanovac-a i następnie 30 km do Makarskiej. Po drogach poruszasz się zgodnie z przepisami. Zapomnij o szybkiej jeżdzie po Horwackiej drodze nr 1. Serbscy policjanci są podobni do polskich. Stoją z radarami za zakrętami i w krzakach.
Wszystkie Horwackie miasta posiadają bankomaty. Opłaca się pobierać gotówkę w bankomacie, tylko należy sprawdzić ile Twój bank pobiera prowizji. Jeśli bank ma stałą opłatę to opłaca się pobierać duże kwoty. Można wymieniać złotówki na kuny. Czasami kurs takiej wymiany jest bardziej atrakcyjny od kursu euro/kuna.
akcent76
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) akcent76 » 01.07.2007 13:46

wojak999 napisał(a):Przerabiałem tę trasę 2 lata temu. W innej kolejności ale bardzo podobnie. Czasy, które podałeś w opisie są czysto teoretyczne. Nie wiem czy będziesz kierował sam czy masz zmiennika ? Z W-wy należy wyjechać około 16.00. Zakładam, że nie ma żadnych remontów na trasie do Bielska-Białej. Przed 21.00 będziesz w Cieszynie. Wybór drogi należy do Ciebie ale sugerowałbym Słowację. Winetę na Czechy lub Słowację kupisz na stacji benzynowej w Polsce przed granicą (trochę przepłacisz). Jeśli wybierzesz trasę przez Słowacje na Czechy nie kupujesz winety. Z przejścia w Cieszynie kierujesz sie na Bratysławę. 25 km po drogach Czech i jesteś w Słowacji. Cadca, Zilina, i kawałek dalej wpadasz na autostradę. Bratysława, kierunek Wiedeń, granica z A, vinieta na Austrie na granicy za 7,60 EUR jeśli nie będzie to na najbliższej stacji benzynowej. Wiedeń mijasz bokiem i kierujesz sie na Graz. W tym momencie jest po 2 w nocy i należy się trochę odpoczynku. Stacja benzynowa i jak kilkuset innych turystów śpisz w aucie (2 godziny). Po rozprostowaniu kości dalej w drogę. Kierujesz się na Maribor (SLO). W Słowenji opłata za autostradę w Euro na bramkach. W sumie masz do przejechania okolo 70 km w Słowenji i tylko część autostradą. Kierujesz się na m. Krapina i Zagrzeb. Po przekroczeniu granicy z Horwacją wpadasz na autostradę (nową) płatne na bramkach w kunach. Możesz dokonać wymiany na granicy (na poczcie lub w kantorze). Wymieniają złotówki. Mijasz Zagrzeb, Karlovac i zjezdzasz z autostrady na drogę nr 1. Kierujesz sie na Slunj i Plitvice. Noclegu szukasz 25 km przed Plitvicami (Brocanac, Ostarski Stanovi, Rakovica, Grabovac). Za 50 euro znajdziesz pokój dla 4 osób. 10 km przed Plitvicami taki sam pokój kosztuje 100 euro. Do następnego ranka wypoczynek i o 9.00 pojawisz na wejsciu do Plitvic. Zwiedzanie zajmie Ci czas do 15.00. W auto i dalej w drogę. O trasie nr 25 zapomnij. Z Plitvic jedziesz trasą nr 1 przed Udbiną wpadasz na Nr 522 dojeżdzasz do Gornja Ploca. Dalej autostradą za Split do Sestanovac-a i następnie 30 km do Makarskiej. Po drogach poruszasz się zgodnie z przepisami. Zapomnij o szybkiej jeżdzie po Horwackiej drodze nr 1. Serbscy policjanci są podobni do polskich. Stoją z radarami za zakrętami i w krzakach.
Wszystkie Horwackie miasta posiadają bankomaty. Opłaca się pobierać gotówkę w bankomacie, tylko należy sprawdzić ile Twój bank pobiera prowizji. Jeśli bank ma stałą opłatę to opłaca się pobierać duże kwoty. Można wymieniać złotówki na kuny. Czasami kurs takiej wymiany jest bardziej atrakcyjny od kursu euro/kuna.

WOW!
To się nazywa solidna porcja informacji.
Napisz, proszę, w czym trasa przez Słowację jest lepsza od Czech? Wiem, że tę trasę sugerują ViaMichelin, Map24 i I-GO, ale nie wiem, w czym rzecz. Opłaty? Kilometraż...?
wojak999
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojak999 » 01.07.2007 14:10

Trasa przez Słowacje jest szybsza. Jak wpadniesz na autostradę to jedziesz spokojnie do granicy z Austrią. A dalej też masz autostradę. Trasa przez Czechy ma małe mankamenty. Z Cieszyna do Frydek Mistek prowadzi zwykła droga przez małe wioski z ograniczeniami do 40 km/h. Dalej też masz drogę o standarcie expresówki takiej jak z W-wy do Białegostok lub Lublina. Nie jest taka jak Gierkówka do Katowic. Autostradę masz tylko we fragmencie w okolicach Brna. Do Wiednia wjeżdzasz zwykłą drogą. Przerabiałem dwa razy trasę przez Czechy i dwa razy przez Słowcję. Trasa przez Słowacje należy do mniej męczacych i szybszych. Jesli chodzi o kilometry to trasa przez Czechy jest krótsza, natomiast przejazd przez Słowację zajmuje mniej czasu. Minusy to wyposażenie auta, które mozesz Sobie doczytac na innych wątkach w tym Forum.
akcent76
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) akcent76 » 01.07.2007 14:37

wojak999 napisał(a):Minusy to wyposażenie auta, które mozesz Sobie doczytac na innych wątkach w tym Forum.

Tak, czytałem o tym.
Nie orientujesz się przypadkiem, jak wygląda kwestia dodatkowych 'żarówek' w przypadku oświetlenia xenonowego?
wojak999
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojak999 » 01.07.2007 15:38

akcent76 napisał(a): Nie orientujesz się przypadkiem, jak wygląda kwestia dodatkowych 'żarówek' w przypadku oświetlenia xenonowego?

Nie mam najmniejszego pojecia.
Tomek O.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek O. » 01.07.2007 20:54

Witam,

przy załozeniu przejazdu przez słowację (drogą super opisaną przez Wojaka) czas podany przez Ciebie jest według mnie jest całkiem realny.

Odnośnie pytania ile można jechać na autostradach w cro - no cóż teoretycznie bez żadnego stresu można jechac 150 przy pamietając jednak żeby w tunelach zwalniac do watrtości podanych na znakach :)

A co do kasy to też zauważyłem, że bankomat jest w kazdej najmniejszej mieścinie, co do prowizji to nie wiem
akcent76
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) akcent76 » 01.07.2007 21:31

Tomek O. napisał(a):
A co do kasy to też zauważyłem, że bankomat jest w kazdej najmniejszej mieścinie, co do prowizji to nie wiem

Może komuś się przyda - Pekao SA 4%, nie mniej niż 4,50 zł za wypłaty gotówkowe. Bezgotówkowe - free of charge.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone