Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Plitvice

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Henio
Plażowicz
Plitvice

Postnapisał(a) Henio » 21.08.2006 23:17

Witajcie!!! Jestem tu nowy chociaz nie pierwszy raz do cro. Wybieram sie w czwartek (24/25.08) w nocy do plitvic - tam chce troszke połazić, nocleg i rano w sobote do Zivogosce. Prosze o porade, bo pierwszy raz na wakacjach jadę ( w sezonie) i nie wiem czy jechac w sobote z plitvic hajłejem do Splitu czy lepiej starą droga. No i jak ktos ma namiary na kwatery w okolicach plitvic to bede wdzieczny. Pozdro :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.08.2006 23:32

http://www.toya.net.pl/~qqraczy/lekcja2.swf
ale dla rodaka z małopolski mam coś "gratis"
http://www.rakovica.hr/
JasioJasio
Croentuzjasta

Postnapisał(a) JasioJasio » 22.08.2006 03:48

Henio, kliknij na "szukaj" (na niebieskim pasku, nieco powyżej postów), wpisz "Plitvice". Jak klikniesz "szukaj" (na dole strony) to dostaniesz wszystkie niezbędne informacje i to pewnie z dziesięć razy pisane, bo każdy zakłada sześć tematów zamiast raz sprawdzić. Ja dostałem 269 wyników.

Milej wycieczki, piękne miejsce.

PS Starą droga do autostrady (wjeżdżasz przed tunelem Svety Rok, potem autostradą do Dugopolje, tam zjeżdżasz na starą drogę - uważaj bardzo często stoi policja z suszarką a ograniczeń mnóstwo.
Sonti
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Sonti » 22.08.2006 06:47

Czołem Janusz,

Twój link do instrukcji jest super. Gratuluję pomysłu.

Sonti
Henio
Plażowicz

Postnapisał(a) Henio » 22.08.2006 07:28

:D Dzieki koledzy za tak błyskawiczną reakcję :D
Powiem coś w takim razie dla usprawiedliwienia. Opcja szukaj jest mi bardzo dobrze znana, faktycznie sporo postów, ale nic konkretnego. Poza tym nie zagłebiam sie za bardzo w stare, gdyż jak pewnie wszyscy dobrze wiecie sytuacja w cro i dojazd zmieniają sie w tempie blyskawicznym. Np. ostatnio byłem w cro w maju br. i we wrzesniu 2005 i dosłownie w oczach urosła mi autostrada wzdłuz balatonu ( jade przez Budapeszt), nie mówiac ze w 2004 oddali chorwaci megawypasioną autostradkę do splitu ( nawiasem mówiac znajomy Chorwat powiedzial mi w tym roku w maju ze za 2 lata otwieraja juz skonczoną do Dubrownika - bez zatrzymywania sie na granicy BiH - niech sie nasza władzuchna uczy:-) O korkach przed tunelami dowiedzialem sie od znajomego ktory z Bielska jechał do czarnogóry w lipcu 40 godzin, no i na tym forum. Dlatego się obawiam czy mój tak napiety plan dojazdu ( bez nieprzewidzianych postojów) wypali. Aha, jeszcze jedno - chce przyjechac do plitvic koło poludnia - czy nie za pozno na łazenie po parku?Pozdrav
PS. Dla Janusza - jestem sąsiadem zza miedzy :lol:
Sonti
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Sonti » 22.08.2006 07:33

Heniu,

Wszystko wskazuje iż będziemy w Plitvicach w tym samym czasie. Ja też wyjeżdżam z 24 na 25 w nocy i też będę jechał przez Węgry ale przez ich zachodnią część. Tak czy inaczej powinnienem być w Plitvicach coś około 14 lub trochę później (zależy to od korków). Tak więc być może się spotkamy (bordowa toyota z oklejonym naszymi naklejkami boxem na dachu).

Pozdrawiam
Sonti
binkowskig
Croentuzjasta

Postnapisał(a) binkowskig » 22.08.2006 11:41

Sonti napisał(a):Heniu,

Wszystko wskazuje iż będziemy w Plitvicach w tym samym czasie. Ja też wyjeżdżam z 24 na 25 w nocy i też będę jechał przez Węgry ale przez ich zachodnią część. Tak czy inaczej powinnienem być w Plitvicach coś około 14 lub trochę później (zależy to od korków). Tak więc być może się spotkamy (bordowa toyota z oklejonym naszymi naklejkami boxem na dachu).

Pozdrawiam
Sonti

Witaj.
Tak czytam Twoj post i wynika z niego ze w Plitvicach bedziesz ok 14. Czyzbys nie jechał z nami bo co jak co ale wcześniej jak ok 22 to nie bedziemy na miejscu. Chyba że o czymś bnie wiem.pozdrawiam gienek
Sonti
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Sonti » 22.08.2006 11:54

czołem Gieno,

Takie są nasze ostatnie wewnętrzne ustalenia ze względu na Ninkę - obudzenie jej 25/08 rano około 4-5 graniczy z cudem. Weź też pod uwagę iż Ty oraz Kubuś będzie raczej gnać ile sił z minimalną ilością przystanków. Dodatkowo zgodnie z naszymi ustaleniami planujecie postój w Plitvicach około 22-23, co biorąc pod uwagę moje kobiety (zwłaszcza Ninkę) jest zbyt późną porą na szukanie kwatery noclegowej a kimanie w samochodzie raczej nie wchodzi w rachubę. Tak więc reasumując wyjeżdżamy 24/08 nocą (plan: 22 - 23) i będziemy jechać ustaloną wspólnie trasą z przystankami np. na obiad (gdzie na węgrzech lub w Cro). W plitvicach planujemy być gdzieś około 14. Kolejny krok to kwatera i może lekkie zwiedzanie okolic. Będziemy jeszcze w kontakcie telefonicznym przed wyjazdem. To chwilowo tyle.
Sonti
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Sonti » 22.08.2006 11:56

jeszcze raz do Gienia.

oczywiście jeżeli nas nie dogonicie na trasie (co jak zauważyłeś jest wątpliwe) to na bank spotkamy się w Plitvicach.
Sonti
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Sonti » 22.08.2006 12:07

Tak na marginesie

Do tych co planują postój w Plitvicach z 25 na 26 sierpnia 2006.

Szykuje się lekki najazd polaków w tym okresie. Z mojej strony ekipa powinna liczyć około 5-6 samochodów tak więc nie wykluczone że będzie swojsko.
Sonti
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Sonti » 22.08.2006 12:08

Tak na marginesie

Szykuje się lekki najazd w tym okresie. Z mojej strony ekipa powinna liczyć około 5-6 samochodów tak więc nie wykluczone że będzie swojsko.
binkowskig
Croentuzjasta

Postnapisał(a) binkowskig » 22.08.2006 12:35

Sonti napisał(a):Tak na marginesie

Szykuje się lekki najazd w tym okresie. Z mojej strony ekipa powinna liczyć około 5-6 samochodów tak więc nie wykluczone że będzie swojsko.

No to teraz wiadomo co i jak. Spotykamy się w Plitvicach...i być może bedzie to Polski DESANT na jeziora. Pozdrawiamy i życzymy szerokiej drogi... a zegar tyka..........
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.08.2006 18:56

Henio napisał(a):PS. Dla Janusza - jestem sąsiadem zza miedzy :lol:

Czołem Henio, a gdzie ta miedza?
Bo jak blisko to podejdż do płota :wink: :lol:
Henio
Plażowicz

Postnapisał(a) Henio » 22.08.2006 21:11

Do Janusza - miedza sie nazywa Gorlice :lol:
Do ekipy z Mazowsza - macie jakies kwatery porezerwowane - czy jedziecie w ciemno? Mam garstkę małych dzieciaków ze sobą, także chyba zaraz po przyjezdzie zaczne od szukania kwatery i mam obiekcje czy zdaze popstrykac jakies fotki jeziorek. Do ktorej tam najpozniej wpuszczają - ktos wie?
Gdzie jedziecie docelowo i na jak dlugo? Aha - my jedziemy na 2 samochody, takze z Wami juz nas jest calkiem sporo... :lol:
pozdrav
binkowskig
Croentuzjasta

Postnapisał(a) binkowskig » 23.08.2006 07:20

Henio napisał(a):Do Janusza - miedza sie nazywa Gorlice :lol:
Do ekipy z Mazowsza - macie jakies kwatery porezerwowane - czy jedziecie w ciemno? Mam garstkę małych dzieciaków ze sobą, także chyba zaraz po przyjezdzie zaczne od szukania kwatery i mam obiekcje czy zdaze popstrykac jakies fotki jeziorek. Do ktorej tam najpozniej wpuszczają - ktos wie?
Gdzie jedziecie docelowo i na jak dlugo? Aha - my jedziemy na 2 samochody, takze z Wami juz nas jest calkiem sporo... :lol:
pozdrav

Witam mya to znaczy 4 auta jedziemy w okolice Trogiru i bedziemy w plitvicach ok 22. Nocleg zamowiony w ekskluzywnym hotelu pod...gwiazdami pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone