Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

pag lipec 2010

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
benuch
Globtroter
pag lipec 2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) benuch » 07.07.2010 20:36

witam serdecznie 23 lipca br wybieramy się na Pag. To nasz pierwszy wyjazd do Chorwacji czy może ktoś wybiera się w tym czasie? a może ktoś wrócił właśnie?
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 07.07.2010 20:40

michalek_101
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalek_101 » 08.07.2010 12:08

Właśnie mija tydzień jak wróciliśmy z wyspy Pag :cry:
benuch
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) benuch » 08.07.2010 12:12

Witaj
i jakie wrażenia? jak Ci się podobało? napisz prosże jak najwięcej
pozd
nosekdomin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nosekdomin » 08.07.2010 12:17

benuch napisał(a):Witaj
pozd

Podpisuję się pod pytaniem.
Chciałbym jeszcze wiedzieć czy "Księżyc na Ziemi" pomimo ubogiego zazielenienia ma jakiś zapach? I czy cykają tam te cykady? I czy łatwo trafić na boczne puste plaże?
benuch
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) benuch » 08.07.2010 12:50

nosekdomin napisał(a):
pozd

Chciałbym jeszcze wiedzieć czy "Księżyc na Ziemi" pomimo ubogiego zazielenienia ma jakiś zapach? I czy cykają tam te cykady? I czy łatwo trafić na boczne puste plaże?

Te Panie "Kopernik" 8) strasznie Pan dowcipny ale skoro Pan pytasz:
ad1. "Dzisiejszy nowoczesny proch bezdymny to mieszanina nitrocelulozy i nitrogliceryny. Z kolei proch czarny, przy spalaniu którego wydziela się dużo dymu, składa się z saletry potasowej, węgla i siarki. Żaden z tych związków chemicznych nie występuje na Księżycu. Tamtejszy pył składa się z dwutlenku krzemu, zeszklonego i startego na proszek przez meteoryty uderzające w ziemskiego satelitę. Zawiera też żelazo, wapń i magnez." i wycągnij wnioski
ad2."Cykady natomiast posiadają na bokach odwłoku membrany, zwane timbalami. Wprowadzają je w wibracje za pomocą mięśni. Dźwięki wzmacniane są przez specjalne poduszki powietrzne"
ad3 zdecydowanie tak
Pozdrawiam jestem pełen podziwu 8O
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 08.07.2010 13:03

Benuch - na początku też tak zinterpretowałem wpis kolegi nosekdonim (że się czepia) ale...
przeczytałem jeszcze raz i wydaje mi się, że pyta tak naprawdę jak jest na tym Pagu. Ty i ja wiemy bo byliśmy.
Interlokutor czytał/oglądał tylko kilka relacji i to najbardziej zapamiętał (surowy krajobraz). Nawiązanie do Księżyca na Ziemi (przyznasz sam) jest jak najbardziej uzasadnione.
Idąc tym tropem ten Jego post wcale nie jest złośliwy.

Ot, zabawiłem się w adwokata (jeszcze wierzę w ludzi).

Pzdr
benuch
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) benuch » 08.07.2010 13:10

Jacek S napisał(a):Benuch - na początku też tak zinterpretowałem wpis kolegi nosekdonim (że się czepia) ale...
przeczytałem jeszcze raz i wydaje mi się, że pyta tak naprawdę jak jest na tym Pagu. Ty i ja wiemy bo byliśmy.
Interlokutor czytał/oglądał tylko kilka relacji i to najbardziej zapamiętał (surowy krajobraz). Nawiązanie do Księżyca na Ziemi (przyznasz sam) jest jak najbardziej uzasadnione.
Idąc tym tropem ten Jego post wcale nie jest złośliwy.

Ot, zabawiłem się w adwokata (jeszcze wierzę w ludzi).

Pzdr

Witaj Jacku
Ja na Chorawcję wybieram sie pierwszy raz (zerknij na pierwszy post) a Pan Nosek nie wiem, z treści wynika żę kolejny i tak to interpretuję ale rozumię twoje dobre intencje.
pozdrawiam
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 08.07.2010 13:23

nosekdomin napisał(a):
pozd

Dla mnie Pag ma zapach ogólnie mówiąc ziołowy.
Cykady cykają równie głośno jak gdzie indziej, ale usłyszeć je można nie wszędzie, tam gdzie krzaczorów nie ma, nie ma i cykad, wtedy do woli jest kamieni :D

Pażska cykada:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Mam gdzieś dowód video, jak one na Pagu cykają, muszę poszukać ;)

Na plaże trafić łatwo, trzeba stawać przy drodze między plażą Sv.Duh a Pagiem, lecieć w stronę wody i patrzeć w dół gdzie się podoba :D .
Widzimy np to :
Obrazek

albo to:
Obrazek

Można kierować się zaparkowanymi samochodami, albo szukać własnej plaży, szukania starczy na cały urlop :D Na plaże od strony zatoki lepiej wybierać się w sandałach, czasem trzeba zejść (no i potem wejść z powrotem) wąską stromą dróżką, klapki raczej nie ułatwią.
michalek_101
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalek_101 » 08.07.2010 13:31

Wyspa Pag przepiękna,my byliśmy w Mandre (decyzja podjęta po przeczytaniu postów "Nero" i musimy powiedzieć,że to był strzał w "10" :D
Było super zwiedziliśmy prawie wszystkie miasteczka na wyspie.Plaże bardzo ładne ,są również plaże spokojne na których jest mało ludzi i jest spokój i cisza.Zamierzam zamieścić zdjęcia z wyspy ale kilka dni to potrwa.
benuch
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) benuch » 08.07.2010 13:44

michalek_101 napisał(a):Wyspa Pag przepiękna,my byliśmy w Mandre (decyzja podjęta po przeczytaniu postów "Nero" i musimy powiedzieć,że to był strzał w "10" :D
Było super zwiedziliśmy prawie wszystkie miasteczka na wyspie.Plaże bardzo ładne ,są również plaże spokojne na których jest mało ludzi i jest spokój i cisza.Zamierzam zamieścić zdjęcia z wyspy ale kilka dni to potrwa.

Wielkie dzieki napisz proszę jakie miejsca są tzw "perełką" wyspy, . Powiedz prosze czy można gdzieś w okolicy wynając rowery, czy warto sie nimi poruszać czy też samochodem. i jaki może być koszt.
pzdr
michalek_101
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalek_101 » 08.07.2010 13:48

benuch napisał(a):
michalek_101 napisał(a):Wyspa Pag przepiękna,my byliśmy w Mandre (decyzja podjęta po przeczytaniu postów "Nero" i musimy powiedzieć,że to był strzał w "10" :D

Wielkie dzieki napisz proszę jakie miejsca są tzw "perełką" wyspy, . Powiedz prosze czy można gdzieś w okolicy wynając rowery, czy warto sie nimi poruszać czy też samochodem. i jaki może być koszt.
pzdr

Perełką wyspy trudno powiedzieć każdemu podoba się coś innego :wink:
jeśli chodzi o rowery to nie wiem czy można wynająć ,generalnie po wyspie dużo ludzi porusza się rowerami.
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 08.07.2010 13:51

Wiem, że w biurze informacji turystycznej w Pagu (przy rynku) można otrzymać mapkę tras rowerowych, ale czy i gdzie można wypożyczyć rowery, niestety nie wiem. W owym biurze znajdzie się też mapki plaż wartych odwiedzenia, sporo również w języku polskim.
benuch
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) benuch » 08.07.2010 13:54

Perełką wyspy trudno powiedzieć każdemu podoba się coś innego :wink:
jeśli chodzi o rowery to nie wiem czy można wynająć ,generalnie po wyspie dużo ludzi porusza się rowerami.[/quote]
A jesli chodzi o bardziej "przyziemne" sprawy np sklepy dyskontowe, bazarek, restaurację pub etc? i czy nie ma problemu z Euro?
benuch
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) benuch » 08.07.2010 13:56

helen napisał(a):Wiem, że w biurze informacji turystycznej w Pagu (przy rynku) można otrzymać mapkę tras rowerowych, ale czy i gdzie można wypożyczyć rowery, niestety nie wiem. W owym biurze znajdzie się też mapki plaż wartych odwiedzenia, sporo również w języku polskim.

Świetnie dziekuje za info. o wypożczalnie zapytam na miejscu.
pozdr
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne