Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Plitvice

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ryba850
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ryba850 » 23.08.2006 22:25

Henio napisał(a)::D Dzieki koledzy za tak błyskawiczną reakcję :D
Powiem coś w takim razie dla usprawiedliwienia. Opcja szukaj jest mi bardzo dobrze znana, faktycznie sporo postów, ale nic konkretnego. Poza tym nie zagłebiam sie za bardzo w stare, gdyż jak pewnie wszyscy dobrze wiecie sytuacja w cro i dojazd zmieniają sie w tempie blyskawicznym. Np. ostatnio byłem w cro w maju br. i we wrzesniu 2005 i dosłownie w oczach urosła mi autostrada wzdłuz balatonu ( jade przez Budapeszt), nie mówiac ze w 2004 oddali chorwaci megawypasioną autostradkę do splitu ( nawiasem mówiac znajomy Chorwat powiedzial mi w tym roku w maju ze za 2 lata otwieraja juz skonczoną do Dubrownika - bez zatrzymywania sie na granicy BiH - niech sie nasza władzuchna uczy:-) O korkach przed tunelami dowiedzialem sie od znajomego ktory z Bielska jechał do czarnogóry w lipcu 40 godzin, no i na tym forum. Dlatego się obawiam czy mój tak napiety plan dojazdu ( bez nieprzewidzianych postojów) wypali. Aha, jeszcze jedno - chce przyjechac do plitvic koło poludnia - czy nie za pozno na łazenie po parku?Pozdrav
PS. Dla Janusza - jestem sąsiadem zza miedzy :lol:

Byłem w Plitvicach w poniedziałek 21.08, dojechałem tam z Trogiru na 13.00, wybrałem 4 godzinną trasę i przejście jej (w tym stateczek i kolejka) rzeczywiście tyle czasu zajmuje. Tak więc, jeśli wybierzesz podobną to spokojnie się wyrobisz, na siłę dasz nawet radę zaliczyć trasę 7 godzinną. Miłego zwiedzania.
Henio
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Henio » 24.08.2006 19:13

wielkie dzieki Ryba za podpowiedz. :D Wlasnie sie zbieramy, krotki sen i po polnocy wyjazd. Podziele sie wrazeniami po powrocie.
8)
Janqes
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janqes » 24.08.2006 19:23

Henio napisał(a):Witajcie!!! Jestem tu nowy chociaz nie pierwszy raz do cro. Wybieram sie w czwartek (24/25.08) w nocy do plitvic - tam chce troszke połazić, nocleg i rano w sobote do Zivogosce. Prosze o porade, bo pierwszy raz na wakacjach jadę ( w sezonie) i nie wiem czy jechac w sobote z plitvic hajłejem do Splitu czy lepiej starą droga. No i jak ktos ma namiary na kwatery w okolicach plitvic to bede wdzieczny. Pozdro :)

Jeśli w Plitvicach będziesz w sobote i też w weekend zamierzasz pochodzić, to niestety będziesz miał problem :? Taki sam, jaki my z lenką mieliśmy w zeszłym tygodniu.

Po prostu tłumy ludzi. Fujjjjjjj!!!!!!!

Nawet zdjęcia nie można pstryknąć, bo z tyłu każdy "napiera". Coś okropnego.

Zdaje się, że te 12,5 e wstępu wydajemy po to, żeby poczuć się jak na miejskim targu, ew. w święto kościelne na Jasnej Górze.

Być może wyżej, w środkowych jeziorach jest luzniej, ale na początku faktycznie nieciekawie.

Pozdro!

PS. Bardzo cięzko znaleźć wolne pokoje w promieniu 30 km od Plitvic.
cobber
Podróżnik
a

Nieprzeczytany postnapisał(a) cobber » 30.08.2006 16:02

wszedzie kwater do oporu.........
Henio
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Henio » 03.09.2006 14:10

no cóż - wróciłem. Plany sie pozmieniały diametralnie - ze względu na pogodę i spory ruch. Jak ktoś potrzebuje informacji - zapraszam do zadawania pytań - chętnie odpowiem. Objechałem Murter-Split-Omiś-w góry do Podgory-Zivogosce(tam baza na 7 dni)-Medjugorje-Dubrownik.
Pozdrówka :D
krynia
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krynia » 05.09.2006 08:59

W sierpniu 12-go i 19- go nocowalismy w miejscowości RAKOVICA ok. 10 km od Plitvic. Cena 10 euro za osobe dorosłą i 6 euro za dziecko. Czysto, cicho i schludnie. Jadąc do Chorwacji mieliśmy nocleg zarezerwowany, ale wracając zajechalismy tam w ciemno. Właścicielka poinformowąła nas , że zawsze kwatera się zanjdzie, nie bylo tak, żeby wszytskie pokoje miała zajęte. pozdrawiam
polecam

Henio napisał(a):Witajcie!!! Jestem tu nowy chociaz nie pierwszy raz do cro. Wybieram sie w czwartek (24/25.08) w nocy do plitvic - tam chce troszke połazić, nocleg i rano w sobote do Zivogosce. Prosze o porade, bo pierwszy raz na wakacjach jadę ( w sezonie) i nie wiem czy jechac w sobote z plitvic hajłejem do Splitu czy lepiej starą droga. No i jak ktos ma namiary na kwatery w okolicach plitvic to bede wdzieczny. Pozdro :)
burebaruta
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) burebaruta » 29.03.2007 07:03

Odkopałam ten temat żeby zapytać o jedną sprawę.
Nie jadę samochodem, więc do Plitvic dotrę z plecakiem, który lekki nie będzie. Czy istnieje tam jakaś "przechowalnia bagażu" ?
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone