Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Piłka nożna

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 08.12.2011 22:31

Slapol odnoszę wrażenie, ze kierujesz swoje słowa do Svena. Piszesz dystans. Zgoda jest potrzebny , ale czy to nie jest piękne, że w naszym konformistycznym świecie są jeszcze osoby z autentyczną pasją.
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 08.12.2011 22:33

do skasowania
Sven
Cromaniak

Postnapisał(a) Sven » 08.12.2011 22:50

Slapol ale fanatyzm stadionowy wyklucza dystans.
Na całym świecie są kibice i "kibice".
Dla osób najbardziej zaangażowanych, dla których klub to pasja i sposób na życie wszechobecna komercha i pieniądz który wypacza sport to zło największe.
Bo dla wielu SWOJE ŻYCIE to wydarzenia i rytm życia wyznaczany przez piłkę.
Powiedzenie że futbol to religia nie wzięło się z niczego.
Ktoś kiedyś powiedział :
zachowujecie się jakby piłka była sprawą życia i śmierci
usłyszał
to coś znacznie ważniejszego 8)

o meczach w RTS dużo można napisać ale jedno na pewno był wałek
Maciej
Cromaniak

Postnapisał(a) Maciej » 08.12.2011 23:37

Jest też inne powiedzenie zdaje się autorstwa Beckenbauera "piłka nożna to rzecz najważniejsza z rzeczy nieważnych".
W zestawieniu z rodziną, życiem, smiercia etc oczywiście wyniki, gra ukochanej drużyny nie maja żadnego znaczenia. Ale w normalnej codziennej sytuacji, gdy to życie rodzinne jest ok, znaczenie maja ogromne.
Przynajmniej dla tzw. fanatyków.
Syty głodnego nie zrozumie, nie ma sensu przerzucanie sie argumentami i próby nawracania. Fanatyk zostanie fanatykiem, tzw piknik piknikiem i tyle. Dla wszystkich jest miejsce na stadionie.
Natomiast nie ma nic gorszego niż to co swoim kibicom zrobili piłkarze Dinama. Zgraja patałachów bez honoru. Dla UEFFA wszystko oczywiście jest si. Mam nadzieję, że przynajmniej buki nie dadzą się dymać i ich kontrola coś wykaże.
raffiu
Cromaniak

Postnapisał(a) raffiu » 08.12.2011 23:39

No nie wiem sven :roll: akurat ten mecz Widzewa, a uwierz mi, nie jest mi z tym klubem po drodze ;) - delikatnie mówiąc :lol: wydaje mi się, że nie był ustawiony... Wiele można, a nawet trzeba Widzewowi zarzucić (mistrzostwa w początku lat 80 -te kosztem Śląska i całą komunistyczną fałszowaną historie po przekręty korupcyjne na szeroka skalę na początku stulecia), ale fakt, że w czasach meczy z Legią mieli niezłą ekipę piłkarską ( oczywiście jak na nasze realia ) jest faktem. Z Broendby też kupili awans do LM? No chyba nie? Choć w sumie kto ich tam wie....

Mecz ŁKS z Olimpia Poznań widziałem oczywiście na żywo i też mógłbym przysiąc, że nie był ustawiony. Olimpia była już zdegradowana a ŁKS walczył o mistrza. 7 bramek choć rzadko widziane na ligowych boiskach jednak realne. No i M. Listkiewicz sędziował ten mecz :wink:. Wyglądało to jednak jak korespondencyjny pojedynek. ŁKS strzelał Legia odpowiadała bramką w Krakowie i odwrotnie.
Wczoraj podobną farsę mogli obejrzeć kibice w Amsterdamie i Zagrzebiu. Wyniki rozegranych tam meczy to zbieg okoliczności? Nie bądźmy naiwni.

Czasem myślę, że to co napisał Slapol ma sens. Mieć do tego dystans, chodzić sobie na mecze na zasadzie pielęgnowania rodzinnej tradycji, nie emocjonować się losami klubu . Tylko chyba bym tak nie potrafił... Futbol bez emocji jakie niesie głównie przez poczucie przywiązania do drużyny której kibicuję nie byłby tym samym. Nawet gdyby na boisku biegał Messi z C. Ronaldo to bez zaangażowania emocjonalnego były by to po prostu występy podobne do tych teatralnych. To już bym chyba wolał pooglądać sobie Janusza Chomontka na youtubie...
Sven
Cromaniak

Postnapisał(a) Sven » 09.12.2011 12:23

Wniosek jeden - emocje to sól futbolu ( i zjawisk okołofutbolowych :wink: )
Każdy przeżywa to na swój sposób i niech tak zostanie.
Chodziło mi o to, że kasa zabija piłkę. Kto teraz jara się grupami w LM ?
Co to za LM w której grają 3 zespoły. Dla mnie tak rozbudowane rozgrywki to wyłącznie twór mający na celu przynieść określone hasjy konkretnym grupom biznesowym. Kibice są tłem.
Jeśli damy się wyrzucić z trybun i pozwolimy na zmuszenie nas do klaskania i objadania się popcornem to koniec.
Zresztą w Europie już widać lekką czkawkę frekwencji w grupach plus olewanie LE np przez Anglików.
Mecze w RTS były ustawione. Oba. Kilku naszych grajków mając już podpisane i umówione kontrakty w innych zespołach postanowiło sobie dorobić.Do tego ogromne ciśnienie ze strony Grajewskiego na kupno tych meczów. I znowu wracamy do mentalności grajków. Gdyby ambicja nakazywała LM z (L) na klacie nie byłoby tematu. Ale sku.li się.
Parę lat temu w tej ekipie się trochę posprzeczali i był moment,że ktoś chciał wszystko ładnie przedstawić ale jak dzisiaj widać parę osób miałoby pod górkę. Np pan dyrektor sportowy albo pan asystent smudy :wink:
zawodowiec
Cromaniak

Postnapisał(a) zawodowiec » 09.12.2011 12:46

Dlatego grupowych rozgrywek europejskich pucharów prawie nie oglądam, czasem raz na ruski rok jak któryś nasz klub albo nasi piłkarze grają...

Sven, chcesz powiedzieć że w '96 scenariusz z 3 bramkami w 5 ostatnich minutach był dogadany?
Sven
Cromaniak

Postnapisał(a) Sven » 09.12.2011 13:31

uważasz że można dogadać się na 7 bramek w LM w roku 2012 a na 3 w 96 nie dałoby rady? Pamiętasz takiego bramkarza jak Jojko ? :wink: nie takie wałki w naszej lidze szły.
A jakiś czas temu Lech - Legia - porażka za Murawskiego. Heh
zawodowiec
Cromaniak

Postnapisał(a) zawodowiec » 09.12.2011 13:38

Jojkę pamiętam, ale naprawdę nikt nie wie jak to było.
W ten scenariusz co mówisz nie wierzę, jak już ktoś mówił Legia miała taki sam interes żeby odpuścić jak 2 miesiące później Broendby. Na tym meczu z Broendby w Kopenhadze zresztą byłem...
Motoschiza
Cromaniak

Postnapisał(a) Motoschiza » 09.12.2011 13:55

3 godz 55 minut do meczu, a pogoda masakryczna. Byle wynik dla Podbeskidzia był korzystny :D
Sven
Cromaniak

Postnapisał(a) Sven » 09.12.2011 16:55

Zawodowiec wiem że ciężko się przyznać do kupienia ale bardziej gorzka jest świadomość że to twoi się sprzedali.
W sezonie z 1-2 przed meczem z wami mieliśmy bilans u siebie 15-0-0, bilans bramkowy to 47-5.
Po meczu z wami odeszli - szczęsny i michalski do was, podbożny do II ligowej Meridy, wieszczycki do Hawr,jóźwiak do Caen,rataj do Wiednia,mandziejewicz do Steyr a pisz do Salonik.
Taką mieli motywację wielcy piłkarze. Ostatni numer w lidze, z nowymi klubami byli już wcześniej dogadani.
Takie jest moje ( i nie tylko) zdanie o tym meczu.
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 14.12.2011 13:21

Zanim temat spadnie w zimowe pielesze nieśmiało przypominam o ostatniej kolejce fazy grupowej LE.

Dziś Wisła żegna się (raczej, choć teoretyczne szanse na awans jeszcze istnieją) z LE meczem z Twente. Ciężko się spodziewać czegoś miłego, zważywszy na fakt, że po ostatniej wizycie pracowników tartaku z Konwiktorskiej Wisła została przetrzebiona (jeden wylądował na OIOM-ie) i nie możemy skompletować osiemnastki meczowej a liczba obrońców w drużynie wynosi słownie dwie sztuki.

A jutro Robotnik Tel Aviv vs Legia.

Dla pasjonatów - Uwaga na oczy :D
witpol
Cromaniak

Postnapisał(a) witpol » 14.12.2011 14:31

Normalnie litery do góry nogami :roll:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.12.2011 16:46

Kiepura napisał(a):Zanim temat spadnie w zimowe pielesze nieśmiało przypominam o ostatniej kolejce fazy grupowej LE....

Awans pewnie mało prawdopodobny (ale prawdopodobieństwo różne od zera :wink: ).
Puknijcie zatem Holendrom na pożegnanie, trzymam kciuki :lol:
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 14.12.2011 18:01

Slapol za co ta kartka?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone