Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pasman i Ugljan - do wszystkich, którzy coś wiedzą

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
terenowiec
Croentuzjasta
Pasman i Ugljan - do wszystkich, którzy coś wiedzą

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 26.08.2009 22:15

Przerzucam forum już kilka dni i albo nie ma tematu o którą pytam, albo nie umiem go znaleźć. Dlatego proszę o pomoc, bo do decyzji gdzie pojechać zostało mi już tylko 3 dni. Do rzeczy. Czy na Pasmanie i Ugrianie jest wiele kwater i apartamentów ze swoimi prywatnymi molami, pomostami lub bojkami do cumowania małych łódek i pontonów? Będę miał mały ponton - 4 metry z silnikiem 55 kg i chciałbym, by był zacumowany przed kwaterą, którą sobie znajdę. Dokładnie chodzi mi, czy na tych wyspach jest dużo kwater z swobodnym dostępem do morza i łagodnym zejściem umożliwiającym wodowanie łodzi - pontonu? Nie chciałbym cumować pontonu gdzieś daleko od domu w jedynym porcie w mieście. Na Rabie, na którym byłem dwa razy, praktycznie co druga kwatera położona nad morzem miała swój pomost. Jak jest na wspomnianych dwóch wyspach.
Drugie pytanie do wszystkich, to takie, czy za cumowanie pontonu właściciele kwater pobierają opłaty? Jeżeli tak to orientacyjnie jakie?
Kolejne pytanie. Ile trzeba zapłacić +/- za zacumowanie pontonu w porcie do którego się przypłynie na kilka godzin? Myślę o Zadarze, Biogradzie i innych portach w okolicy Pasmanu i Ugrianu? Jaki to jest rząd wielkości?
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 27.08.2009 07:08

Będę pytał dalej. Czy ewentualne kwatery z dostępem do morza i jakimś miejscem cumowniczym nie będą przypadkiem bardzo drogie? Na Rabie, który ponoć jest drogą wyspą, ładny apartament z molem można wynająć za 40 - do 65 Euro za dobę. I jest ich w tej cenie bardzo dużo, choć są też droższe, ale i tańsze.
Pójdę dalej. Czy istnieje zatem poważne niebezpieczeństwo nie znalezienia jakiegokolwiek apartamentu z molem i po wielu godzinach szukania (i 17 godzinach jazdy z Polski) będę zmuszony wracać na ląd i tam szukać...?
Dodam, że wyjeżdżam 1 września tego roku.
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 28.08.2009 22:14

Znawcy Chorwacji podpowiedzcie PROSZĘ, bo do wyjazdu zostało mi 38 godzin i nie wiem czy ryzykować płynięcie na wspomniane wyspy?
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 28.08.2009 23:03

Brak odpowiedzi to nie oznaka ignorancji.
Pašman i Ugljan to ... niemalże białe plamy na mapie turystycznych wojaży cromaniaków po HR.

W związku z tym możesz stać się ... terenowcem - odkrywcą 8) .

Życzę trafnych decyzji i znalezienia kwaterki z najzgrabniejszym molem na całym wyspowym wybrzeżu Chorwacji.

P.s. mirek109 tu wspominał, że był na interesujących Cię wyspach. Spróbuj napisać do niego ...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.08.2009 00:29

Pašman widziałem ze stałego lądu będąc w Sveti Petar

Otok Pašman

Otok Pašman

Otok Ugljan

Wyspa Ugljan
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.08.2009 00:47

terenowiec napisał(a):Znawcy Chorwacji podpowiedzcie PROSZĘ, bo do wyjazdu zostało mi 38 godzin i nie wiem czy ryzykować płynięcie na wspomniane wyspy?

Ja bym zaryzykował :wink: miłego pobytu :D
baca1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) baca1 » 29.08.2009 04:25

Witaj Terenowiec
Pasman i Ugljan zjechalem kilkakrotnie /nawet w tym roku/ warto zaryzykowac. Co do kwater cala masa wzdluz drogi /po jednej i po drugiej stronie/. Jezeli chodzi o ceny nie posiadam wiedzy ale nie drogo i drogo zalezy od luksusu. W kwesti cumowania lodzi,pontonu mysle ze zaden problem i raczej napewno nie odplatnie. Na Pasmanie sa dwa klasztory/mozna zwiedzac/. Klasztor Franciszkanow czynny dla zwiedzajacych od 16-18. Jezeli chodz o plyniecie do Biogradu to nie cumuj w porcie /platne ceny nie znam/ ale na lewo od mariny przy plazy /za darmo/ a potem spacerkiem do miasta ok 4 minuty.
Reasumujac moze cen ci nie podalem i dosc lakonicznie napisalem ale naprawde warto sprobowac bo to bardzo urokliwe wysepki z milymi konobami ladnymi plazami /rowniez piaszczysta jak ktos lubi/. Dobra baza wypadowa/np z Ugljan miasto Preko/ prom do Zadaru / 16 lub 18 kn od osoby/ W Preko polecam konobe 300 m od portu przy plazy rewelacyjne jedzenie obsluga na poziomie. Mysle ze napewno bedziesz zadowolony. Jezeli chodzi o sklepy,bankomaty,apteki sa.
Pozdrav i udanych wrazen
:D

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne