Przerzucam forum już kilka dni i albo nie ma tematu o którą pytam, albo nie umiem go znaleźć. Dlatego proszę o pomoc, bo do decyzji gdzie pojechać zostało mi już tylko 3 dni. Do rzeczy. Czy na Pasmanie i Ugrianie jest wiele kwater i apartamentów ze swoimi prywatnymi molami, pomostami lub bojkami do cumowania małych łódek i pontonów? Będę miał mały ponton - 4 metry z silnikiem 55 kg i chciałbym, by był zacumowany przed kwaterą, którą sobie znajdę. Dokładnie chodzi mi, czy na tych wyspach jest dużo kwater z swobodnym dostępem do morza i łagodnym zejściem umożliwiającym wodowanie łodzi - pontonu? Nie chciałbym cumować pontonu gdzieś daleko od domu w jedynym porcie w mieście. Na Rabie, na którym byłem dwa razy, praktycznie co druga kwatera położona nad morzem miała swój pomost. Jak jest na wspomnianych dwóch wyspach.
Drugie pytanie do wszystkich, to takie, czy za cumowanie pontonu właściciele kwater pobierają opłaty? Jeżeli tak to orientacyjnie jakie?
Kolejne pytanie. Ile trzeba zapłacić +/- za zacumowanie pontonu w porcie do którego się przypłynie na kilka godzin? Myślę o Zadarze, Biogradzie i innych portach w okolicy Pasmanu i Ugrianu? Jaki to jest rząd wielkości?

.png)
.png)
.png)