Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

OT-Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrulex
Koneser
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Postnapisał(a) piotrulex » 26.08.2019 11:26

ArturCzu napisał(a):
Fela napisał(a):Nie mam pojęcia ile dał, wiem że był po nie w Basce Vodzie rano. W sumie 15 sztuk, najlepsze jest to, że jak już je zrobili na grillu to do tej michy wlali chyba z pół litra oliwy - nie jadłem lepiej przygotowanych ryb jak te tutaj.

Oni się tutaj wszyscy doskonale znają, wydaje mi się że aż tyle nie dał za nie.

Ja w CRO sam przygotowałem.
Bez tytułu.jpg

Myśmy RAZ z sobą zabrali małego grilla i z pół worka brykietu. No niestety nie chciało nam się grillować, pomimo, że miałem tez kuszę do polowania na ryby i co nieco udało się ustrzelić :). Miejsca do grillowania mamy na campie, ale i tak mało kiedy ktoś z nich korzysta
Ural
Cromaniak

Postnapisał(a) Ural » 26.08.2019 13:18

Nie wiem jak Chorwaci przyrządzają rybę na grillu ale mnie się nie udało jej zgrillować aby była smaczna. Moja ryba (Pstrąg) był bez smaku i rozpadający. Niby doprawiłem go pieprzem, solą, czosnkiem ale to nie to.
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 26.08.2019 13:26

Ural napisał(a):Nie wiem jak Chorwaci przyrządzają rybę na grillu ale mnie się nie udało jej zgrillować aby była smaczna. Moja ryba (Pstrąg) był bez smaku i rozpadający. Niby doprawiłem go pieprzem, solą, czosnkiem ale to nie to.

Ja też nie wiem. W HR jak jadamy ryby, to one sa jakby mniej ugrillowane niż te co my robimy. Są też trochę jakby uparowane, mniej przyprawione, czuć świetny smak ryby.

My robiąc ryby u nas na grillu, uwielbiamy pstrągi. Standardowo sól i pieprz, do brzuszka koperek i plasterki cebulki, wkładamy je w kratki do grillowania ryb obłożone plastrami wędzonego boczku

Koniecznie takie grillowanie robimy przed wyjazdem, idealnie pasuje bo teściowej urodziny. Koniecznie po powrocie gdyż urodziny mamy. Podczas tych 2 tygodni w cro nawet jakoś o takim jedzeniu nie myślimy i nie pragniemy. Rok temu rybna plata w https://www.konobadaniela.com/en/ chyba ze 300kn nas kosztowała. Dla mnie to sporo a ryby tam były 2 lub 3, chyba 3
ArturCzu
Odkrywca

Postnapisał(a) ArturCzu » 26.08.2019 17:30

Dorady z grilla moi domownicy uwielbiają. Tylko chorwacka oliwa, sól, czosnek i koperek.
Pstrąg hodowlany jest tak niskiej jakości, że zdziwiłbym się jakby smakował.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.08.2019 17:55

ArturCzu napisał(a):
Fela napisał(a):Nie mam pojęcia ile dał, wiem że był po nie w Basce Vodzie rano. W sumie 15 sztuk, najlepsze jest to, że jak już je zrobili na grillu to do tej michy wlali chyba z pół litra oliwy - nie jadłem lepiej przygotowanych ryb jak te tutaj.

Oni się tutaj wszyscy doskonale znają, wydaje mi się że aż tyle nie dał za nie.

Ja w CRO sam przygotowałem.
Bez tytułu.jpg

Wydaje mi się, że błąd w sztuce wystąpił. Sos z oliwą, czosnkiem i ziołem raczej po grillowaniu. Czosnek się spalił zapewne.
Na grill wystarczy przesmarować gałązką zioła umoczoną w oliwie.
ArturCzu
Odkrywca

Postnapisał(a) ArturCzu » 26.08.2019 17:57

Masz rację, wydaje Ci się.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.08.2019 18:07

ArturCzu napisał(a):Masz rację, wydaje Ci się.

Tak, zapewne...
ArturCzu
Odkrywca

Postnapisał(a) ArturCzu » 26.08.2019 18:50

Grillowałem tak dziesiątki razy.
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 27.08.2019 09:14

ArturCzu napisał(a): ... Pstrąg hodowlany jest tak niskiej jakości, że zdziwiłbym się jakby smakował.

I jak?

Nam bardzo smakuje. Grillujemy, wędzimy, smażymy czy robimy w parowarze bardzo często, nie słyszałem, aby ktoś narzekał na jego jakość :)
Ural
Cromaniak

Postnapisał(a) Ural » 27.08.2019 13:58

piotrulex napisał(a):
ArturCzu napisał(a): ... Pstrąg hodowlany jest tak niskiej jakości, że zdziwiłbym się jakby smakował.

I jak?

Nam bardzo smakuje. Grillujemy, wędzimy, smażymy czy robimy w parowarze bardzo często, nie słyszałem, aby ktoś narzekał na jego jakość :)

Lubię ciepłego pstrąga wędzonego prosto z wędzarni. Zupełnie inny jak ze sklepu. Szczególnie lubię z wędzarni sielawę. Jak bywam na Pomorzu to kupuje w Starym Drawsku.

http://www.czaplinek.pl/katalog/e-turys ... 82ak-roman
ArturCzu
Odkrywca

Postnapisał(a) ArturCzu » 27.08.2019 19:48

Ze sklepu to nie jest wędzony a malowany.
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 28.08.2019 07:59

ArturCzu napisał(a):Ze sklepu to nie jest wędzony a malowany.

Tak? Wszystkie? Z każdego sklepu, nawet sieciowego? Jesteś pewien czy tylko "gdzieś dzwoni"?

Może pokusisz się z przedstawieniem procesu technologicznego jak wygląda według Ciebie takie "malowanie"?

My sami sobie wędzimy, ale powyższe stwierdzenie nie jest prawdziwe

Wędzone ryby ze sklepu też mogą być wędzone i to nawet "drewnem"
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 28.08.2019 08:02

Ural napisał(a):
piotrulex napisał(a):

I jak?

Lubię ciepłego pstrąga wędzonego prosto z wędzarni. Zupełnie inny jak ze sklepu. Szczególnie lubię z wędzarni sielawę. Jak bywam na Pomorzu to kupuje w Starym Drawsku.

http://www.czaplinek.pl/katalog/e-turys ... 82ak-roman

Prawda, mam klienta niedaleko, więc kiedyś wpadłem i faktycznie smaczne ryby są w tej knajpeczce :)
Garo&Justa
Cromaniak

Postnapisał(a) Garo&Justa » 28.08.2019 08:13

Co do wędzenia... Nie wiem jak z rybami ale wszelki drób wędzony, nie widział nigdy dymu ;)
Zamacza sie takie udko kurze w specjalnym roztworze i po 10 do 15 minutach mamy piekne i soczyste, wędzone udo...
Tak robi KAŻDY producent. Dlaczego? Koszty. I to jest oczywiście metoda dopuszczalna przez sanepid.
Widziałem na własne oczy. Szwagier ma hodowle, ubojnie i przetwórstwo drobiu.

Myślę że z rybami jest podobnie. Niestety jemy świństwo, jak sam nie wyhodujesz, przygotujesz, uwędzisz to jesteś skazany na to co można kupić
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.08.2019 08:16

Nie można generalizować. Kupuję wędzone ryby czasem i widziałem też parę wędzarni komercyjnych , choć niewielkich, gdzie rzeczywiście ryby są wędzone.
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone