Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze
napisał(a) piotrulex » 28.08.2019 08:44
SingSing74 napisał(a):piotrulex napisał(a):ArturCzu napisał(a):Ze sklepu to nie jest wędzony a malowany.
Tak? Wszystkie? Z każdego sklepu, nawet sieciowego? Jesteś pewien czy tylko "gdzieś dzwoni"?
Może pokusisz się z przedstawieniem procesu technologicznego jak wygląda według Ciebie takie "malowanie"?
My sami sobie wędzimy, ale powyższe stwierdzenie nie jest prawdziwe
Wędzone ryby ze sklepu też mogą być wędzone i to nawet "drewnem"
Unia najpierw ograniczyła możliwość wędzenia dymem, potem się czasowo wycofała i w końcu nie wiem co dokładnie obowiązuje. W każdym razie przez jakiś czas obowiązywała technologia, która pozwalała na częściowe wędzenie dymem do 2 mikrogramów na kilogram mięsa (wcześniej 5), ale żeby wędlina miała odpowiedni smak i kolor stosuje się natrysk lub zanurzanie w specjalnych roztworach. Podejrzewam, że firmy, które zainwestowały w taką technologię już się z niej nie wycofały w szczególności te duże.
Cytat:
"Stosowanie instalacji aerozolowego, natryskowego lub zanurzeniowego "wędzenia" ciekłymi preparatami dymu wędzarniczego stało się powszechnie wykorzystywanym sposobem nadania odpowiednich cech sensorycznych wyrobom wędzarniczym (rys. 6A). Dalsza obróbka tego produktu powoduje uzyskanie różnej kondensacji i różnych aromatów, co jest wygodne dla zakładów mięsnych przy wprowadzaniu nowych wyrobów na rynek, a tym samym umożliwia higienizację komór wędzarniczych [Borys 2005a; Kostyra, Baryłko-Pikielna, Borys 2000]. Sam proces rozprowadzenia płynnego dymu i aromatów dymnych (atomizowanie) polega na rozpyleniu drobnych kropli chmury zawieszonego aerozolu w komorze wędzarniczej przez dostosowane dysze (rys. 6B). Szybkość dozowania preparatu jest kontrolowana za pomocą pomp metrycznych lub wysokością nadciśnienia w zbiorniku z preparatem. Jednokrotne zastosowanie preparatu zazwyczaj umożliwia uzyskanie jasnobrązowej barwy, przy kilkukrotnym nanoszeniu na powierzchnię uzyskuje się ciemniejszą barwę. Do uzyskania dobrego efektu technologicznego wystarcza użycie do 400 cm3 preparatu na jeden wsad wózka wędzarniczego."
Jak ktoś wędzić nie potrafi, nie zna technologii to gorzej zrobi sobie i innym wędząc "tradycyjnie" niż takim natryskiem
Słowo klucz - benzopireny
Ilu z Was słyszało, że najlepiej to mokrym drewnem, aby dużo dymu było? Najlepiej to jeszcze przed włożeniem drewna do paleniska to w wiadrze z wodą potrzymać.
No ilu?
Ja wielokrotnie, niestety. Sam przerabiałem swoją wędzarnie, gdyż badając gotowe wyroby, nieco "mało zdrowe" to było
