Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Podgora czy Cavtat??

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Gosia25
Plażowicz
Podgora czy Cavtat??

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosia25 » 10.06.2008 22:36

Kochani!Dwa lata temu byłam w Podgorze i dzięki temu zakochałam się w Chorwacji.Natomiast w tym roku mam bilet do Dubrovnika:)Jak pewnie większość z was z centralwings;)I teraz mam dylemat czy zakotwiczyć się w okolicach Dubrovnika np. Cavtat czy poświęcić trzy godziny na podróż do Podgory. Czy ktoś z was był morze i tu i tu i w jakiś sposób mógłby porównać te dwie miejscowości?Bo obawiam się,że w Cavtat nie będzie tak pięknie jak na Riwierze Makarskiej...Co o tym myślicie?Z góry dziękuje za jakieś opinie:)
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 11.06.2008 09:37

Witaj,
Cavtat ładny jednak mi zdecydowanie podoba się bardziej Riwiera Makarska:)
Co roku jeżdżę w różne rejony cro, żeby nie było nudno..zazwyczaj dzielę wyjazd na dwie części, jednak bez auta będzie to trudniejsze..
W czasie zwiedzania Dubrownika mieliśmy się zatrzymać w Cavtat lub Srebreno(Zupa Dubrovacka)
Padlo na Zupe, gdyż było mniej ludzi, mi się bardziej podobały widoki no i ceny niższe..choć i tak najwyższe jakie płaciliśmy w całej Cro, zapewne z powodu bliskości Dubrownika:)
Bylismy tam kilka dni, mieliśmy ladny apartament blisko morza, jednak zdecydowanie podoba mi sie bardziej wlasnie Riwera i Plw.Peljescac(np.Orebic)może tu zdecydujesz sie zakotwiczyc;)

Pozdrawiam
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 11.06.2008 19:52

Cavtat zdecydowanie piękniejszy od Podgory :D
Gosia25
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosia25 » 11.06.2008 19:59

Dzięki za odpowiedź :) jak na razie jest 1:1 :)
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 11.06.2008 20:54

Okolice Podgory o wiele piękniejsze od okolic Cavtat..mówię tu o widokach, krajobrazach, Cavtat jako miasteczko jest ładne:)
Jednak zawsze możesz wybrać plw.Peljesac..namawiam..jest dziko i pięknie:)

A tu Orebic
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Gosia25
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosia25 » 12.06.2008 07:52

Ojej :) Pięknie :) A powiedz mi...czy tam też jest taka promenada z tymi urokliwymi knajpeczkami, kawiarniami,restauracjami jak w Podgorze? Bo aż tak dziekiego klimatu nie potrzebujemy:)Ale to zdjęcie z morzem jest bardzo kuszące :)
Alusia86
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alusia86 » 12.06.2008 09:57

Witam cieszy mnie to ze tyle pochlebnych slow czytam na temet Podgory bo wlansie tam sie wybieram za dwa tygodnie :D obawialam sie troche swojego wyboru gdyz do Cro jade pierwszy raz i nie wiedzialam gdzie zacumowac ale widze ze nie potrzebnie :D pozdrawiam i zycze wszystkim udanego uropu :D
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 12.06.2008 13:14

heheh Orebic nie jest dziki, tylko półwysep sprawia wrażenie jeszcze nie do końca zalanego przez turystów:)
Nie jest to małe miasteczko, jest promenada która ciągnie się wzdłuż morza, są knajpki, jednak nie taka ilość jak na riwierze:)
Dla mnie jest pięknie, bo są wysokie góry, których mi już brakowało w Cavtat:)
Obok znajduje się wyspa Korcula, warte zwiedzenia miasteczko Korcula-zwane małym Dubrovnikiem:)
Wszędzie unosi się zapach wina..eh :)
Ja jestem zakochana w Riwierze Makarskiej, ale przecież nie można się ograniczać:)?

Każdy region jest inny i warty zwiedzenia:)
Decyzja jednak należy do Ciebie;)
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 12.06.2008 16:11

Peljesac to zupełnie inna bajka od Makarskiej Riviery i Zupy Dubrovnickiej . Wybór jest prosty - Peljesac , jednak nie koniecznie Orebic :D
Bogdan007
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bogdan007 » 13.06.2008 19:54

Gosia25 napisał(a):Kochani!Dwa lata temu byłam w Podgorze i dzięki temu zakochałam się w Chorwacji.Natomiast w tym roku mam bilet do Dubrovnika:)Jak pewnie większość z was z centralwings;)I teraz mam dylemat czy zakotwiczyć się w okolicach Dubrovnika np. Cavtat czy poświęcić trzy godziny na podróż do Podgory.

Skoro masz bilet do Dubrownika, więc zakotwicz w Cavtat - zobaczysz i posmakujesz coś innego.
W Chorwacji byłem w wielu miejscach (zbyt dużo by wymieniać), każde jest warte zobaczenia. Cała Chorwacja jest piękna i ciekawa, więc nie ograniczaj się tylko do jednego miejsca - w tym roku wybierz Cavtat a w następnym np. Istrię.

Pzdr
Gosia25
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosia25 » 15.06.2008 07:52

hmm..chyba masz rację :) szkoda, że to tylko 8 dni, bo na pewno odwiedziła bym Podgore ale myślę ,że nie ma sensu marnować czas...a czy macie jakieś sprawdzone noclegi w Cavtat? Myślę tu o apartamencie dla 3 osób :)
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 15.06.2008 11:22

Jeśli masz tylko 8dni to chyba jednak lepiej zostać w okolicach Dubrownika
w Cavtat lub Zupa Dubrovacka.
Ja mam sprawdzona kwaterę w której byliśmy kilka dni w czasie zwiedzania Dubrovnika, ale w Srebreno (Zupa Dubrovacka).
Gosia25
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosia25 » 16.06.2008 08:37

Dzięki za pomoc w podjęciu decyzji ;) ale temat jeszcze nie zamknięty..jak macie jakieś noclegi do polecenia,praktyczne informacje to z chęcia posłucham :)
dsk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dsk » 16.06.2008 08:53

Podgore widzialem kilka dni temu...cala Riwiera MAkarska jest przepiekna!!
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne