Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

pag lipec 2010

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wasek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wasek » 13.07.2010 10:35

no ja jeszcze 4 tyg i tez ruszam na Pag :) kwaterki zalatwiane przez biuro perla 3 min od plazy przy hotelu pagus. Mysle ze lokalizacja bedzie ok. Czytałem troche o tych walutach i kartach i zdecydowalismy sie na rozwiazanie kartowe, czyli za paliwo+ winiety placimy kredytowka pko bp a na miejscu operujemy karta platnicza z mbanku. ( zalozylismy specjalnie konto tydzien temu) Do tego biore euro na kwatere i 100 profilaktycznie na droge :)
btw sa w ogole jakies bankomaty w pagu ?
wikusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikusia » 13.07.2010 10:41

Są bankomaty :D Na bank 8)
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 13.07.2010 10:50

Wróciłem przedwczoraj z Pag (Bośana - DUBRAVA) i mnie zaskoczył bardzo pozytywnie bo:
a/Bardzo ładne plaże:
Rozin Bok
Obrazek
Sveta Marija
Obrazek
Rucica
Obrazek
i inne
b/ ciepła woda w zalewie Paśkim
c/ brak jaszczurek
d/dobre zejście do morza
e/ładne widoczki na Velebit:
Obrazek
Ostatnio edytowano 13.07.2010 11:06 przez Torac, łącznie edytowano 1 raz
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 13.07.2010 11:05

i dostępne jedynie łódeczką
min Beritnica
Obrazek
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 13.07.2010 11:13

i ta sama
Obrazek
jackiller
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackiller » 16.07.2010 11:43

No a ja na Pagu siedzę do wtorku - szkoda, ale wszystko co pikne szybko sie kończy. Jestem drugi raz, drugi w Pagu... niestety zwiedzanie tych zakamarkowych plaż w stylu Boszana czy inne jest trudne z dzieciakiem 3letnim, więc skupiamy się na większych.
Udanego pobytu i pytajcie jak by co

Ja wziąłem EURO
przelicznik 7k/1E - wszędzie (w sklepie czy kantorze)
gigula
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigula » 16.07.2010 21:32

yanopodkivano napisał(a):Sorry, ale co to, kurde jest (są?) te "na waciki" :?:
A tak na marginesie - spróbuj zapłacić kartą kupując wino czy rakiję u jakiegoś gazdy, cokolwiek na rynku, wszelkie wstępy i parkingi, gdzie za kasę robi pudełko po butach itd. itp.
Pozdrav :wink:

Powtórzę i wyjaśnię, bo widać niejasno napisałam: co do zasady nie biorę żadnej obcej waluty (poza euro na drobne nieprzewidziane wydatki, tj. np. na winiety/opłaty za autostrady/posiłek na trasie, gdyby terminal nie zadziałał). Dwa lata temu nie miałam ani eurocenta i dojechaliśmy bez problemu.
Gdzie się da płacę kartą, obcą walutę wypłacam w danym kraju: euro wypłacałam w bankomacie w Austrii (w tym roku wezmę w Słowacji), kuny w Chorwacji. Przelicznik kursem międzybankowym korzystny, nie ma sensu przepłacać w kantorach w Polsce.
Zatem, jeśli gotówką, to zawsze braną z bankomatu. Nigdy przywiezioną z Polski.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 16.07.2010 22:11

Kuna z przelicznika z karty to u mnie 0,59 a z wymiany w kantorze to 0,58 (1E-4,10 = 7,1 kuny)
Więc nie ma reguł co do płatności kartą . Różnica żadna ale....
Karta jest praktyczna :!:
gigula
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigula » 17.07.2010 05:51

Torac napisał(a):Kuna z przelicznika z karty to u mnie 0,59 a z wymiany w kantorze to 0,58 (1E-4,10 = 7,1 kuny)
Więc nie ma reguł co do płatności kartą . Różnica żadna ale....
Karta jest praktyczna :!:

No właśnie, karta jest przede wszystkim praktyczna (z kursem kantorowym jest różnie w różnych częściach kraju). Poza tym, jak się płaci kartą w markecie, to płaci się dokładnie tyle ile nabije się na kasie, a nie w zaokrągleniu - w górę lub w dół - do pełnych dziesiątek lip - jak to się dzieje przy płatności gotówką. To takie info dla oszczędnych :D

A co do bankomatów w Pagu, to są co najmniej cztery: 1. przy banku w uliczce koło poczty, 2. na Vela ulica, 3. koło biblioteki, 4. przy markecie Lorenco.
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne