Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

pag lipec 2010

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 08.07.2010 14:02

Proszę bardzo, gdzieś powinnam mieć tą mapkę "rowerową" , jak znajdę tam jakieś cenne info to napiszę, moja zeszłoroczna relacja z Pagu jest tu: http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=250 ... sc&start=0 Pag zaczyna się od bodajże 7 strony
benuch
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) benuch » 08.07.2010 14:09

helen napisał(a):Proszę bardzo, gdzieś powinnam mieć tą mapkę "rowerową" , jak znajdę tam jakieś cenne info to napiszę, moja zeszłoroczna relacja z Pagu jest tu: http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=250 ... sc&start=0 Pag zaczyna się od bodajże 7 strony

ok, i za wszystko wielkie dzieki na pewno zapoznam się z twoja relacją i myśle ze pozwoli mi ona odpowiedzieć na wszystkie pytania, a jesli nie bede troszkę "zaczepiał". Jeszce raz dzieki :D
pzdr
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 08.07.2010 14:23

Odnośnie rowerów na Pagu to proszę , trasy rowerowe z których sam mam zamiar skorzystać za ok. trzy tygodnie :D

http://www.novalja.info/biciklizam.html
michalek_101
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalek_101 » 08.07.2010 15:13

benuch napisał(a):Perełką wyspy trudno powiedzieć każdemu podoba się coś innego :wink:
jeśli chodzi o rowery to nie wiem czy można wynająć ,generalnie po wyspie dużo ludzi porusza się rowerami.

A jesli chodzi o bardziej "przyziemne" sprawy np sklepy dyskontowe, bazarek, restaurację pub etc? i czy nie ma problemu z Euro?[/quote]
Jeśli chodzi o dyskonty to są na wyspie kilka np:Konzum i.t.d. bazarki są np:Pag ale i w innych miejscowościach również są małe bazarki na przykład w Mandre jest mały bazarek koło sklepu gdzie można kupić zawsze świeże pomidory,ziemniaki i.t.d.Problemu z wymianą euro nie ma żadnego na wyspie można wymienić prawie na każdej stacji paliw,informacji turystycznej i kantorach.(tak na marginesie warto płacić kartą,właśnie mi przyszły z mojego banku kwity i przelicznik 16.06.2010 do 22.06.2010 był 1 kuna =0.57 pln a pozostałe dni do końca miesiąca przelicznik po 0,60 pln.
benuch
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) benuch » 08.07.2010 18:38

michalek_101 napisał(a):
benuch napisał(a):Perełką wyspy trudno powiedzieć każdemu podoba się coś innego :wink:
jeśli chodzi o rowery to nie wiem czy można wynająć ,generalnie po wyspie dużo ludzi porusza się rowerami.

A jesli chodzi o bardziej "przyziemne" sprawy np sklepy dyskontowe, bazarek, restaurację pub etc? i czy nie ma problemu z Euro?

Jeśli chodzi o dyskonty to są na wyspie kilka np:Konzum i.t.d. bazarki są np:Pag ale i w innych miejscowościach również są małe bazarki na przykład w Mandre jest mały bazarek koło sklepu gdzie można kupić zawsze świeże pomidory,ziemniaki i.t.d.Problemu z wymianą euro nie ma żadnego na wyspie można wymienić prawie na każdej stacji paliw,informacji turystycznej i kantorach.(tak na marginesie warto płacić kartą,właśnie mi przyszły z mojego banku kwity i przelicznik 16.06.2010 do 22.06.2010 był 1 kuna =0.57 pln a pozostałe dni do końca miesiąca przelicznik po 0,60 pln.[/quote]
Napisz a czy brałeś Kuny i czy są one przydatne czy jednak Euro. Karte oczywiscie biorę wielkie dzieki za tą inf. napisz jeszcze jak tam trasa którędy jechałeś? Ja dodam że wyruszam z W-wy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.07.2010 06:34

W m. Pag są dwa banki - Erste i PBZ, w których spokojnie można wymienić złotówki (gotówka) na kuny. Euro - zazwyczaj potrzebne by opłacić kwaterę. Również w Pagu, rowery do wypożyczenia stoją przed centrum nurkowym Kubousek obok rivy. Cen nie znam. Markety: Lorenzo, Kerum, Konzum.
Życzę udanego pobytu :)
Ostatnio edytowano 09.07.2010 07:05 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
michalek_101
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalek_101 » 09.07.2010 06:51

benuch napisał(a):
michalek_101 napisał(a):

A jesli chodzi o bardziej "przyziemne" sprawy np sklepy dyskontowe, bazarek, restaurację pub etc? i czy nie ma problemu z Euro?

Jeśli chodzi o dyskonty to są na wyspie kilka np:Konzum i.t.d. bazarki są np:Pag ale i w innych miejscowościach również są małe bazarki na przykład w Mandre jest mały bazarek koło sklepu gdzie można kupić zawsze świeże pomidory,ziemniaki i.t.d.Problemu z wymianą euro nie ma żadnego na wyspie można wymienić prawie na każdej stacji paliw,informacji turystycznej i kantorach.(tak na marginesie warto płacić kartą,właśnie mi przyszły z mojego banku kwity i przelicznik 16.06.2010 do 22.06.2010 był 1 kuna =0.57 pln a pozostałe dni do końca miesiąca przelicznik po 0,60 pln.

Napisz a czy brałeś Kuny i czy są one przydatne czy jednak Euro. Karte oczywiscie biorę wielkie dzieki za tą inf. napisz jeszcze jak tam trasa którędy jechałeś? Ja dodam że wyruszam z W-wy[/quote]
Witam ponownie, a więc tak kuny brałem ale bardzo mało dosłownie tak na wszelki wypadek na początek, euro miałem na zapłacenie kwatery + 100 na wszelki wypadek.Na miejscu wymieniałem złotówki + płaciłem kartą.Trasa to zależy z skąd jedziesz,ja mam kilkanaście kilometrów do granicy z Czechami więc przez Czechy,Austrię,Słowenię (omijałem płatną autostradę ),Chorwacja.
miłoszek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miłoszek » 09.07.2010 07:02

A mozna jechać w ciemno na poczatku sierpnia, czy nie bardzo??
michalek_101
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalek_101 » 09.07.2010 07:34

miłoszek napisał(a):A mozna jechać w ciemno na poczatku sierpnia, czy nie bardzo??

Z tym to różnie bywa ja byłem 16.06 w Mandre i szukałem kwatery dobre 2 godziny ale udało się i to taniej jak inni. :D
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 10.07.2010 22:37

Ja również byłem w Mandre. Wróciłem dzisiaj. Kwatery szukałem 15 minut. Znalazłem bardzo fajną za 40 euro od ap. 3-osobowego. Fajna miejscowość, chociaż plaże zatłoczone. Polecam plaże w sąsiednim Simuni. Szerokie i puste. Niestety rozpowszechnił się wieśniacki zwyczaj pozostawiania ręczników i materacy podczas schodzenia z plaży. Plaże są dla wszystkich, dlatego zabierajmy swoje rzeczy gdy idziemy na obiad lub do domu. Niech inni też skorzystają z miejsca na plaży.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 10.07.2010 23:13

I jeszcze jedno... Odradzam plażę Sv. Duh. Jest reklamowana w przewodnikach jako najładniejsza, piaszczysta plaża na Pagu. W rzeczywistości ten piasek to mieszanka brudnej gliny, kamieni, petów i śmieci. Obok przebiega gruntowa droga, a każdy przejeżdżający samochód wzbija tumany pyłu.
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 11.07.2010 08:07

greenrs napisał(a):I jeszcze jedno... Odradzam plażę Sv. Duh. Jest reklamowana w przewodnikach jako najładniejsza, piaszczysta plaża na Pagu. W rzeczywistości ten piasek to mieszanka brudnej gliny, kamieni, petów i śmieci. Obok przebiega gruntowa droga, a każdy przejeżdżający samochód wzbija tumany pyłu.

No i są tacy, którzy tam samochód muszą mieć przy samej wodzie, zamiast zaparkować go ciut dalej.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

jak odjeżdżaliśmy to również na trawie na pierwszym planie stały już 3 samochody, tu przy wodzie.
gigula
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigula » 11.07.2010 15:11

O Sv. Duhu pisałam już rok temu: http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=23710 i dlatego najlepiej szukać swojej plaży, jak pisała helen.

Kun specjalnie nie brałam nigdy (poza drobniakami, co zostały z poprzedniego wyjazdu), euro tylko "na waciki", kartą dało się w zasadzie wszędzie zapłacić (poza winietami austriackimi na stacji BP na granicy w Mikulovie oraz żarciem na stacji INA zaraz za granicą SLO-CRO).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.07.2010 06:38

gigula napisał(a): ...Kun specjalnie nie brałam nigdy (poza drobniakami, co zostały z poprzedniego wyjazdu), euro tylko "na waciki", kartą dało się w zasadzie wszędzie zapłacić ...

Sorry, ale co to, kurde jest (są?) te "na waciki" :?:
A tak na marginesie - spróbuj zapłacić kartą kupując wino czy rakiję u jakiegoś gazdy, cokolwiek na rynku, wszelkie wstępy i parkingi, gdzie za kasę robi pudełko po butach itd. itp.
Pozdrav :wink:
wikusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikusia » 12.07.2010 22:32

Helen! Twoje zdjęcie nr 2(za cykadami) to również "nasza'" plaża, zwana przez młodych- "błękitną laguną") :) Jeszcze tylko miesiąc i upragnione dwa tygodnie na Pagu!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne